ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράλληλα, δέκα θα είναι οι υπουργοί που θα επισκεφθούν τα Σκόπια: ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσημη τελετή υποδοχής το πρωί της Τρίτης και στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:
- Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ.
Το Μέγαρο Μαξίμου, που είδε όλες του τις προσπάθειες να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα από την Συμφωνία των Πρεσπών να πέφτουν κενό, πέρασε στην αντεπίθεση προσπαθώντας τώρα να πείσει ότι η συμφωνία θα φέρει οικονομικά οφέλη, εξ ου και το ταξίδι με τους επιχειρηματίες στην γειτονική χώρα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπογραμμίσει τα οικονομικά οφέλη, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις επαφές είχε αναλάβει η νέα υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία διερεύνησε και τις προθέσεις επιχειρηματικών παραγόντων να συμμετάσχουν στην αποστολή. Ωστόσο, αναφέρει το πρώτο Θέμα, στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της και ειδικά για τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε εκείνη και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Μιχάλη Ζορπίδη, επειδή ο φορέας αρνήθηκε να μεταβεί στο επιχειρηματικό ταξίδι στα Σκόπια με τον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην συμπρωτεύουσα. «Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αντιδικεί με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στόχος της σύσκεψης ήταν να τους πείσει για τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και να τους πείσει να σταθούν δίπλα της» παραδέχεται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης.