Για διεξαγωγή των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική στις 23 ή στις 30 Απριλίου και των επαναληπτικών, με την ενισχυμένη και λίστα, στις 28 Μαΐου ή στις 4 Ιουνίου μιλούν νέα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (εφόσον ισχύσει η ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί παρέλευσης εννεαμήνου μέχρι την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία).

Με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, το διακύβευμα της αστάθειας- πιθανώς και μέσω «εξωτερικών δακτύλων»- ή της σταθερότητας και της αυτοδυναμίας -πιθανώς και με τη πρόσθετη βοήθεια της αλλαγής του εκλογικού νόμου- αλλά και το «ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας».

Δίλημμα που οι Πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ απορρίπτουν, από διαφορετικές αφετηρίες αλλά μετά βδελυγμίας, θεωρώντας το ως «επίπλαστο προεκλογικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης», με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει περιέλθει.

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά-παρέμβαση Καραμανλή από την Κρήτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, η νέα αναφορά Ανδρουλάκη (ΣΚΑΪ) σύμφωνα με την οποία «είναι λάθος ένας Πρωθυπουργός που κρίθηκε, ο κ. Τσίπρας και ένας Πρωθυπουργός που όσα αποκαλύπτονται είναι σοκαριστικά, να είναι Πρωθυπουργοί μετά τις επόμενες εκλογές, εγώ δεν πρόκειται να συμβάλλω σε ένα τέτοιο σχέδιο».

Δήλωση που ερμηνεύτηκε ως περιγραφή του στρατηγικού του σχεδιασμού για την δεύτερη Κυριακή και την επόμενη μέρα των εκλογών, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί αυτοδύναμη πλειοψηφία, και ως όρος για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό πρόσωπο εκτός των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Στο «κόκκινο» ο πολιτικός υδράργυρος προ του πολιτικού αδιεξόδου

Την ίδια ώρα, σε περιβάλλον πολιτικού αδιεξόδου συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους, τόσο για την ουσία της υπόθεσης όσο και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι αργά χθες το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή το σύνολο του φακέλλου της ΕΥΠ και όλες οι πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση Ανδρουλάκη και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ενώ, νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος την ΑΔΑΕ, έκανε εκ νέου λόγο για «πρωτοφανή μεταπολιτευτικά θεσμική παραβίαση» και για «αντιδημοκρατική εκτροπή», ζητώντας από τον επικεφαλής της Αρχής «να διεξάγει έρευνα και να απαντήσει εάν υπάρχουν και πόσα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές που έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια που οι πάροχοι των επικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα να κρατούν αρχείο».

Η Κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητες τις αιχμές Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα και ουρανομήκεις ανακρίβειες», ενώ για πρώτη φορά ο Γ. Οικονόμου άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί οσονούπω» αναφορικά με τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών της κυβέρνησής του, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, προηγούμενα ρεπορτάζ του mοnonews για τις προθέσεις της σημερινής Κυβέρνησης.

Το κλίμα που αναμένεται ότι θα επικρατήσει στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αποτύπωσαν και οι παραινέσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος, ουσιαστικά ζήτησε να μην γίνει η Επιτροπή και πάλι «σουρωτήρι», όπως συνέβη κατά την πρώτη συνεδρίαση όπου το «απόρρητο» ταυτίστηκε με την «online» αναμετάδοση, από συγκεκριμένα Μέσα, των όσων, υποτίθεται, ότι λάμβαναν χώρα πίσω από τις βαριές- κλειστές πόρτες του Κοινοβουλίου.

Με την συμπολίτευση τώρα, να ζητά τα κινητά των βουλευτών να παραμείνουν εκτός αιθούσης και την αντιπολίτευση να διαφωνεί, υπό το επιχείρημα ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνουν διαρροές» με το παράλληλο αίτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, εκτός από τα σημεία που αφορούν σε ευαίσθητα ζητήματα εθνικής ασφαλείας ή προσωπικά δεδομένα.

Η πολιτική αντιπαλότητα εκτείνεται και στο γεγονός ότι εκλήθησαν να παραστούν και να εξεταστούν, στην ίδια συνεδρίαση, εννέα πρόσωπα.

Πρόκειται για τον εν ενεργεία Διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη, τον παραιτηθέντα κ. Κοντολέοντα, τους πρώην Διοικητές Ρουμπάτη (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και Δραβίλλα (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), τους Εισαγγελείς Βλάχου και Τζαβέλλα, τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο, τον τέως Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος θα παραστεί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν η εξέταση των εννέα «μαρτύρων» να γίνει κατά μόνας, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από την συμπολίτευση, η οποία σημειώνει πως η Επιτροπή διαδραματίζει το ρόλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι του Εισαγγελέα ως Εξεταστική Επιτροπή.

Ως αποτέλεσμα ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «υποβάθμιση του κοινοβουλευτισμο» και για «διαδικασία μπάχαλο», επικαλούμενος παράλληλα την κοινή γραμμή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση», εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ τονίσει πως  «η λογική η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας».

Με αυτά τα δεδομένα, η υιοθέτηση κοινού πορίσματος όπου θα αποτυπώνονται τα συμπεράσματα της Επιτροπής, είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και των 19 μελών της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Σκέρτσος: «Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη»

ΠΑΣΟΚ: « Να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών ο φάκελος της ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη»

Καραμανλής για παρακολουθήσεις: «Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα»