ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα νέο πολυνομοσχέδιο θα φέρει η ολοκλήρωση της εν εξελίξει τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών διατάξεων και θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εν ευθέτω χρόνω. Ή μήπως όχι;
Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι δεν αρκούνται στις προφορικές δεσμεύσεις των υπουργών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά θέλουν να υπάρχουν όλα όχι απλά γραμμένα κάπου, αλλά γραμμένα σε νομοσχέδιο με σαφή τρόπο που αν μην επιδέχεται παρερμηνειών και ψηφισμένα από τη Βουλή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η (εκάστοτε) κυβέρνηση δεν θα κάνει του… κεφαλιού της. Οι δανειστές το έχουν άλλωστε πάρει είδηση εδώ και χρόνια: αν ένα μέτρο δεν πάρει τη “σφραγίδα” της Βουλής, τότε είναι σαν να μην έχει συμφωνηθεί ποτέ…
Τι θα περιλαμβάνει αυτό το πολυνομοσχέδιο που θέλουν οι θεσμοί; Όλα τα προαπαιτούμενα που… χάθηκαν στο δρόμο και είναι πια σαφές ότι μόνο αν περάσουν από τη Βουλή θα “φιλοτιμηθούν” οι υπουργοί να τα υλοποιήσουν, αποτυπωμένα με κάθε λεπτομέρεια, ρυθμίσεις που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αντιμετώπισή τους, παρεμβάσεις στα εργασιακά, ρυθμίσεις που αφορούν στις συντάξεις, παρεμβάσεις στην Υγεία. Μιλάμε δηλαδή για ένα αρκετά “βαρύ” πολυνομοσχέδιο.
Από την πλευρά της, όμως, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου. Και ο λόγος είναι προφανής: αν πάει στη Βουλή με ένα μνημονιακό πολυνομοσχέδιο λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τότε θα διαλυθεί εν μία νυκτί το περίφημο αφήγημα της “καθαρής” εξόδου που με τόσο κόπο έχει χτίσει το Μαξίμου, έστω κι αν δεν έχει πείσει και πολλούς. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λογικά θα “εξεγερθούν” μπροστά στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν άλλο ένα πακέτο μέτρων, εκεί που νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει.
Οι επαφές των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για “4-5 δύσκολα θέματα” στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Όχι πώς υπάρχει πιθανότητα βέβαια να τα “σπάσουνε” τώρα, λίγο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι προς το συμφέρον όλων η ιστορία αυτή να τελειώσει τον Αύγουστο, κι έτσι οι τομές στα σημεία τριβής σίγουρα θα βρεθούν. Το θέμα είναι πώς θα αποφύγει η κυβέρνηση τον σκόπελο της Βουλής…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία Ρωμανιά: «Υπήρξαν κυβερνητικές πιέσεις προς το ΣτΕ» (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγές ΥΠΟΙΚ: Στόχος ένα «αποθεματικό ασφαλείας» για την ομαλή μετάβαση στις αγορές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ό,τι δεν δηλώνεται θα… δημεύεται! To σχέδιο της ΑΑΔΕ για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή