• Top Stories

    Ειδικός σε θέματα ασφαλείας προειδοποιεί: Η επόμενη επίθεση είναι ήδη στα σκαριά


    «Η επόμενη τρομοκρατική επίθεση είναι ήδη στα σκαριά», προειδοποιεί σε ανάλυσή του ο Ισραηλινός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Ron Ben-Yishai, που εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει μαθήματα από το Ισραήλ για το πώς να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

    Όπως επισημαίνει, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν ήταν κάτι το απρόσμενο για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. «Ήταν σαφές ότι ο Ισλαμικό Κράτος θα ενεργοποιούσε έναν από τους κρυφούς πυρήνες του κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, ειδικά δεδομένων των φόβων ότι ο Salah Abdeslam, ο τελευταίος καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τελικά θα έπεφτε στα χέρια των αρχών – όπως και έγινε», σημειώνει.

    brussels

    Ο Abdeslam, σημειώνει ο ίδιος, δεν ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο για το Ισλαμικό Κράτος, όμως η τζιχαντιστική οργάνωση γνωρίζει καλά το πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, και κατάλαβε πως είτε ο ίδιος, είτε κάποιος από τους άλλους που συνελήφθησαν μαζί του, θα «έσπαγε» κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα τις αρχές στα ίχνη των συγγενών και των συνεργών των δραστών των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που το Ισλαμικό Κράτος «βιάστηκε» να εκτελέσει επιθέσεις στην Ευρώπη, προσθέτει: Το ISIS βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές συμμαχίες εναντίον του. Για το λόγο αυτό, σημαίνοντα πρόσωπα του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν το προπύργιο της οργάνωσης στη Συρία, τη Ράκα, και κατευθύνονται προς τη Λιβύη. Η κατάσταση όπως έχει αυτή τη στιγμή περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα του ISIS να ελέγχει και να στρατολογεί εθελοντές, όπως έκανε μέχρι τώρα. Η επιτυχημένη εικόνα τη οργάνωσης αρχίζει να «σπάει», αναγκάζοντάς την να απαντήσει με «ηχηρές» τρομοκρατικές επιθέσεις.

    isis 2

    Το συμπέρασμα; «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω επιθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει έτοιμους πυρήνες, και θα τους ενεργοποιήσει σύντομα – σε Ευρώπη, Τουρκία ή Βόρεια Αμερική».

    Ο Ισραηλινός ειδικός διαπιστώνει πως, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών και τους δεκάδες νεκρούς, η Ευρώπη ακόμα μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν μάθει τίποτα, και η συλλογή πληροφοριών τους έχει βελτιωθεί εμφανώς. Αλλά αν οι αστυνομικές δυνάμεις της ηπείρου και οι αντιτρομοκρατικές μονάδες δεν έχουν τα νόμιμα μέσα με τα οποία να σταματήσουν ύποπτα άτομα – επειδή δεν έχουν αρκετά στοιχεία, κατά την άποψη των δικαστηρίων – τότε οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν καμία πιθανότητα να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογραμμίζει, και φέρνει το παράδειγμα του Ισραήλ, που κάνει χρήση του μέτρου της διοικητικής κράτησης, που στοχεύει στην επιχειρησιακή ικανότητα πιθανών τρομοκρατών και των συνεργών τους, κάτι που δε συμβαίνει στην Ευρώπη: «Κάποιοι από τους τρομοκράτες που γνωρίζουμε ότι έκαναν επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν εγκληματικό παρελθόν, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν ανακριθεί. Αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία εναντίον τους, στο επίπεδο που χρειαζόταν για να διωχθούν», σχολιάζει.

    abdebel

    Ένα επιπλέον πρόβλημα, σημειώνει, είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, όμως πέρα από αυτό, η αναποτελεσματικότητα των Ευρωπαίων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας οφείλεται, κατά τον ίδιο, και στην ευρωπαϊκή νοοτροπία.

    «Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ – ειδικά των δυτικών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία – βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρη μίας πεφωτισμένης κοινωνίας, ως υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως υποστηρικτές των ανθρωπιστικών αξιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλίνουν από τα βήματα που γίνονται στο Ισραήλ, για παράδειγμα, ή ακόμα και στις ΗΠΑ», σημειώνει, και καταλήγει:

    «Δεν είναι πρόβλημα IQ. Είναι πρόβλημα έλλειψης θέλησης να εγκαταλειφθεί αυτή η εκτίμηση που τρέφουν για τους εαυτούς τους. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι βρίσκονται σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, και όταν το συνειδητοποιήσουν θα συμπεριφερθούν όπως έκαναν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εναντίον της Γερμανίας και των ναζί».

    Διαβάστε ακόμα: Τρόμος και στο Λονδίνο: Ο Cameron αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, μετρό και δρόμους



    ΣΧΟΛΙΑ