ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, “με ανθρωπισμό χωρίς να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ξαναβιώσει η πατρίδα και η ελληνική κοινωνία τα όσα ζήσαμε στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης”. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως “δεν θα ξαναέχουμε ούτε Μόριες, ούτε Ειδομένη, ούτε ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στα κέντρα των πόλεων, στις εθνικές οδούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές”.
Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του φράκτη στον Έβρο είπε πως ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να γίνει για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και για ουσιαστική αντίδραση στις συνεχείς απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού, θα γίνει.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του σώζει ζωές ενώ η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει πρώτα από όλα να εξηγήσει πως φεύγουν οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια και βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα καθώς υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με την γειτονική χώρα η οποία προφανώς δεν τηρείται.
“Όλα τα υπόλοιπα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Από εκεί και πέρα η χώρα μας είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο”, τόνισε.
Αναφερόμενος στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα φτάσει για το Σεπτέμβριο μόνο σχεδόν στα 2 δισ. και ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δήλωσε πως η κατάσταση με την ενέργεια προδιαγράφεται πάρα πολύ δύσκολη. “Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας και των πολιτών που δοκιμάζονται και θα εξακολουθούν να δοκιμάζονται και στο μέλλον όπως δυστυχώς δείχνουν τα γεγονότα πάρα πολύ σκληρά”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν συρρικνώνεται ο δημοσιονομικός χώρος ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, ότι υπάρχουν μία σειρά από μέτρα στο τραπέζι και ότι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα είναι συγκεκριμένος και αναλυτικός. “Τα μέτρα και η πολιτική μας θα είναι ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα”, ανέφερε.
Σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων και το κακόβουλο λογισμικό predator τόνισε πως ισχύουν όλα όσα έχει πει για τα συγκεκριμένα λογισμικά. Σε αντίστοιχο ερώτημα επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν αγοράσει και δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις άλλων προσώπων και αν ο πρωθυπουργός έχει σκεφτεί την παραίτηση απάντησε: “Σε καμία περίπτωση. Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη θα είναι θεσμικός. Θέλουμε πλήρη αποσαφήνιση και αυτή την τακτική θα ακολουθήσουμε σε αντίθεση με όλους όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την υπηρεσιακή αστοχία – κύκλους, χώρους, πρόσωπα, κόμματα – για να προάγουν τις δικές του προσωπικές η κομματικές ατζέντες. Η κυβέρνηση δημοκρατικά, θεσμικά όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι θα συμβάλλει ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή”, υπογράμμισε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο λάθος σε νόμιμες επισυνδέσεις απάντησε πως “δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου και από εκεί και πέρα και στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και σε όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε περισσότερα φίλτρα και ένα τρόπο καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιου είδους ζητήματα”.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ισορροπία, ότι προφανώς το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε αδυναμίες και γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιμένει κατά τη διάρκεια των θεσμικών διαδικασιών το επόμενο διάστημα να συλλέξουμε εμπειρίες και απόψεις ανθρώπων που είχαν διαχειριστεί τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και στο παρελθόν.
Με αφορμή άλλη ερώτηση σε ότι αφορά τη νομιμότητα της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη απάντησε πως η Υπηρεσία και ανεξάρτητη εισαγγελική λειτουργός που είναι επιφορτισμένη με το να εγκρίνει αυτές τις κινήσεις αποφάσισε μέσα στο πλαίσιο του νόμου που ισχύει. “Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση οφείλει να κινηθεί και μέσω της δικαιοσύνης”, πρόσθεσε ενώ σε παρεμφερές ερώτημα τόνισε πως για τη νομιμότητας της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων επανέλαβε πως πρώτη η κυβέρνηση είναι εκείνη που δεν θέλει καμία απολύτως σκιά και συμπλήρωσε ότι “δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα νόμιμης επισύνδεσης με αυτό του κ. Ανδρουλάκη“
Μετά από σχετικό ερώτημα δήλωσε επίσης δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποιο αίτημα από θεσμό της ΕΕ για να δοθούν εξηγήσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Για τις παραιτήσεις των κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδη είπε ότι οφείλονται στην ανάληψη της ευθύνης καθώς “η εξέλιξη στο ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι”.
Σημείωσε επίσης ότι από ένα μεμονωμένο περιστατικό πάμε στο άλλο άκρο αγνοώντας τη συμβολή της ΕΥΠ στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απάντησε πως αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνεται εξεταστική επιτροπή. “Δεν θα ευτελίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία καταθέτοντας ζήτημα για δεύτερη εξεταστική. Εμείς θέλουμε να βγει άκρη. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί σύγχυση και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία”, απάντησε. Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι θα υπάρξει η δυνατότητα “να ακούσουμε και ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν, να δούμε αν στις ερωτήσεις που θα τους κάνουν μπορούν εκ του νόμου να απαντήσουν ή όχι, αν θα έδιναν παρόμοιες απαντήσεις με αυτές που θα δώσει ο κ. Κοντολέων και αν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα”.
Και συμπλήρωσε: “Και όλα αυτά όχι στην προσπάθεια συμψηφισμών αλλά γιατί μέσα από τον εντοπισμό διαχρονικών παθογενειών θα διαμορφώσουμε τα κατάλληλα φίλτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια στο μέλλον”.
Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η παρουσία στην εξεταστική ανθρώπων που είχαν χειριστεί την ΕΥΠ στο παρελθόν θα βοηθήσει ενώ είπε ότι θα αξιολογηθεί αν θα κληθούν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Τέλος σχετικά με επικριτικά δημοσιεύματα για την κυβέρνηση στο εξωτερικό και αν θεωρεί άδικη αυτή την κριτική, είπε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία έχει αυτό το καλό, ότι μπορεί κανείς να προβάλλει τις απόψεις του ενώ για την ισοπεδωτική κριτική είπε ότι η κυβέρνηση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και τα πεπραγμένα της τεκμηριώνει το άδικο και το υπερβολικό.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Kosmocar εξαγόρασε την MAN Hellas
- Καραβίας (Eurobank): Σημαντική για την Ελλάδα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα επενδυτικά κίνητρα και η πολιτική σταθερότητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανασκευάσει ο υπουργός Άμυνας τη δήλωση για τη στρατιωτική εργαλειοποίηση παιδιών με αυτισμό;
- Τα νέα Audi Q5, A5 και Q6 e-tron στην Ελλάδα!