ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που λύνει δύσκολα εθνικά θέματα, όμως στο τέλος της ημέρας αυτό που καταφέρνει είναι να φέρει στα πρόθυρα διάλυσης την ίδια την κυβέρνησή του. Οι παλινωδίες του Πάνου Καμμένου μπροστά στον φόβο της εκλογικής εξαφάνισης των ΑΝΕΛ είναι η προφανής αιτία για το πολιτικό αλαλούμ, όμως ο πρωθυπουργός άφησε όλα τα περιθώρια στον κυβερνητικό εταίρο να μεταφέρει την ταραχή του στο πολιτικό σκηνικό.
Ενδεικτική της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είναι η χθεσινή μεταστροφή: Το πρωί έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν η συμφωνία ψηφιστεί από τη Βουλή των Σκοπίων και το απόγευμα έλεγε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή.
Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ, η δια τηλεοράσεως αποπομπή του Τέρενς Κουίκ από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ο Θεόδωρος Τοσουνίδης βγήκε και ανακοίνωσε από το Kontra Channel ότι ο κ. Κουίκ «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος», λόγω της στάσης του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ομόφωνα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή» είπε.
Η πορεία του Τέρενς Κουίκ στους ΑΝΕΛ ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη μετά την κόντρα που ξέσπασε με τον Πάνο Καμμένο, όταν ο υπουργός Άμυνας είχε παρουσιάσει το δικό του plan B στην Ουάσινγκτον.
Τότε ο -εξωκοινοβουλευτικός- υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ είχε στηρίξει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι αυτός και ο πρωθυπουργός είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Για το Μέγαρο Μαξίμου η προσδοκία ήταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργούσε θετικά για την εικόνα της κυβέρνησης και σε συνδυασμό με την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα έδινε αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη λαίλαπα των μέτρων που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική από την προσδοκία. Τελικά ο Ζάεφ είναι αυτός που καταφέρνει να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή και να παραμείνει κυβερνήτης στην χώρα του, ενώ εδώ τα θεμέλια της κυβέρνησης τρίζουν και η κοινωνία παρακολουθεί διχασμένη τα γεγονότα.
Τελικά, η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών καταλήγει πάντα στα «κουκιά». Η αριθμητική δεν είναι σίγουρο ότι βγαίνει, τουλάχιστον όχι χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού, που δεν πηγαίνει στην ψηφοφορία με συντεταγμένη θέση. Μέχρι στιγμής στα 145 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να προστεθούν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.
Αν και οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν και την Έλενα Κουντουρά να βρίσκεται στο «ναι», ο Πάνος Καμμένος διαψεύδει -επιτιθέμενος ταυτόχρονα στην Έλλη Στάη: «Είναι θλιβερό και παράνομο η γνωστή κα Στάη και το open να αρνούνται την αποκατάσταση της αλήθειας στο open για τα ψεύδη που είπαν με την Κεχαγιά του ΔΟΛ. Αρνούνται να βγάλουν τώρα την Έλενα Κουντουρά που την παρουσιάζουν να ψηφίζει ψευδώς την συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε χθες στο Twitter.
Είναι θλιβερό και παράνομο η γνωστή κα Στάη και το open να αρνούνται την αποκατάσταση της αλήθειας στο open για τα ψεύδη που είπαν με την Κεχαγιά του ΔΟΛ . Αρνούνται να βγάλουν τώρα την Έλενα Κουντουρά που την παρουσιάζουν να ψηφίζει ψευδώς την συμφωνία των Πρεσπών pic.twitter.com/xukKqKaEML
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) December 13, 2018
Στα «ναι» προσμετράται και η Κατερίνα Παπακώστα, αν και η ίδια λέει ότι δεν συναλλάσσεται για να κρατήσει τον υπουργικό θώκο.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και κυρίως για το πώς θα πορευτεί σε περίπτωση που βρεθεί σε κατάσταση μειοψηφίας, αν τελικώς αποχωρήσει από τον συνασπισμό ο Πάνος Καμμένος. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας υπάρχουν σενάρια είτε για ανασχηματισμό υπουργών που μπορεί να αποχωρήσουν και να προχωρήσει η κυβέρνηση ως κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε και για εκλογικό αιφνιδιασμό με τις κάλπες να στήνονται νωρίτερα από τον Μάιο.