Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ είχε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία κλείδωσε η ημερομηνία του ταξιδιού του στην Αθήνα.

Πέραν των δηλώσεων στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται ότι θα κομίσει στην Αθήνα πρόταση για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή -όπως και κάθε παρόμοια πρόταση- «σκοντάφτει» στην άρνηση της Τουρκίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Χθες η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης είναι η συμμετοχή της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Περιμένουμε να δούμε το αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, για να τοποθετηθούμε οριστικά. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή σε αυτήν την πολυμερή διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Και σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλοδεχούμενη, αν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητη τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια τέτοια διάσκεψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δεν αποκλείεται ο Σαρλ Μισέλ να προτείνει ως συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, να εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντά της στην πολυμερή διάσκεψη από την ΕΕ, δηλαδή είτε από τον ίδιο τον Σαρλ Μισέλ, είτε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είτε από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Άγνωστο είναι, όμως, αν θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση από την Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο κ. Μισέλ πρότεινε στον Ερντογάν την πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι διαμάχες.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 6 το απόγευμα, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα έχει συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση