Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Οι πρώτες εκλογές στην Κύπρο μετά το Μνημόνιο

Κυπριακό

Νίκος Αναστασιαδης. Πρόεδρος Κύπρου

Σήμερα στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο για να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους που θα κληθούν να εκλέξουν τους επόμενους 56 βουλευτές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Τις 56 έδρες θα διεκδικήσουν 493 υποψήφιοι βουλευτές, αριθμός-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αποτελούν τις πρώτες εκλογές στη Μεγαλόνησο μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στους 542.915, ο οποίος είναι κατά 12.000 περίπου μεγαλύτερος απ’ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2011 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο σε εθνικές εκλογές. Στην Ελλάδα, έχουν στηθεί έξι κάλπες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για να ψηφίσουν 3. 607 Κύπριοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Παρά την ομαλή μέχρι στιγμής διεξαγωγή των εκλογών, υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι της αποχής που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κυπριακά κόμματα. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο (δεξιό) κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), πρόεδρος του οποίου είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Υπάρχουν οργανώσεις που κάλεσαν τους πολίτες σε αποχή ή να ψηφίσουν μικρά κόμματα, για να τιμωρήσουν τα μεγάλα για τις υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΣΥ) κάλεσε τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη Βουλή. Το ίδιο έπραξαν και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων. Το πλαφόν για είσοδο στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων είναι στο 3,6% και από εκεί και πέρα οι κατανομές των εδρών γίνονται με απλή αναλογική.

Με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, η Κύπρος κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο των μνημονιακών συμβάσεων και της αυστηρής λιτότητας, γεγονότα που τα τελευταία χρόνια επισκίασαν το μεγάλο πρόβλημα του νησιού, τη λύση του Κυπριακού. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς, καθώς η νέα κυπριακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα κληθεί να διαχειριστεί θέματα δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και να διεκπεραιώσει πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι ήταν αδύνατο να αποφευχθούν.

Ωστόσο, η Μεγαλόνησος αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα μέσα στα επόμενα χρόνια που  σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης, θα συμβάλουν σε μείωση του δημοσίου χρέους από το 109% που είναι σήμερα στο 91% το 2019. Επομένως, προβλέπεται σκληρή δουλειά από τη νέα κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/titanikos-klene-alla-psifizoun-ta-metra-oli-i-vouleftes-tou-siriza/47226

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/oplismenos-antras-anixe-pir-stin-afstria-2-nekri/47241