Μπροστά σε πολύ κρίσιμη απόφαση, θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόφαση που αφορά στην επιλογή του προσώπου που θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Μετά τις σοβαρές και στενάχωρες για τη ΝΔ και την κυβέρνηση, εξελίξεις με τη διαγραφή Σαμαρά, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιταχύνουν τις αποφάσεις που αφορούν σε ζητήματα τα οποία μπορεί να κρίνουν εν πολλοίς και την πορεία της κυβέρνησης τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Αλλωστε, η ψηφοφορία για το πρόσωπο που θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα 4 χρόνια, χαρακτηρίζεται κρίσιμη και για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και για τις συναινέσεις που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Αν και δεν απειλείται η ύπαρξη της κυβέρνησης, καθώς η ψηφοφορία έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στο πρόσωπο που θα προταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, πριν από μερικές ημέρες έγινε στο Μαξίμου μια διερευνημένη σύσκεψη, στην οποία πάντως δεν συμμετείχε ο πρωθυπουργός.

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του επιτελικού κράτους (Σκέρτσος, Μυλωνάκης, Νέζης κ.λπ.) κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις του για το θέμα της Προεδρίας και να προτείνουν πρόσωπα.

Ο σκοπός ήταν να φτιαχτεί μια short list που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό για να λάβει αυτός την τελική απόφαση.

Μια απόφαση, που λένε οι πληροφορίες, θα ληφθεί τις ημέρες των εορτών, θυμίζοντας πηγές που είναι κοντά στον πρωθυπουργό ότι και πριν από 4 χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μέτσοβο όπου έκανε διακοπές, εκπλήσσοντας τους πάντες με την απόφασή του.

Ολο αυτό τον καιρό ο πρωθυπουργός αφήνει να είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το όνομα του νέου Προέδρου, όμως, στο μυαλό του έχει να κάνει μια ακόμη έκπληξη.

Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές και διφορούμενες. Από το να επιλέξει υποψήφιο προερχόμενο από τη συντηρητική παράταξη «σπάζοντας» την παράδοση που θέλει όταν είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ να επιλέγει από άλλο πολιτικό χώρο.

Μέχρι να διαλέξει ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση και την συνεννόηση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι στη μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου έπεσαν στο τραπέζι 4 κυρίως πρόσωπα και ακόμη 3 υποψηφιότητες για την Προεδρία.

Τα τέσσερα πρώτα πρόσωπα έχει το καθένα το δικό του πολιτικό βάρος και τη δυναμική, αλλά για τα επόμενα τρία, απλά συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Κάποιοι πρότειναν τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Αν, ωστόσο, δεχόταν την τόσο τιμητική θέση θεωρείται σίγουρο ότι θα αποσπούσε τις ψήφους όλης της ΝΔ, ακόμη και του Αντώνη Σαμαρά που είναι εκτός.

Η δεύτερη πρόταση ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Ένα πρόσωπο σεβαστό στις τάξεις της «γαλάζιας» παράταξης, που και πάλι θα συγκέντρωνε το σύνολο των ψήφων των βουλευτών της ΝΔ, και των Σαμαρικών καθώς με τον πρώην πρωθυπουργό έχει κοινή – αβερωφική- πολιτική καταγωγή.

Η τρίτη πρόταση, για πολλούς έκπληξη, αφορά στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του 2012-2015, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής για χρόνια, ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά δρώμενα μέσω του Κύκλου Ιδεών. Εχει πολλές συμπάθειες και στη ΝΔ, εξαίρετη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα τον ψήφιζαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, φημολογείται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τον προτείνει ο ίδιος για την Προεδρία.

Είναι δε και από άλλο πολιτικό χώρο, οπότε συνεχίζεται η παράδοση για τους Προέδρους. Ωστόσο, γενικώς έχει ταυτιστεί με τη μαύρη περίοδο των μνημονίων και των επώδυνων αποφάσεων, οπότε δεν θα έκανε θετικό «γκελ» στην κοινωνία και ίσως γύριζε μπούμερανγκ αυτή η απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

Η τέταρτη υποψηφιότητα είναι αυτή της… Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Να συνεχίσει δηλαδή για μια ακόμη θητεία η νυν Πρόεδρος. Και θα ήταν έκπληξη να προταθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Η κ. Σακελλαροπούλου δέχθηκε τα πυρά γαλάζιων βουλευτών για τη στάση της μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων. Ωστόσο, έχει εξαιρετική χημεία με τον Κ. Μητσοτάκη, κι ενδεχομένως να αποσπούσε ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η διαγραφή Σαμαρά αφαιρεί ένα εμπόδιο σε μια νέα υποψηφιότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν δεν θα υπάρξουν 4-5 βουλευτές που δεν θα την ψηφίσουν, γεγονός που θα δημιουργούσε μείζον εσωτερικό θέμα στη ΝΔ.

Ισως δε τελικά ο κ. Μητσοτάκης να μην την επιλέξει, αν και θα το ήθελε, για να μη ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη woke ατζέντα, με την οποία η κ. Σακελλαροπούλου ταυτίστηκε τρόπον τινά.

Τα τρία ονόματα που απορρίφθηκαν και… ο Στουρνάρας

Στο τραπέζι του Μαξίμου έπεσαν πάντως και 3 πρόσωπα που ναι μεν συζητήθηκαν, όμως απορρίφθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη. Η κ. Δαμανάκη πάντως είναι εδώ και χρόνια εκτός πολιτικής, τη βρίσκουμε μάλιστα στο δ.σ. της Λάμψα της οικογένειας Λασκαρίδη.

Πηγές εντός της ΝΔ αναφέρουν ότι δύσκολα η κ. Δαμανάκη θα συσπείρωνε το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών, έστω κι αν την ψήφιζαν από τα κόμματα της Αριστεράς. Και για το λόγο αυτό στη συζήτηση που έγινε αμέσως απορρίφθηκε.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος. Με πολλές συμπάθειες στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσε θεωρηθεί υπερκομματική υποψηφιότηταπου θα την ψήφιζαν και από το ΠΑΣΟΚ. Όμως, και αυτός δεν φαίνεται να κάνει «γκελ» στο κυβερνών κόμμα και η πρόταση επίσης πήγε στο… καλάθι.

Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Σταύρος Μπένος, επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με «παράσημο» τη δημιουργία του ΚΕΠ, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και τελευταία επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Κ. Μητσοτάκης τον είχε τοποθετήσει σ’ αυτή τη θέση θέλοντας να κάνει άνοιγμα στο χώρο του Κέντρου. Ο Σταύρος Μπένος, στα 77 του χρόνια πλέον, είναι συμπαθής σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά αμέσως με το άκουσμα του ονόματος ακούστηκε το ξεκάθαρο «όχι».

Ο Στουρνάρας

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη συζήτηση που έγινε στο Μαξίμου δεν ακούστηκε το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, που τον τελευταίο καιρό «παίζει» στην επικαιρότητα.

Θεωρείται από πολλούς κύκλους που τον έχουν προτείνει ως η υποψηφιότητα που θα συγκέντρωνε τις ψήφους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, θα προσέδιδε κύρος στο αξίωμα μιας και είναι γνωστός στους κύκλους του εξωτερικού.

Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας ενδεχομένως να κρίνεται πολύ πιο απαραίτητος στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ως παράγοντας σταθερότητας της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου αναμένονται αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία και με πολλά προβλήματα στην ευρωπαϊκή, γεγονός που καθιστά περισσότερο χρήσιμη την παρουσία του στην κεντρική οικονομική σκηνή.

Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εμπιστεύεται απόλυτα και γνωρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα για να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία τις όποιες φουρτούνες προκύψουν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει την έκπληξη προτείνοντας πρόσωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί και δεν έχει «καεί» στην επικαιρότητα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καλεί Τζάκρη και Πούλου να παραδώσουν τις έδρες – Αδειάζει το γραφείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή
Διάγγελμα Πούτιν: Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα – Θα απαντάμε συμμετρικά