Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για το κλίμα αστάθειας και διχασμού που επιχειρεί να διαμορφώσει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για την ενέργεια, αλλά και τις εμπρηστικές παρεμβάσεις βουλευτών – στελεχών στον δημόσιο λόγο, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σχολιάζοντας στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών το άρθρο του διευθυντή γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός, Θανάση Καρτερού, στο οποίο χρησιμοποίησε ύβρεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε:

«Το κείμενο του κ. Καρτερού που συνυπογράφει ο Παύλος Πολάκης το είδε η ντροπή και ντράπηκε». Ενώ συμπλήρωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λέει ότι δήθεν διαφωνεί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας αλλά τον ανέχεται στα πάντα.

«Θα πρέπει να ντρέπεται ο καθένας όταν πολιτεύεται με ρητορική μίσους και ύβρεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αναφερόμενος ονομαστικά στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα υποστηρίζει για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε:

«Μυθολογίες» τα όσα διακινούνται

« Επειδή και ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος τις επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, το κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά, προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης, υπονομεύοντας ακόμα και τις προσπάθειες ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, χρειάζεται, με ψυχραιμία και τεκμηρίωση, να δούμε που βρισκόμαστε, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται.

Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της».

Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες.

Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.

Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο ‘15

Η Δ.Ε.Η. το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς τιμές ενέργειας δεν βρισκόντουσαν στα επίπεδα που είναι σήμερα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε εκείνη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση τιμολογίων. Παρ’ όλ’ αυτά και αυξήσεις στα τιμολόγια έγιναν όπως δημόσια έχει πει ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ Παναγιωτάκης, αλλά και η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Σήμερα, η Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνοπολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο. Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα όμως της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. , αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η Κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών. Θέλω να το επαναλάβω: Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η. και της ενίσχυση της Κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27.

Συνεπώς χωρίς να αγνοούμε τις τεράστιες δυσκολίες, κοιτώντας κατάματα την αλήθεια, τη βασισμένη σε στοιχεία και μετρήσιμα δεδομένα, ανάλυση της πραγματικότητας, μπορούμε να πούμε στο κόσμο ότι η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό τους. Κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να προστατεύουμε μετρήσιμα και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27 δεν είναι πανάκεια ούτε όμως είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας. Και αυτό γιατί η Ελλάδα, το 2019, έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού, των ανεύθυνων υποσχέσεων που την οδήγησαν στο παρελθόν στα συντρίμμια της διεθνούς ανυποληψίας και σε αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια όπως έγινε το 2015. Σε αυτή την πορεία και σε αυτή την κατάσταση δεν θα ξαναεπιστρέψουμε».

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι διερευνητικές με Τουρκία

Πλεύρης: Αντιπαράθεση με Ξανθό και Πολάκη για την απομάκρυνση ανεμβολίαστων υγειονομικών

Νίκος Ανδρουλάκης – ΣΕΤΕ: Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό η κυβέρνηση