• Πολιτική

    Οι προσδοκίες από το διήμερο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το lockdown πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Προορισμός το Ισραήλ, όπου στις συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και επενδυτές ο πρωθυπουργός θα συζητήσεις για επενδύσεις και τουρισμό, καθώς και για την διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (άμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

    Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά.

    Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

    Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

    «Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρουν.

    Μητσοτάκης και Νετανιάχου είχαν τηλεδιάσκεψη στις 21 Μαΐου, ημέρα συμβολική καθώς συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε στην σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες το πρωί της Τρίτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και οι επενδύσεις με έμφαση την ενέργεια και τον τουρισμό.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και από τις τρεις το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σειρά επαφών κατά σειρά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας του Ισραήλ Μπένζαμιν Γκανζ και επιχειρηματικούς φορείς.

    Το απόγευμα θα βρεθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, οπότε και πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισραηλινής Βουλής κ. Λαπίντ.



    ΣΧΟΛΙΑ