Η εκστρατεία δυσφήμισης, που κατατάσσει την Ελλάδα σε χαμηλή θέση, για την ελευθερία του Τύπου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, με διαστρέβλωση περιστατικών και με εργαλειοποίησή τους, ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, για την έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», την οποία επικαλούνται κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών παρεμβάσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια, με τις ρυθμίσεις για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο.

1

«Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση, εναντίον της κυβέρνησης, και μέσω της επίθεσης αυτής και εναντίον της πατρίδας μας, με όχημα τις εκτιμήσεις ορισμένων οργανισμών για το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο, ως και σουρεαλιστικό, ότι τις απόψεις αυτές τις επικαλούνται με μεγαλύτερη θέρμη εδώ στην Ελλάδα, εκείνα τα μέσα που ασκούν τη σκληρότερη κριτική», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «η εκστρατεία αυτής της δυσφήμισης έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, με ψέματα, με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και με την απουσία, ακόμα και στοιχειώδους έρευνας, με διαστρέβλωση περιστατικών και με εργαλειοποίησή τους».

«Κάποιοι, με την αρρωστημένη φαντασία τους, έφτασαν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται στην ελευθερία του Τύπου, ακόμα και από δικτατορίες», είπε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και επισήμανε, αναφερόμενος στην «περιβόητη έκθεση, για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, την έκθεση της ΜΚΟ ‘ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’» ότι: «Πέρα από την Ελλάδα, η έκθεση αυτή λέει ότι το Τρινιντάντ είναι στην ελευθερία του Τύπου πάνω από τη Γαλλία. Η Μπουργκίνα Φάσο, με τους πυροβολισμούς στους δρόμους, είναι πάνω την ελευθερία του τύπου στις ΗΠΑ. Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι πάνω από την Ισπανία και την Αυστραλία. Η Ναμίμπια και το ανατολικό Τιμόρ, λένε οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, είναι πάνω από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Ιαπωνία. Η έκθεση αυτή των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, που συχνά επικαλείστε ότι η χώρα μας είναι στο 108, αποκαλεί τα κατεχόμενα της Κύπρου, ως Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και βεβαίως, λέει ότι Τσαντ είναι πάνω από την Ελλάδα, στην ελευθερία του τύπου, το Τσαντ, το οποίο έχει στρατιωτική ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη βία που ξέσπασε στη χώρα, καθώς εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας μια ταχύτερη μετάβαση στη δημοκρατική εξουσία. Αυτή είναι η χώρα που, κατά τους RSF, υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια και ενισχύει την προστασία των δημοσιογράφων. «Από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκύπτει ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 01/01/2019 μέχρι και σήμερα, τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν 14 καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, απαράδεκτες συμπεριφορές, οι οποίες ελέγχονται, ορισμένες έχουν καταλήξει πειθαρχικές διώξεις, άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεκατέσσερις περιπτώσεις που συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε όλη την χώρα 15329 πορείες-συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις-συλλαλητήρια. Για να έχουμε μια αίσθηση, δεκατέσσερις καταγγελίες για 15329 πορείες και συγκεντρώσεις! Αυτή είναι η χώρα που καταστέλλει και εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους…».

Το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στην στόχευση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν έχει στόχο να επηρεάσει, ούτε το τι θα γράφει μια εφημερίδα, ούτε τι θα αναλύει κάποιος στον χώρο της ενημέρωσης. «Δεν επιδιώκουμε κανενός είδους παρέμβαση, στην ταυτότητα, στην οντότητα, στην κατεύθυνση που θέλει να έχει ένα ενημερωτικό έντυπο, ένα ενημερωτικό site. Αυτά είναι επιλογές των δημοσιογράφων, είναι επιλογές της ιδιοκτησίας του», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ενιαίους κανόνες στην κατανομή κρατικής διαφήμισης και πρόσβασης σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης.

«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ανεξαρτησία, η διαφάνεια, η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός των μέσων», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι το θέμα της κατανομής της κρατικής διαφήμισης είναι ζήτημα που περιβάλλεται διαχρονικά από μεγάλη καχυποψία. Για εμάς η κρατική διαφήμιση δεν είναι κάτι που το αντιλαμβανόμαστε ως μέσο επιβίωσης των ΜΜΕ. Η υποστήριξη, μέσω της κρατικής διαφήμισης, στα ΜΜΕ είναι μια δευτερογενής θετική συνέπεια. Όμως αν κάνουμε το λάθος να προσχωρήσουμε σε αυτή την αντίληψη, τότε οδηγούμαστε στη λογική ότι θα υπάρχουν μόνο κρατικοδίαιτα ΜΜΕ. Σκοπός της κρατικής διαφήμισης είναι να επικοινωνούν σωστά το μήνυμα που εκπέμπουν ευρύτερο στο κοινό. Η επίτευξη ενός τέτοιου σκοπού επιβάλλει την εμπλοκή ειδικών, οι οποίοι οφείλουν, αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία που έχουν, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο διαμορφώνει πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει αποκλεισμούς και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι οι ειδικοί θα αποφασίζουν στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου αρχών και αξιών.

Σε σχέση με επιμέρους ζητήματα που εγείρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Οικονόμου είπε:

-σε σχέση με την αποτίμηση της εισφοράς σε είδος στο μετοχικό κεφάλαιο διαφημιστικού χρόνου: «η αποτίμηση της εισφοράς είναι μια διαδικασία που ισχύει εδώ και χρόνια και ο τρόπος που θα γίνεται είναι με βάση τις διατάξεις για την εισφορά σε είδος. Ό,τι προβλέπεται, για τις διατάξεις αυτές, θα ισχύει και εδώ. Όπου προβλέπεται παρουσία-παρέμβαση ορκωτού λογιστή, θα γίνεται και στην περίπτωση αυτή», είπε ο κ. Οικονόμου και εξήγησε πως «εξαιτίας της ιδιάζουσας φύσης που έχει ο χρόνος κατά τον οποίο εκπέμπονται τα διαφημιστικά μηνύματα και ο οποίος τιμολογείται, αφού προβληθούν, οι διαφημίσεις, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που θα συμβληθούν να συμφωνήσουν να αποτιμηθεί ο χρόνος αυτός και να αποτελεί εισφορά σε είδος. Αυτό θα διευκολύνει νεοφυείς κυρίως επιχειρήσεις».

-σε σχέση με την επιτροπή τήρησης της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, «στην επιτροπή αυτή δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν διορίζει ούτε έναν άνθρωπο στην επιτροπή, την πλειοψηφία την έχουν οι δημοσιογράφοι. Πρόκειται για μηχανισμό που ήδη δουλεύει, ως επιτροπή που φιλτράρει τις αποφάσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, για την κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης».

-σε σχέση με την διάθεση με την οποία δεν απαιτείται προκόμιση ποινικού μητρώου σε όσους μετέχουν με ποσοστό κάτω του 10% σε επιχειρήσεις ΜΜΕ: «σε όλους τους νόμους, αυτό ζητείται από μετόχους που έχουν ποσοστό, κοντά στο μισό του μετοχικού κεφαλαίου και που ελέγχουν ή μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν. Εδώ το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο κάτω από το 33%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δένδιας προς Τουρκία: «Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Σκέρτσος: Θεωρούμε ότι η στιβαρή διακυβέρνηση θα ανταμειφθεί με μια νέα εντολή