Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι 11 «αντάρτες» με την ερώτησή τους για τα funds προς τον Κωστή Χατζηδάκη, το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ κακό.

Κάποιοι μάλιστα επιβεβαιώνουν με τα ανεπίσημα λεγόμενά τους, το πρόσφατο δημοσίευμα του mononews για την «προβληματική» λειτουργία του Μαξίμου κυρίως ως προς τις σχέσεις και τις συνεννοήσεις του λεγόμενου επιτελικού κράτους με τους γαλάζιους βουλευτές.

1

Η ερώτηση που έβαλε φωτιά στα γαλάζια… τόπια ήταν επί της ουσίας μια τροχιοδεικτική βολή μιας συγκεκριμένης ομάδας βουλευτών προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Αδίκως τα βέλη βρήκαν τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς η ερώτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα funds ήταν ουσιαστικά «πυροτέχνημα» προκειμένου να συζητηθεί και να «σηκωθεί» ψηλά στην επικαιρότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών σήκωσε αμέσως το γάντι που του έριξαν οι βουλευτές με την ερώτησή τους και τους απάντησε μέσα σε 24 ώρες. Εμπεριστατωμένα, με στοιχεία για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά και με σαφείς αιχμές για την σκοπιμότητα της ερώτησης.

Πληροφορίες, ωστόσο, του mononews, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα κοντά στον Κωστή Χατζηδάκη τονίζουν ότι ο υπουργός είναι οργισμένος καθώς η επίθεση στο πρόσωπό του συνεχίστηκε και χθες, με την παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι δεν τον ικανοποίησε η αρχική απάντηση.

Ο Κ. Χατζηδάκης πέραν του ότι τους απάντησε ότι τα περισσότερα από αυτά που είπαν τα είχε ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα είναι άτοπα κι επικίνδυνα καθώς επιστρέφουν σε στρεβλώσεις του νόμου Κατσέλη που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε, έστειλε ένα ακόμη πιο αυστηρό μήνυμα.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του έλεγαν με νόημα: «Δεν πρόκειται ο υπουργός να μετατραπεί σε σάκο του μποξ για κανέναν. Θα υπερασπιστεί τη διαδρομή και το έργο του. Θα υπερασπιστεί την πορεία της εθνικής οικονομίας».

Και συνέχιζαν:

«Είναι καλοδεχούμενη η κριτική για πιθανά λάθη και οι προτάσεις. Αλλά όσοι καταφεύγουν σε ατεκμηρίωτες ή λαϊκίστικες ερωτήσεις λόγω της όποιας πικρίας τους ή άλλων σκοπιμοτήτων, να γνωρίζουν ότι θα έχουν άμεση, τεκμηριωμένη και αυστηρή απάντηση. Και πιθανότατα δεν θα τους αρέσει…»

Η φράση «ατεκμηρίωτες και λαϊκίστικες ερωτήσεις» και αυτή ότι ο Χατζηδάκης «θα απαντά ακόμη κι αν δεν τους αρέσει», ανοίγει ασφαλώς έναν πολεμικό κύκλο μεταξύ των δύο πλευρών, έναν γαλάζιο εμφύλιο που μπορεί να πάρει διαστάσεις.

Αλλωστε, εις εκ των «ανταρτών» (έστω κι αν δεν θέλουν να αποκαλούνται έτσι), ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε: «Είναι πολιτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηδάκη» η οποία τους «παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι Γραμματείς, απαντούν οι Υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω».

«Σήμερα τα 4 από τα 5 σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω. Δεν μπορείς να βρεις καν τους κυρίους των funds», είπε ο κ. Κακλαμάνης, προαναγγέλλοντας κι άλλες, ανάλογες πρωτοβουλίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Πυροσβέστες αλλά…

Πυροσβεστικά προσπάθησε να λειτουργήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ότι είναι υποχρέωση των βουλευτών να καταθέτουν ερωτήσεις και οι υπουργοί να απαντούν.

Ο δε γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αντάρτικο κι ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί πάνω από 4.000 ερωτήσεις Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, η… απειλή νέων παρεμβάσεων από βουλευτές, αλλά και το πλούσιο παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, δεν προοιωνίζονται «ήρεμα νερά» στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του mononews μάλιστα κάνουν λόγο για σφοδρές αντιπαραθέσεις που είναι σε εξέλιξη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, με αλληλοκαρφώματα και χωρίς καμιά διάθεση για ανακωχή.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τους 11 «αντάρτες» βουλευτές «λαϊκιστές» και «καθοδηγούμενους» από νεοδημοκρατικά κέντρα που θέλουν να κάνουν σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να έχουν θέση στη νομή της εξουσίας την επόμενη ημέρα.

Τονίζουν επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πλην του Νικήτα Κακλαμάνη οι υπόλοιποι δεν είχαν ψηφίσει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ασκούν συχνά κριτική για την «κεντρώα» στροφή Μητσοτάκη και για «εγκατάλειψη των παραδοσιακών θέσεων και αξιών της Νέας Δημοκρατίας». Ζητούν δε επιστροφή στο «δεξιό προφίλ» του κόμματος, κραδαίνοντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πτώση της ΝΔ αλλά και ενίσχυση των κομμάτων δεξιά της.

«Θα γίνουμε περισσότεροι από 20 που θα κάνουμε ερωτήσεις και αντιπολίτευση στη ΝΔ», λένε στο παρασκήνιο συγκεκριμένοι βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα στοχοποιούν τόσο το Μαξίμου όσο και συναδέλφους τους, με όνομα και επώνυμο, οι οποίοι παρουσιάζουν μηδενικό κοινοβουλευτικό έργο.

Το εμπρηστικό non paper

Μεταξύ των αντιδρώντων βουλευτών κυκλοφόρησε χθες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, ένα non paper που «κάρφωνε» συγκεκριμένα ονόματα.

Το ενδιαφέρον είναι ο διαχωρισμός που γίνεται στην Κ.Ο. Η ομάδα των αντιδρώντων, (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος), είναι όλοι τους με περισσότερες από μία θητείες, είναι δηλαδή «παλιοί» στη Βουλή, και «βαφτίζονται» η «γενιά Μητσοτάκη».

Υπάρχουν και οι «νέοι», όσοι εξελέγησαν το 2023. Με βάση το διακινούμενο non paper, το Μαξίμου διενεργεί έλεγχο ικανότητας των βουλευτών στη Βουλή, και οι «νέοι» σε σύγκριση με τους «παλιούς» βγαίνουν περίπου ως… άχρηστοι.

Συγκεκριμένα, στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν ελάχιστες ομιλίες και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ερωτήσεις, σε σύγκριση με τους «παλιούς» που παρεμβαίνουν συχνά και εργάστηκαν από το 2019 με κέφι.

Ορισμένοι νέοι, όπως αναφέρει το κείμενο που διακινείται: «επιδεικνύουν εντυπωσιακή αφωνία και μηδενική διάθεση για να στηρίξουν στα δύσκολα. Συγκεκριμένα οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές σε Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς, Δυτικής Β’ Αθήνας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πειραιά, Νίκος Βλαχάκος, Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός δεν έχουν μιλήσει στη Βουλή από πριν το Πάσχα.

Οι τελευταίοι δε εξ αυτών δεν έχουν καταθέσει ούτε μια ερώτηση για προβλήματα των περιοχών τους. Ο Σπύρος Κλουκουδίνας από την Πιερία έχει να μιλήσει από τον Μάιο, όμως έχει κάνει 47 ερωτήσεις, ενώ μηδέν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έχουν κάνει η βουλευτής Επικρατείας, Νεφέλη Μαρία Χατζηιωαννίδου, ο Θανάσης Παπαθανάσης από Αιτωλοακαρνανία, ο βουλευτής Επικράτειας Γιώργος Σταμάτης και η βουλευτής Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη.

Μια μόνο ερώτηση έκανε ο βουλευτής Θήβας Λευτέρης Κτιστάκης.

Στον αντίποδα των παραπάνω ο Μανώλης Μαρκογιαννάκης έχει μιλήσει εντός Σεπτεμβρίου και έχει καταθέσει 24 ερωτήσεις για την περιοχή του, ο Κυκλαδίτης Μάρκος Καφούρος, 21 ερωτήσεις και η Ευβοιώτισσα βουλευτής Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη έχει καταθέσει 10 ερωτήσεις».

To μήνυμα προς το Μαξίμου

Οι διαρροές αυτές δείχνουν το πόλεμο που σοβεί στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα καθώς η λεγόμενη και «συμμορία των 11», όπως αποκαλούν χαριτολογώντας τους βουλευτές που άνοιξαν το μέτωπο, τονίζουν επίσης τα εξής.

Λένε ότι πολλοί από τους νέους βουλευτές «πριμοδοτήθηκαν» προκλητικά, προφανώς από το Μαξίμου, αλλά παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων και δεν είναι το… αντίβαρο στους παλαιότερους συναδέλφους τους που ανοικτά γκρινιάζουν.

Και καταλήγουν: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη γενιά αυτή που… δεν βγήκε, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει ξεχωρίσει κάποιον, καθώς δεν τους αποδόθηκαν ούτε κοινοβουλευτικοί ρόλοι ούτε φυσικά κυβερνητικοί».

Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να πάρει διαστάσεις.

Αν και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι «δείχνουν» τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή ως αρχικές πηγές της «γκρίνιας» και της αντιπολιτευτικής διάθεσης, εντούτοις γνωρίζουν ότι το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό.

Έχει να κάνει τόσο με πολιτικές φιλοδοξίες κάποιων εξ αυτών, που είτε εκπαραθυρώθηκαν από την κυβέρνηση είτε περιμένουν να γίνουν μέλη της πολλά χρόνια, είτε επειδή κάποιοι πράγματι αντιδρούν στα ανοίγματα Μητσοτάκη και φωνάζουν… «Δεξιότερα Κουροπάτκιν». Θυμίζοντας βεβαίως την εφημερίδα των Αθηνών το 1904 που συμβούλευε τον Ρώσο στρατηγό, Αλεξέι Κουροπάτκιν να πάει δεξιότερα το στράτευμα για να περικυκλώσει τους Ιάπωνες.

Διαβάστε επίσης:

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Πολιτική δέσμευση Λευκωσίας αλλά το τοπίο παραμένει θολό

Κόκκαλης (Intracom): Όλο το παζλ των μετοχικών συμμετοχών με τις «χρυσές» υπεραξίες των 55,9+0,8 εκατ. ευρώ

Δένδιας από Lorient: Ανακοινώνουμε την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra (βίντεο)