Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Κυρώθηκε η σύμβαση δωρεάς του για αναβάθμιση υποδομών στον τομέα της Υγείας

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε  στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει το συμβατικό πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δωρεών για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, η οποία ονομάζεται «Πρωτοβουλία για την Υγεία». Το έργο, αφορά στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό και λειτουργεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Child Mind Institute. Η δε υλοποίησή του λαμβάνει χώρα μέσω έξι πανεπιστημιακών παιδοψυχιατρικών κλινικών και μίας του ΕΣΥ, ως εκπαιδευτικά κέντρα, με προσωπικό που έχει επιλεγεί από το ίδρυμα και εκτελεί προγράμματα, που σκοπό έχουν την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας του υπουργείου Υγείας και των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η επιμέρους σύμβαση δωρεάς, η οποία αφορά στη μελέτη, στην ανακατασκευή, στην ανακαίνιση και στον εξοπλισμό ενός υφιστάμενου κτιρίου επί του νοσοκομείου παίδων «Η Αγία Σοφία». Το εν λόγω κτίριο πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο του Δικτύου Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Το κτίριο αυτό θα είναι υποστηρικτικό των αναγκών του πιλοτικού προγράμματος, όσο αυτό βρίσκεται εν ισχύ.

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται επίσης οι άξονες που θα εκπληρωθούν διά της σύμβασης αυτής, οι οποίοι είναι:

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα καθαρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από τις κλινικές του Δημοσίου με δική τους εκπαιδευτική διαδικασία και δική τους επιλογή των εκπαιδευτικών θεμάτων, ενώ τη διοίκηση θα αναλάβει οσονούπω το υπουργείο Υγείας. Προσέθεσε ότι σκοπός του υπουργείου από όλη αυτή την εμπειρία. είναι να δημιουργηθούν, να εξαχθούν, να προκριθούν διαδικασίες συνεργασίας όσων έχουν συμμετάσχει, δηλαδή των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όχι μόνο του δημόσιου τομέα, αλλά και ψυχολόγοι και ειδικοί εκπαιδευτικοί του εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι Σπαρτιάτες. “Παρών” ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. “Όχι” ψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Bυθίστηκε στη Μαρμαρίδα τουριστικό σκάφος με 110 επιβάτες που έπιασε φωτιά – Επτά τραυματίες

Διπλή Ανάπλαση: Εκδόθηκε η προέγκριση της άδειας δόμησης του γηπέδου στον Βοτανικό.

Q&R: Το νέο ΔΣ εξέλεξε η Γενική Συνέλευση των μετόχων – Οι αμοιβές τους