ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά τις φιέστες και τους πανηγυρισμούς για την υπογραφή της συμφωνίας, θα αρχίσουν να φαίνονται και οι πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση από την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη στον κυβερνητικό συνασπισμό με την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από τον Δημήτρη Καμμένο, που οδήγησε στην αποπομπή του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά και την αποχώρηση-σοκ του άλλου στελέχους των ΑΝΕΛ, της Μανταλένας Παπαδοπούλου.
Εξάλλου, το μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αποτυπώνεται ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Στην έρευνα της Marc που δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα, χθες, περίπου το 70% των πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας, ενώ στο ίδιο γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά στη στη βόρεια Ελλάδα, καταγράφοντας μονοψήφιο ποσοστό (9,1%).
Και μπορεί σε αυτή τη φάση η μπάλα να περνά στο γήπεδο των Σκοπίων, όπου πρέπει να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας, όταν και αν αυτό όμως γίνει, το θέμα θα επανέλθει με μεγαλύτερη δριμύτητα στην ελληνική πλευρά. Τότε, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να δοκιμαστεί εκ νέου, με άγνωστες συνέπειες από τις νέες μεγάλες πιέσεις που θα ασκηθούν.
Η πρώτη απώλεια από την συμφωνία είναι ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ και διαγράφηκε από την ΚΟ, ενώ ακολούθησε η αναπάντεχη αποχώρηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου, που ήταν μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου και μόλις είχε αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του κόμματος για τις εκλογές. Το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων δεν μπορεί να αποκλεισθεί, υπό το πρίσμα ότι το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης δείχνει να εξαντλείται μετά τον Αύγουστο.
Από την άλλη, η ΝΔ δείχνει να περνά τον σκόπελο της συμφωνίας ενωμένη και χωρίς απώλειες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ενώσει το κόμμα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού οι προσπάθειες να προκληθούν ρήγματα δεν έφεραν αποτέλεσμα.