ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχει σπουδαίους πανεπιστημιακούς τίτλος η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα; Προφανώς και έχει. Δικαιούται να γίνει τακτική καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο; Αυτό προφανώς θα το κρίνουν οι συνάδελφοι της. Η μήπως θα το κρίνουν οι συγκυρίες που την βοήθησαν να ακολουθήσει μια μετεωριτική πορεία προς την κορυφή. Από καθηγήτρια σε γυμνάσιο στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο μέσα σε λίγα χρόνια. Γιατί σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει ήδη γράψει το mononews.gr από την Δευτέρα το βράδυ μετατράπηκε από διοικητική υπάλληλος σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υπουργοί διαχρονικά βοήθησαν την κ. Μπαζιάνα να εξελιχθεί επαγγελματικά. Η κ. Μαρριέτα Γιαννάκου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου , ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο κ. Νίκος Φίλης.
Προφανώς η ίδια ξέχασε να αναφερθεί σε όλα αυτά όταν έδινε προ μηνών μια συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών. Όσον αφορά την κριτική που δεχόταν για την επαγγελματική εξέλιξη της τόνιζε: «προσπαθώ να είμαι όσο καλύτερη μπορώ στη δουλειά μου. Και κρίνομαι καθημερινά και αυστηρά γι’ αυτήν. Μόνο που κριτές μου δεν είναι οι δημοσιογράφοι αλλά ευτυχώς οι συνάδελφοι, οι καθηγητές και οι φοιτητές μου. Η εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο γίνεται με βάση κάποια κριτήρια, τις δημοσιεύσεις και το βιογραφικό σου και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκρίνομαι στα κριτήρια αυτά».
H κ. Μαρριέτα Γιαννάκου
Εάν κάποιος δεχθεί τα όσα αναφέρονται στο «βιογραφικό» της κας Μπαζιάνα θα πίστευε ή μάλλον θα εκτιμούσε ότι αυτή θα είχε μία πολύ λαμπρή και πολύ καλοπληρωμένη επαγγελματική καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
Σ’ αυτό προδιαθέτει το πλήθος και η «φαινομενική» τουλάχιστον ποιότητα των πανεπιστημιακών τίτλων της.
Περιέργως, αν και εξηγήσιμο, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, προτίμησε αντί τις πολύ υψηλές αμοιβές που μπορούσε να πετύχει στον ιδιωτικό Τομέα, να διορισθεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση…
Είναι η εποχή που υπουργός Παιδείας είναι η κ. Μαριέττα Γιαννάκου…
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο διορισμός της κ. Μπαζιάνα στην Β/θμια Εκπ/ση, και δη ως καθηγήτρια πληροφορικής σε Γυμνάσιο (ΠΕ19), είναι το πρώτο αλλά ουσιαστικό Βήμα για την πορεία της προς την Καθηγητική Έδρα του ΕΜΠ.
Την ίδια εποχή, ο σύντροφός της Αλέξης Τσίπρας, παίρνει τον «μοναδικό» μεταπτυχιακό τίτλο του, με πρόεδρο της Επιτροπής απονομής του, τον Καθηγητή Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας στο ΕΜΠ κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Η «Μετάταξη» στην Α/θμια Εκπαίδευση και οι πρώτες αποσπάσεις στο ΕΜΠ
Αμέσως, μετά την ανάδειξη ως Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου, του επονομαζόμενου και ΓΑΠ, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τότε υπουργός Παιδείας, υπογράφει την 1η απόσπασή της στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Δεν είναι γνωστό, αν είχε αποσπαστεί στην έδρα του κ. Αριστείδη Μπαλτά ή κάποιου από τους Καθηγητές που επέβλεπαν το Διδακτορικό της που έλαβε από το ΕΜΠ το 2008, διδακτορικό που περιέργως δημοσιεύθηκε την σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΕΘ το 2012 και όχι άμεσα, άμα την επικύρωσή του, ως είθισται…
Κατά την πρώτη απόσπασή της στο ΕΜΠ, «υποτίθεται» ότι δίδαξε στα «φροντιστήρια» και τα εργαστήρια της Έδρας, στην οποία είχε αποσπαστεί, αφού όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία γι’ αυτό αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στα Τριτοβάθμια ιδρύματα… αν και είναι ερωτηματικό αν βρέθηκε σε μακροχρόνια άδεια μετά αποδοχών για ειδικούς λόγους υγείας…
