ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ένα οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διπλωματική κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου που αναμενόταν πριν από μία εβδομάδα έγινε χθες, Πέμπτη. Το προαναγγελθέν τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε με καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Γερμανία ήθελε να δώσει χρόνο στην Τουρκία για αποκλιμάκωση, κάτι που ωστόσο η Άγκυρα δεν φάνηκε να θέλει να αξιοποιήσει.
Έτσι στο χθεσινό τηλεφώνημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την «εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».
Επίσης, είπε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ στην επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν».
Άγνωστο εάν οι γερμανικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες τελεσφορούν ή όχι, πάντως χθες ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε ομιλία του Ερντογάν σε κλειστό κύκλο κομματικών στελεχών, όπου είπε: «Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο, την Γαλλία».
H ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή και επιφύλαξη τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Ερντογάν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι είναι στο χέρι της Άγκυρας να αποφασίσει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις, προσθέτοντας βέβαια ότι «διάλογος κάτω από απειλές δεν μπορεί να υπάρξει».
Το παρασκήνιο της κίνησης Στόλτενμπεργκ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην κίνηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προκαταλάβει έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Διαψεύδοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διπλωματικές πηγές σημείωναν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε στο γραφείο του τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους παρέδωσε ένα κείμενο με προτάσεις πάνω στην ιδέα της συγκρότησης ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο έχοντας περιθώριο μιας εβδομάδας για παρατηρήσεις.
Στη συνέχεια, από την μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ το έγγραφο Στόλτενμπεργκ μεταβιβάστηκε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Κατόπιν διαβουλεύσεων η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται κατ’ αρχάς δεκτή υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα απομακρυνθεί το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όμως, χθες το απόγευμα, όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις ήρθαν στο φως εξαιτίας της δήλωσης του Στόλτενμπεργκ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ. Στη δήλωση ανέφερε ότι ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης».
Εκτιμάται ότι η βιασύνη του Στόλτενμπεργκ εκδηλώθηκε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, και πιο συγκεκριμένα πιέσεων από τον Λευκό Οίκο. Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε μια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ – Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να μην του δημιουργεί προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, τον Νοέμβριο.
Αντίδραση στην υπόθεση ήρθε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οφείλει πρώτα απ’ όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας. Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrucReis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου».
Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση «να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους».
Στην Νέα Υόρκη ο Νίκος Δένδιας
Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres).
Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.