• Πολιτική

    Οι τρεις κρίσιμες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τρεις κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα, βεβαίως, θα κρίνει και την ουσία των αποφάσεων, διότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ πάρει ποσοστό στα επίπεδα του 33% τότε οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι χωρίς μεγάλη πίεση.

    Αν από την άλλη υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για το κυβερνών κόμμα τότε ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ανατροπές που δεν συνηθίζει.

    Η πρώτη απόφαση έχει να κάνει με τον χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός. Διότι θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν αλλαγές καθώς είναι εμφανής η μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, κάποια στελέχη εμφανίζονται «κουρασμένα», υπάρχουν αιχμές από βουλευτές της γαλάζιας παράταξης για αλαζονεία.

    Οι πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει αλλαγές μέσα στον Ιούνιο, αλλά θα πάει προς το τέλος του καλοκαιριού και λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Αν η Νέα Δημοκρατία πάρει ποσοστό 33% και πάνω, δηλαδή πιάσει τον στόχο που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τότε η πίεση δεν θα είναι μεγάλη για το Μαξίμου και οι αποφάσεις θα γίνουν με σύνεση και σε χρόνο που θα επιλέξει ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Αν από την άλλη η ΝΔ περάσει από… κάτω τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019, τότε πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στην κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι πήρε το μήνυμα της κοινωνίας.

    Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το 33% και η πολιτική πίεση θα μεταφερθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης με το Μαξίμου να έχει όλο το χρόνο να πάρει τις αποφάσεις της χωρίς να προκληθούν τριγμοί.

    Τα ονόματα που παίζουν

    Η δεύτερη απόφαση έχει να κάνει με το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει επιλέξει ποτέ τα προηγούμενα πέντε χρόνια να «σοκάρει» το πολιτικό σύστημα και το κόμμα του.

    Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, σε πολλά υπουργεία. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα βασικά υπουργεία δεν προτίθεται να αλλάξει υπουργούς, ίσως μόνο σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

    Όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, δεν είναι ανασχηματισμός αν δεν αλλάξει ο «τσάρος» της οικονομίας. Ετσι, είναι το πλέον πιθανό ο Κωστής Χατζηδάκης να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος.

    Η μόνη περίπτωση, λένε οι πληροφορίες του mononews, να φύγει από το κτίριο της οδούς Νίκης, είναι να γίνει μέρος μιας… καραμπόλας.

    Δηλαδή να αποχωρήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το υπουργείο Εξωτερικών και να πάει εκεί ο κ. Χατζηδάκης. Στην περίπτωση αυτή ο νυν ΥΠΕΞ θα μπορούσε να γίνει ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Ή ακόμη – όπως ακούγεται τελευταία- να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενισχύσει την ομάδα του επιτελικού κράτους.

    Δείτε το βίντεο στο TikTok:

    @mononews.gr #kiriakosmitsotakis #nd #euroekloges #europeanelections #greece #fy #fyp ♬ Breaking News Background Music (Basic A)(1001538) – LEOPARD

    Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να μετακινούν υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Λίνα Μενδώνη και πιθανότατα η Νίκη Κεραμέως από το Εσωτερικών.

    Ερωτηματικά παραμένουν για το τι θα συμβεί με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Κώστα Σκρέκα, καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος κατά της ακρίβειας, με νίκες και με ήττες.

    Στην ίδια κατάσταση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου βεβαίως ο Γ. Φλωρίδης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

    Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς τα μέτωπα του Λευτέρη Αυγενάκη είναι πολλά και καυτά.

    Η τρίτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει με τον Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, μπορεί να παραμείνει αν εκλεγεί Πρόεδρος της ΕΕ η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με την οποία έχει συνεργαστεί άψογα.

    Υπάρχουν, όμως, στο τραπέζι και άλλες προτάσεις. Εχει π.χ. ακουστεί το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, με ένα χαρτοφυλάκιο σαφώς αναβαθμισμένο.

    Επίσης, και το όνομα του Θεόδωρου Σκυλακάκη ακούγεται εντόνως, ειδικά αν η Ελλάδα πάρει το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.

    Στα ονόματα που συζητιούνται και αυτό του εξαίρετου νομικού και πάντοτε έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου. Αλλά και αυτό της Νίκης Κεραμέως…

    Πάντως, στο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερο χαρτοφυλάκιο στη μοιρασιά που θα γίνει αν το Λαϊκό Κόμμα έχει την κυριαρχία, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό κόμμα στους κόλπους της. Υπενθυμίζεται ότι τώρα η χώρα μας έχει το κ. Σχοινά αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

    Διαβάστε επίσης:

    JOBmatch: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για άμεση εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση

    Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών – Νέα μελέτη

    Σπάζοντας τα στερεότυπα στη δικηγορία: 7 υποθέσεις-ορόσημα που αποδεικνύουν την αξία της γυναίκας business lawyer



    ΣΧΟΛΙΑ