ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ίδιος ούτε ήθελε, ούτε θέλει να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ένας ισχυρός λόγος γι’ αυτό είναι το προφίλ του «θεσμικού», που διατηρεί.. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι αμετακίνητα υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων – δηλαδή των αυτοδύναμων.
Μια αλλαγή εκλογικού νόμου δεν θα φανέρωνε μόνο ηττοπάθεια από την πλευρά της ΝΔ, αλλά θα την εγκλώβιζε και σε ό,τι θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός: η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου (υπερενισχυμένη αναλογική) που υποδείκνυαν οι σεναριογράφοι, μπορεί να εξασφάλιζε αυτοδυναμία με χαμηλότερο από 37-37,5% που απαιτεί η light ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε το 2019 η ΝΔ, όμως η πλειοψηφία στη βουλή θα ήταν ισχνή. Κι ως εκ τούτου, διόλου σταθερή θα ήταν μια μελλοντική κυβέρνηση με 151-153 βουλευτές.
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι οι…σεναριογράφοι και οι επιθυμίες τους…
Ο νόμος που προώθησε και ψήφισε το 2019 η ΝΔ είναι «εμπνεύσεως» Γιώργου Γεραπετρίτη. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του, που πιστεύουν ότι είναι «ανίσχυρος» πια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ξεκίνησαν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και συντήρησαν μέχρι τώρα τη συζήτηση για να υπερτονίσουν ότι μια πιθανή αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ με 36%, θα πρέπει να «χρεωθεί» στο δημιουργό του νόμου του ’19 …
Σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις
Η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει ταυτόχρονα τέλος και στα σενάρια των πρόωρων εκλογών , παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε και από στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προοιωνίζεται μία μακρά περίοδο σφοδρών συγκρούσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αφού μόνο σε συνθήκες σκληρής πόλωσης μπορεί να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Όπως φάνηκε από όλες τις τελευταίες εμφανίσεις του και επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ, το κυβερνητικό αφήγημα στη μετά την πανδημία περίοδο, θα στηρίζεται σε δύο «γραμμές»: Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τα ερείσματα της ΝΔ στον κεντρώο χώρο, ο οποίος εσχάτως «φλερτάρει» έντονα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα επανέλθει στην προ της πανδημίας στρατηγική της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, που διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτικές στην οικονομία.
Το πρώτο, οι μεταρρυθμίσεις, διευκολύνουν την τακτική της σκληρής πόλωσης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι από τη φύση τους παρέχουν έδαφος για σφοδρή ιδεολογική αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα, όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα αναγκάσουν εκ των πραγμάτων το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) να πάρει θέση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις φύγει από το προσκήνιο το ζήτημα της πανδημίας, θα ξεκινήσει η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η οποία προκαλεί ήδη αντιπαραθέσεις που αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προϊδεάσει για τη δρομολόγηση του νέου χάρτη στο χώρο της υγείας, ο οποίος θα υλοποιηθεί σε συνδυασμό με νέες προσλήψεις, εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων.
Ασκήσεις επί χάρτου…
Ήδη, ωστόσο, καταγράφονται αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα συνδικάτα, ενώ προ εβδομάδων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε συναντηθεί με τους 12 γιατρούς βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κυβερνητικές προθέσεις και να ακούσει τις απόψεις τους. Και όπως είχε γράψει και τότε το mononews.gr, καταγράφηκε έντονος προβληματισμός από γαλάζιους βουλευτές για ορισμένες από τις προβλέψεις του όλου εγχειρήματος.
Μία ακόμα μεταρρύθμιση που αναμένεται να φέρει συγκρούσεις με την αντιπολίτευση είναι η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να διαθέτει στοιχεία που κατά την άποψή του προκαλούν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ευρέσεως εργασίας. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να λάβει χώρα την άνοιξη και είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στην αιχμή του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τη «γραμμή» της σταθερότητας, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού , το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάλει φρένο στην παροχολογία και την εκλογολογία της περιόδου, καθώς αφενός στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή στις αγορές αλλά και την Ε.Ε, σε μία στιγμή που η δεύτερη εμφανίζεται έτοιμη να δώσει «ανάσες» στις κυβερνήσεις για χρέη και ελλείμματα για να επανέλθουν από την περιπέτεια της πανδημίας.
Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με έμφαση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα μας εντός του έτους από την ενισχυμένη εποπτεία και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους πρώτους μήνες του 2023, αφού προηγουμένως αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, εντός του 2022.
Ο παραπάνω σχεδιασμός, βέβαια, συνιστά ασκήσεις επί χάρτου. Το πολιτικό κλίμα, κατά γενική παραδοχή, θα κριθεί επί του πεδίου. Και στην προκειμένη, το πεδίο είναι το μέτωπο της ακρίβειας που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
Τσίπρας στον Σκάϊ: Η επίθεση στον Μητσοτάκη, η ΔΕΗ και o Ανδρουλάκης
Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από Ουκρανία – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Φρένο στις πρόωρες εκλογές βάζουν οι Βρυξέλλες – Τέλος στα σενάρια και την παροχολογία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Παραδόθηκαν τα δύο τελευταία F-16 που είχε υποσχεθεί η Ολλανδία
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν άλλοι επτά νέοι επίτροποι – Αναλαμβάνουν τον Δεκέμβριο
- Live – O Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τις μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη
- Ισραήλ: Την Πέμπτη η συνάντηση Νετανιάχου – Χόκσταϊν για πιθανή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο