Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Το μεγάλο στοίχημα του Τάκη Θεοδωρικάκου

Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης

Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης

Στις 14 Ιουνίου, μια ημέρα πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά ως νέος υπουργός Ανάπτυξης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαριστώντας σε μήνυμά του τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, έδωσε μια πρόγευση της πολιτικής του στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Στον πυρήνα αυτού του σκαριφήματος σε πρώτο πλάνο μαζί με την αποκλιμάκωση των τιμών ήταν η προσέλκυση επενδύσεων.

Αποκλιμάκωση των τιμών με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, ελέγχους και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και επενδύσεις μέσω της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να δείξει μετρήσιμο αποτέλεσμα ως προς το σκέλος της ακρίβειας στα τρόφιμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών, με μικρότερη ένταση ανατιμήσεων σε κάποιες κατηγορίες αλλά και μειώσεις τιμών σε κάποιες άλλες.

Το μέτωπο της ακρίβειας

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 3%.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε ένα χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), τα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%).

Αντίθετα μειώσεις σε ετήσια βάση υπάρχουν στο αλεύρι (-8,9%) και στα νωπά φρούτα (-9,2%).

Ενώ τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που αφορούν στον Αύγουστο, δείχνουν ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ είναι αρνητικός  κατά 1,08% (έναντι -1,56% τον Ιούλιο, -1,92% τον Ιούνιο. -1,25% τον Μάιο, +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-6,68%), σε χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,16%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,78%), βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,28%) και φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-2,84%).

Αντίθετα αυξήσεις καταγράφηκαν σε ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (+5,52%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,09%), τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%) και μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+3,41%).

Η εικόνα για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα τον Αύγουστο θα αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιευτούν στις 10 Σεπτεμβρίου αλλά το πρώτο δείγμα έδωσε η Eurostat στα προκαταρκτικά στοιχεία πριν λίγες ημέρες με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 3,1% και τον πληθωρισμό των τροφίμων (περιλαμβάνεται αλκοόλ και καπνός) στο 1,8% έναντι του 2,4% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό τον φόβο ενός νέου κύματος πληθωριστικών πιέσεων όταν μάλιστα ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον μήνα με αυξημένες υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από βιομηχανία, προμηθευτές και εκπροσώπους σούπερ μάρκετ στη συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουνίου με εκπροσώπους των προμηθευτών, της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ να βάλουν πλάτη για τη μείωση των τιμών. Και μάλιστα αυτό να είναι ορατό στους καταναλωτές με σαφή τρόπο και να επικεντρωθούν σε τουλάχιστον 100 βασικά προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού.

Ολιστική προσέγγιση

Ωστόσο, η προσέγγιση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι περισσότερο ολιστική.

Από τη μία είναι το σκέλος της συγκράτησης και αποκλιμάκωσης των τιμών και ήδη από τον προκάτοχό του Κώστα Σκρέκα έχουν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα που αφορούν στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ  και από την άλλη είναι η γενικότερη εικόνα που αφορά στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με καλύτερους μισθούς και διαθέσιμο εισόδημα για τους καταναλωτές.

Κάτι που ξεφεύγει από την αρμοδιότητα του κ. Θεοδωρικάκου και αποτελεί κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης.

«Κλειδί» η προσέλκυση επενδύσεων

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα του υπουργού Ανάπτυξης είναι η προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου έστω και ως  τίτλος παραμένει μόνο το «υπουργείο Ανάπτυξης» και παραλείπεται το «Επενδύσεων».

Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «είμαι υπουργός ανάπτυξης, όχι ακρίβειας. Βασική δουλειά μου είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να υπάρχουν δουλειές και να αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών». Στην κατεύθυνση αυτή βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια παρέχοντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλουν τόσο για Ελληνες όσο και για ξένους επενδυτές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο, εκτός από το εμπόριο και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και την έρευνα και τεχνολογία. Τομείς που σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, και όπως έχει πει ο ίδιος δίνει  ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτούς τους τομείς, «ώστε αφενός να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις (συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογίας των κερδών τους), και αφετέρου να δημιουργηθούν περισσότερες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μόλις προχθές ότι εντός του επόμενου διμήνου το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκρίνει και θα χρηματοδοτήσει με 170 εκατ. ευρώ στρατηγικές και εμβληματικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, με κύρια χαρακτηριστικά την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα δίνονται 45 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα και 85 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό είναι η προσέλκυση επενδύσεων και δη των παραγωγικών επενδύσεων έχοντας παράλληλα μπροστά του το αγκάθι της ελληνικής γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Κάτι που όπως έχει πει ο ίδιος έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών έχει τεθεί και στον πρωθυπουργό, όπως έχει πει ο ίδιος.   «Έχω συζητήσει με τον πρωθυπουργό για την απλοποίηση των διαδικασιών: σε έναν χώρο σε μία υπηρεσία και μόνο θα πρέπει να απευθύνεται ο επενδυτής και μία υπηρεσία πρέπει να είναι υπεύθυνη για την έγκριση και την παρακολούθηση κάθε επένδυσης».

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρικάκος: Έρχεται χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ για τις τιμές σε 26 μεγάλες εταιρείες

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εξετάζονται νέα μέτρα για την μείωση των τιμών