Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία ήταν από μόνο του είδηση, αφού χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το σημαντικό όμως ήταν ότι σε αυτό το ταξίδι η Ελλάδα παρουσίασε το νέο της πρόσωπο, αυτό μιας χώρας που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, που συνεχώς αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης έχοντας φτάσει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Μιας χώρας πρωτοπόρου που προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι ανταγωνιστική. Μιας χώρας που όχι μόνο άντεξε στην κρίση της πανδημίας, αλλά αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Μιας χώρας με δυναμική πορεία προς μια πιο  πράσινη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη.

1

Αυτή την Ελλάδα παρουσιάσαμε στην Ιαπωνία και αυτή είναι η εικόνα που προσέδωσε το απαραίτητο κύρος και αξιοπιστία ώστε να μπουν τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Η Ιαπωνία η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και προεδρεύουσα στο G7 για το 2023, αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο. Η ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων παρουσιάζει ευκαιρίες που έχουν μείνει αναξιοποίητες για καιρό.

Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και οι περισσότερες από 90 B2B συναντήσεις, η θεσμική παρουσία ΣΕΒ και ΕΒΕΑ σε συνδυασμό με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας του EnterpriseGreece με την ομόλογη JETRO και της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών πιστώσεων με την αντίστοιχη ιαπωνική NEXI, είναι μόνο η αρχή.

Και είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας να ανοίγει τους δρόμους, αλλά και να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να διεισδύσουν στην ιαπωνική αγορά.

Ταυτόχρονα συνδυάζοντας την ανταγωνιστική οικονομία με τη γεωστρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και να προσελκύσει επενδύσεις από ιαπωνικούς κολοσσούς.

Πέρα από τη ναυτιλία και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό, που αποτελεί παραδοσιακά τομέα κοινού ενδιαφέροντος, ευκαιρίες συνεργασίας μπορούν να αναπτυχθούν στην ενέργεια και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές, στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, την κυβερνοασφάλεια αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Το ταξίδι στην Ιαπωνία είναι πια παρελθόν… Η δική μας δουλειά στο EnterpriseGreece και στην οικονομική διπλωματία είναι αυτό το ταξίδι να μην είναι απλώς μια ανάμνηση μετά από λίγο καιρό, αλλά να αποτελέσει μια αφετηρία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το πρώτο βήμα έγινε, μια κοινή πορεία στρατηγικών πρωτοβουλιών και δράσεων έπεται.

Βίκυ Λοΐζου Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ Enterprise Greece

Διαβάζει επίσης:

Καραμανλής: Ο Τσίπρας προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον ελληνικό λαό