ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σκηνικό θρίλερ έστησαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι Τούρκοι στα νερά της Μεσογείου, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά, αλλά με ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα τις κινήσεις του ερευνητικού Oruc Reis.
Χθες το βράδυ υπήρξε κινητοποίηση σε Μαξίμου και Πεντάγωνο, καθώς το Oruc Reis άλλαξε πορεία, κινούμενο πλέον με κατεύθυνση βορειοανατολική, ευρισκόμενο πάντα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 9 μμ χθες, Τρίτη, ο τουρκικός στολίσκος έφτασε σχεδόν μέχρι το δυτικό όριο της Navtex.
Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν τα βοηθητικά πλοία Ataman και CengizHan, καθώς και ένας στολίσκος από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά.
Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του πλοίου και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα, ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει.
Επιχειρησιακά, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ πετούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης χθες βρέθηκε για δεύτερη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις τουρκικές κινήσεις, που τεστάρουν τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Παράλληλα, επιχειρεί να κινητοποιήσει τους συμμάχους της και να αναβαθμίσει σε ευρωπαϊκό ζήτημα το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί αποφασίστηκε να ζητήσει η Αθήνα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά, με δήλωσή του, ο κ. Δένδιας έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα:
«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.
Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.
Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.»
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, διερευνώντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι ΗΠΑ για την εκτόνωση της κρίσης.
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανή μια αποκλιμάκωση στην νέα αυτή κρίση. Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα επιδιώξει να τραβήξει μέχρι τέλους το σκοινί, παρά μόνο θα κινηθεί στο όριο των περιοχών που δεσμεύει με τις Navtex, προκαλώντας και τεστάροντας τα νεύρα και τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς.
Στήριξη από Κομισιόν
Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.
Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .
«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή