Νίκος Τόσκας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Εδώ και περίπου δύο χρόνια στις δημοσκοπήσεις δεν έχει πια ιδιαίτερη αξία να ασχολείται κανείς με τη διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι ποια τόσο μεγάλη, που ελάχιστοι πιστεύουν πως η ΝΔ δεν θα είναι πρώτη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν – το δείχνει άλλωστε και η παράσταση νίκης στις ίδιες δημοσκοπήσεις. Ούτε έχει ιδιαίτερη αξία και το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και μέσα σε αυτούς και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και από την πορεία της χώρας – αυτήν την απογοήτευση τη βλέπουμε παντού γύρω μας και δεν περιμέναμε τα γκάλοπ.
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον στις δημοσκοπήσεις είναι οι απαντήσεις των πολιτών σε επιμέρους ερωτήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Τι ακριβώς είναι αυτό που απογοητεύει τους πολίτες; Οι χειρισμοί στα ζητήματα της οικονομίας είναι μία προφανής απάντηση. Οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα το ίδιο. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που απογοητεύει τους πολίτες, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τους ανησυχεί: είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της ασφάλειας, ένα ζήτημα για το οποίο οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική, την οποία αποκρούουν υποστηρίζοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Όμως η κοινή γνώμη τους διαψεύδει πανηγυρικά.
Σε δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (68%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης σήμερα, και μόνο ένα 21% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Το ποσοστό αυτό απογοήτευσης είναι μεγαλύτερο ακόμα κι από το ποσοστό αυτών που κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (66%).
Είναι φανερό ότι εδώ έχουμε μία αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που πιστεύει η κυβέρνηση και σε αυτό που βιώνουν οι πολίτες. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει πετύχει στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη, όμως οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι. Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Μάλλον οι πολίτες, αν κρίνουμε από τα συνεχή περιστατικά που δίνουν μία αίσθηση γενικευμένης ανομίας στη χώρα. Το πιο πρόσφατο ήταν η επίθεση του “Ρουβίκωνα” στη γαλλική πρεσβεία, στην “καρδιά” της Αθήνας, ένας ακόμα κρίκος σε μία αλυσίδα επιθέσεων που στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μοιάζουν να παρακολουθούν αδιάφορα. Είχε προηγηθεί επίσης ο θάνατος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, που υπέκυψε στα τραύματά του τα οποία υπέστη όταν αδίστακτοι διαρρήκτες τον πυροβόλησαν μέσα στο σπίτι του
Οι πολίτες χρεώνουν επίσης στην κυβέρνηση τον “νόμο Παρασκευόπουλου”, με τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν αποφυλακιστεί εκατοντάδες εγκληματίες που πολύ συχνά επιστρέφουν στην παρανομία μετά την αποφυλάκισή τους, αλλά και την έλλειψη αστυνόμευσης που αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κάθε λογής κακοποιό να δράσει ανενόχλητος.
Ποιος να το περίμενε ότι, με τόσα “στραβά” που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έβρισκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από εκεί που δεν το περίμενε…