Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Οι νέοι φόβοι του Κυριάκου

κυριακος μητσοτακης

Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ

Ίσως σε κάποιους φάνηκε πολύ… soft η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Όμως δεν επρόκειτο για ένδειξη αδυναμίας, αλλά για την προσεκτική στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως το θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών είναι εξαιρετικά σοβαρό και αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, και επομένως δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για μικροκομματικά οφέλη. Έτσι, ενώ εστιάζει την κριτική του στα λάθη της κυβέρνησης, η οποία κατά τον ίδιο υποτίμησε τη σοβαρότητα του ζητήματος και άργησε πολύ να αντιδράσει, αποφεύγει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση μαζί της, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους και την Τουρκία για τις δεσμεύσεις τους που δεν έχουν γίνει πράξη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις χθεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα. «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα», επεσήμανε.

Υπογράμμισε όμως παράλληλα πως «δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι ζητήματα, όπως η ενίσχυση της FRONTEX και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα.

Η σημασία που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ελάφρυνση του βάρους που έχει αναλάβει η Ελλάδα λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών αναφορικά με το θέμα αυτό. Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί κάποια από τα νησιά που υποδέχονται τους περισσότερου πρόσφυγες (πιθανότατα τη Λέσβο), ενώ στις 15 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους θα επισημάνει πως πρέπει να αναλάβουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες που θα μετεγκατασταθούν σε αυτές από την Ελλάδα, όπως έχει συμφωνηθεί. Το ίδιο θέμα αναμένεται να θέσει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως αρχηγός της ΝΔ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 Φεβρουαρίου.