«Δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης το lockdown στη Θεσσαλονίκη» διαβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων επανέλαβε ότι πεποίθηση και στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτά με την βοήθεια του εμβολίου και των συχνών τεστ.

Δυσαρέσκεια για Ελπιδοφόρο

Αναφορικά με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου σε εκδήλωση στην Νέα Υόρκη μαζί με τον Ερσίν Τατάρ ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τις κινήσεις του κ. Ελπιδοφόρου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί του: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση, θα ενημερωθείτε αν θα γίνει τέτοια συνάντηση, είπε.

Σχετικά με την τροπολογία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για το θέμα των συμβάσεων της efood απάντησε: «Ένα πράγμα είναι η χρονική καθυστέρηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα. Το καθεστώς αυτό ίσχυε και επί των ημερών του και δεν το άγγιξε καθόλου. Οι ντελιβεράδες ήταν αόρατοι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έγιναν ορατοί».

Η εισήγηση του κ. Οικονόμου

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις Η.Π.Α. προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.. Έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του Ο.Η.Ε., στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, καθώς και στελέχη της δυναμικής ελληνικής ομογένειας.

Στο επίκεντρο των επαφών του Πρωθυπουργού θα βρίσκονται οι συμμαχίες της χώρας -περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς- σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς και  οι σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο.

Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Μέρος της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός θα αφιερώσει  σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική, αλλά και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε..

Για την πορεία της οικονομίας

Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας δικαιώνει τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία, εκθέσεις αξιολόγησης και κυρίως τα αποτελέσματα που βλέπουν στο εισόδημα, αλλά και στη διαφορά των υποχρεώσεων που πληρώνουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι πολίτες.

-Διαπιστώνεται τώρα από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρώτο επτάμηνο 2021 η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου το 2020.

-Διαπιστώνεται, επίσης, ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Θα αναρωτιέται κανείς, αν αυτές οι επιδόσεις αφορούν λίγους ή κάποιους. Η απάντηση είναι ότι μας αφορούν όλους. Αφορούν τους εργαζόμενους στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αύξησαν το τζίρο και τις θέσεις εργασίας.

Αφορούν γεωργικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα που είδαν τις εμπορικές τους συμφωνίες να πολλαπλασιάζονται.

Αφορούν τους επιχειρηματίες της εστίασης, τους εμπόρους, τους λιανεμπόρους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, που είδαν τη δουλειά τους να αυξάνεται.

Αφορά τα νοικοκυριά -όλα τα νοικοκυριά- που είδαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως όλους μας αφορά το γεγονός ότι η πολιτική μας -η πολιτική των μεταρρυθμίσεων- είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες είχαμε το 2019 και 71.700 εργαζόμενους περισσότερους σε σχέση με το 2019. 71.700 ανθρώπους που μέσα στην πανδημία ενώ ήταν άνεργοι, δεν είχαν μισθό, ενδεχομένως να μην είχαν και εισόδημα αν δεν έπαιρναν κάποιο επίδομα σήμερα εργάζονται και κερδίζουν τον μισθό τους μέσα από την δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή η 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προβαίνει σε σειρά θετικών επισημάνσεων για την ελληνική οικονομία.

Ανάμεσα στα άλλα:

-Διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει ανάκαμψη ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

-Υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κάνει αναφορές στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

-Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς.

-Αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες επενδύσεις.

-Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, με αιχμή την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών, την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα «Γέφυρα».

-Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πορεία εμβολιαστικού προγράμματος

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα  διαθέσιμη μέσα ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Αυτό όμως όχι μόνον δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα αναδεικνύει τη σημασία όσων έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στο κομμάτι των εμβολιασμών.

Μέχρι σήμερα 6,4 εκατομμύρια Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 Έλληνες άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένοι. Αν συνυπολογιστούν και εκείνοι που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω της νόσησης, τότε 3 στους 4  συμπολίτες μας έχουν αντισώματα απέναντι στον ιό.

Αν δούμε την κατάσταση αντίστροφα, εξαιρώντας τους ανηλίκους, μόνο ένα ποσοστό 15% του ενήλικου πληθυσμού δεν διαθέτει αντισώματα έναντι του ιού. Οι αριθμοί αυτοί είναι συντριπτικοί. Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν στην τύχη, δεν ήρθαν  δια μαγείας. Πετύχαμε να έχουμε επάρκεια εμβολίων, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη ακόμα και σήμερα. Οργανώσαμε ένα άρτιο, αποτελεσματικό, λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

Ανταποκριθήκαμε στις δυσκολίες που προέκυψαν. Πείσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Οι αριθμοί βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Παρά την αμφίσημη στάση μέρους της Αντιπολίτευσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα και τη συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού από ανεύθυνα άτομα και συλλογικότητες.

Δουλέψαμε  για την επιτυχία αυτή  και σήμερα είμαστε ευγνώμονες  τόσο για την ανταπόκριση των πολιτών όσο και για το μόχθο όσων πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν μέρος στην προσπάθεια του εμβολιασμού. Η επιτυχία ήλθε ως αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας, οργάνωσης και πίστης στο σκοπό.  Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε έτσι ώστε και αυτό το 15% των ενηλίκων που δεν διαθέτει σήμερα αντισώματα απέναντι στον ιό να εμβολιαστεί».