«Η παιδεία στα μέσα αποτελεί κοινωνική και εθνική προτεραιότητα» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λαμία με θέμα «Παιδεία στα Μέσα».

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας αλλά και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα και την παρακολούθησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αφού ακουμπούσε ευαίσθητα θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση της πληθώρας των πληροφοριών από το διαδίκτυο.

1

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, στον σύντομο χαιρετισμό του, «οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον κόσμο μας, καθώς κατακλυζόμαστε από πληροφορίες και συνεχώς αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων στα οποία έχουμε πρόσβαση» για να συμπληρώσει πως «το σημαντικό δεν είναι πόσες πληροφορίες έχουμε αλλά, όπως επισημαίνει και ο Πλάτωνας, τι κάνουμε με αυτές».

Ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε το τοπίο στην εξελικτική του διάσταση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επαρχία, υπογραμμίζοντας πως «στο παρελθόν η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση ήταν δύσκολη και βασικός κορμός τους ήταν το σχολείο και οι δάσκαλοι οι οποίοι ήταν και μεταδότες γνώσεων».

Αναφερόμενος στις συνθήκες που κυριαρχούν την περίοδο που διανύουμε έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί είτε με τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα είτε με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «στο διαδίκτυο εύκολα μπορείς να βρεις έναν τεράστιο όγκο ενημέρωσης, πληροφόρησης και γνώσης».

Με ιδιαίτερη έμφαση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στάθηκε στον όγκο των πληροφοριών οριοθετώντας ότι «η επωφελής αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών και των δεδομένων είναι αυτά καθαυτά να είναι ακριβή και αληθή» προσδιορίζοντας ότι όλο αυτό είναι έργο του εκπαιδευτικού, του σχολείου και του γονέα, καθώς -όπως υπογράμμισε- «αυτοί πρέπει να διδάξουν στους νέους από την πολύ πρώιμη ηλικία τους τρόπους εύρεσης, επιλογής, αξιολόγησης, αποκωδικοποίησης, οργάνωσης και αξιοποίησης του τεράστιου όγκου των πληροφοριών και δεδομένων που υπάρχει γύρω μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της δημοσιογραφίας σε σχέση με την παραπληροφόρηση και τα fake news, τονίζοντας πώς «βρισκόμαστε καθημερινά έκθετοι σε ένα ορυμαγδό ειδήσεων πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» για να συμπληρώσει ότι «πολλοί άνθρωποι παρασύρονται, εκφέρουν κρίσεις και κάνουν πράξη στηριγμένοι σε παραποιημένα ή ανύπαρκτα γεγονότα». «Αυτή η δυσάρεστη πρακτική έχει διεισδύσει ακόμα και στην πολιτική μας ζωή όπου συχνότατα πια εκφέρεται πολιτικός λόγος που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και καμία τεκμηρίωση» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Οικονόμου προσδιόρισε ως «κυρίαρχη ανάγκη αλλά και καθήκον τη θωράκιση της νέας γενιάς με τον ψηφιακό και μιντιακό εγγραμματισμό και να εξοπλιστεί ευρύτερα όλη η κοινωνία με εργαλεία ελέγχου των πληροφοριών και αξιοποίησης των δεδομένων», αναγνωρίζοντας ότι παρόμοιες ημερίδες προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο οπλοστάσιο στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του: «Αν η Παιδεία, είναι εκπαίδευση, αγωγή, κουλτούρα και τρόπος συμπεριφοράς, η παιδεία στα μέσα, είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά στο ψηφιακό περιβάλλον». Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία που έχει η εκπαίδευση των μαθητών σε βασικά ζητήματα διαχείρισης του διαδικτύου. «Επιβάλλεται ο καθένας στη σημερινή εποχή να διαθέτει αυτές τις γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και την κριτική ματιά με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει τα μέσα, διότι μόνο έτσι θα μπορεί να απολαμβάνει τους πολύτιμους καρπούς που αυτά μπορούν να προσφέρουν, διατηρώντας όμως παράλληλα την πνευματική, ψυχική, ακόμη και σωματική ασφάλειά του» υπογράμμισε.

Ο κ. Γαλαμάτης κατέθεσε την εμπειρία του από παρόμοιες ημερίδες που έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της γνώσης σημειώνοντας πως «εκπαιδευτικοί και γονείς, όπως και οι νέοι, δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτά τα ζητήματα». «Γι’ αυτό και αυτό το ταξίδι της άρτιας ενημέρωσης από ειδήμονες και επαγγελματίες θα συνεχιστεί» προσέθεσε και γνωστοποίησε ότι «επόμενος σταθμός μας θα είναι η Θεσσαλονίκη»

Τέλος, έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά σε κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζονται στη Γενική Γραμματεία, σημειώνοντας πως «χρειάστηκε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, να λύσουμε χρόνια προβλήματα με τομές και πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε τη χώρα μας προς τα έξω- και ο Γιάννης Οικονόμου με την ιδιότητά του ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, υπήρξε καθοριστικός» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς αλλά κυρίως οι μαθητές και συνολικότερα η νεολαία να αποκτήσει τα εφόδια έτσι ώστε να διαχειρίζεται τις παγίδες του διαδικτύου, των fake news αλλά και της παραπληροφόρησης υπογράμμισαν στο σύντομο χαιρετισμό τους τόσο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών όσο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή-Θεοδώρου όπως επίσης ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αλλά και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα.

Στο χαιρετισμό τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα τέτοιων ενημερωτικών συναντήσεων που όπως είπαν «γεμίζουν με εφόδια την εκπαιδευτική κοινότητα της επαρχίας για να αντιμετωπίσει σύγχρονα θέματα τα οποία έχουν εισβάλει στη ζωή μας». Ζήτησαν μάλιστα να ενταθούν αυτές οι προσπάθειες μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και να δοθούν όπλα στους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις γνώσεις στους μαθητές.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου, υπογράμμισε τν σημασία του Ειδησεογραφικού Γραμματισμού, προσδιορίζοντας ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο βήμα για την εκπαίδευση, ενώ η προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας Σοφία Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές για το σχολείο σε εθνικό επίπεδο, αναλύοντας σειρά από εργαλεία που είναι στην διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακόμη, η προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Πολύζου, ανέλυσε τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες του εξωτερικού δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια συνολική εικόνα στα διαθέσιμα εργαλεία.

Η ψυχολόγος, MSc, ακαδημαϊκή υπότροφος ΕΚΠΑ, ΠΜΣ Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δομές «Φιλικές» για Εφήβους/Νέους, Βασιλική Μπούμπα προσδιόρισε τη σχέση των νέων και κυρίως των εφήβων με το διαδίκτυο και ανέλυσε πώς αυτή η πρόκληση μπορεί να γίνει και ωφέλιμη, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας, ανέλυσε με την εμπειρία του όλα τα γκρίζα σημεία στο διαδίκτυο και πέρα από τις συμβουλές που έδωσε προσδιόρισε και πρακτικές αντιμετώπισης. Τέλος ο δημοσιογράφος και εκτελεστικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Ανδρέας Παναγόπουλος, έκανε αναφορά στα fake news και την παραπληροφόρηση και παράλληλα προσδιόρισε τον ρόλο των δημοσιογράφων στην σημερινή εποχή των social media. Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος του STAR Κεντρικής Ελλάδας, Λένα Παρασκευά.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Ημέρα πένθους για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα