Νέες βαριές κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπολύουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς κατηγορώντας τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας για κυβερνοεπιθέσεις κατά διεθνών ερευνητικών κέντρων που αγωνίζονται να αναπτύξουν εμβόλια κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με το Bloomberg, παραμένει ακόμα ασαφές το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις στα ερευνητικά κέντρα ή στα προγράμματα για την ανάπτυξη των εμβολίων , αλλά οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων αναφέρουν πως οι κυβερνοεπιθέσεις είναι σε εξέλιξη.
Σε δήλωση του, την Πέμπτη, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο της Βρετανίας (NCSC) δήλωσε ότι οι τομείς εμβολίων και θεραπειών σε πολλές χώρες έχουν γίνει στόχος της ομάδα που είναι γνωστή ως «APT29», η οποία θεωρείται «σχεδόν σίγουρα» ότι αποτελεί μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι υπηρεσίες ασφαλείας στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, υποστηρίζοντας τα ευρήματα των Βρετανών.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ. «Ενώ άλλοι επιδιώκουν τα εγωιστικά τους ενδιαφέροντα με απερίσκεπτη συμπεριφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν με σκληρή δουλειά για να βρουν ένα εμβόλιο και να προστατεύσουν την παγκόσμια υγεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη NCSC, η APT29 έχει βάλει στο στόχαστρο οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Πραγματοποιούνται επιθέσεις κατά κυβερνητικών και διπλωματικών στόχων, think-tanks, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και ενεργειακών στόχων προκειμένου να υποκλαπούν στοιχεία πολύτιμης πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το NCSC.
Τι απαντά η Μόσχα
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού.
«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΔΑΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΠΛΑΘ
- CVC Capital: Στην ομάδα επενδυτών που διεκδικούν το μερίδιο της BlackRock στην Authentic Brands Group
- Charlie Munger: Ο 99χρονος επενδυτής που εκτόξευσε τα κέρδη του και η καθοριστική διαφορά με τον Eλον Μασκ
- Κυπριακό: Κλείδωσε για τις 20 Ιανουαρίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ – Τι θα συζητηθεί