Το 2013, η Πληροφορική, «μπαίνει» σαν μάθημα στην Α/θμια εκπαίδευση και η κ. Μπαζιάνα, είναι από τους «τυχερούς» εκπαιδευτικούς ΠΕ19 που σε Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον περίπτωση να βγει υπεράριθμη…
Οι κ. Αρβανιτόπουλος, Λοβέρδος και Μπαλτάς
Παρόλα, αυτά, όμως, δεν διδάσκει ποτέ στα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου, αφού με νέες αποφάσεις του τότε υπουργού κ. Κων/νου Αρβανιτόπουλου (δύο φορές), του Κ. Ανδρέα Λοβέρδου και στην συνέχεια του κ. Αριστείδη Μπαλτά αποσπάται διαρκώς στο ΕΜΠ, συνεχίζοντας να συγκεντρώνει μπόνους προϋπηρεσίας ως διδάσκουσα σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Η διδακτική εμπειρία ως διδάσκουσα» Πανεπιστημιακός… στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν είναι αρκετό και τον Αύγουστο του 2016, η κ. Μπαζιάνα, κάνει αίτηση να διδάξει, αν και έχει ήδη αποσπαστεί στο ΕΜΠ, ως συμβασιούχος Πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η κ. Μπαζιάνα επιλέχθηκε από το Ίδρυμα γιατί είχε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά, κατά νόμο, προσόντα και όχι γιατί ήταν σύζυγος του Πρωθυπουργού της Χώρας. Και πράγματι έτσι ήταν, αφού και διδακτορικό τίτλο διαθέτει και την απαραίτητη διδακτική προϋπηρεσία σε ΑΕΙ είχε, προϋπηρεσία που είχε αποκτήσει με τις συνεχείς αποσπάσεις στο ΕΜΠ.
Μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες στην υπόθεση:α) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ουδέποτε γνωστοποίησε ποιοι ήταν οι συνυποψήφιοι της κ. Μπαζιάνα και ποια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, προκειμένου να υπάρξει μεταξύ τους σύγκριση και β) η «πρόσληψη» ως συμβασιούχου Πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού, δηλαδή ως διδάσκοντα Καθηγητή, της κας Μπαζιάνα έγινε αφού αυτή πρώτα εξασφάλισε την απαραίτητη κατά νόμο τυπική χρονικά, διδακτική προϋπηρεσία σε ΑΕΙ.
Για όσους προβάλουν την «ταλαιπωρία» της κας Μπαζιάνα «να μεταβαίνει» στην έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκπλήρωση των διδακτικών υποχρεώσεών της, η διοίκηση του Ιδρύματος φρόντισε, -σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει ο νόμος για παρόμοιες περιπτώσεις-, να τις συμπτύξει το διδακτικό πρόγραμμά της μέσα σε 24 ώρες την εβδομάδα, ενώ για τα έξοδα μετάβασης και παραμονής της πάλι το Ίδρυμα όφειλε να τα καλύψει κατά νόμο, αν και είναι άγνωστο αν αυτό έγινε τελικά…
Η άδεια παροχής έξω υπηρεσιακού έργου…
Είναι πάγιος και υποχρεωτικός κανόνας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνουν άδεια από το Υπηρεσιακό συμβούλιο, στο οποίο υπάγονται, για κάθε εργασία είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα που πρόκειται να κάνουν πέρα από αυτή που ορίζουν τα καθήκοντα της θέσης τους και ειδικά όταν αυτή αμείβεται επιπλέον…
Η κυρία Μπαζιάνα, ήταν αποσπασμένη στο ΕΜΠ για την παροχή συγκεκριμένων διδακτικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένο εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό ωράριο.
Επομένως και σύμφωνα με τον νόμο, η πρόσληψη της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαιτούσε να λάβει είτε από το ΠΥΣΠΕ στο οποίο ανήκει οργανική ως εκπαιδευτικός δημοτικού σχολείου, είτε από το αντίστοιχο Όργανο του ΕΜΠ, άδεια παροχής πρόσθετου «ιδιωτικού» έργου και ταυτόχρονα άδεια απουσίας από την υπηρεσία στην οποία υπηρετούσε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη βεβαίωση ότι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας κάλυπτε το προβλεπόμενο στην θέση που ήταν αποσπασμένη υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό της, δηλαδή 24 ώρες εβδομαδιαίως.
Είναι άγνωστο, αν η κα Μπαζιάνα είχε εξασφαλίσει αυτές τις άδειες και βεβαιώσεις…
Η νέα απόσπασή της για το εκπαιδευτικό έτος 2016-17… και ο λόγος για τον οποίο έγινε…
Η κυρία Περιστέρα Μπαζιάνα, θα μπορούσε να μην εργάζεται καθόλου.
Σαν σύζυγος Πρωθυπουργού θα μπορούσε να αποσπασθεί στο Γραφείο του συζύγου της και να μένει στην οικία της επιβλέποντας την ανατροφή των παιδιών της, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα που προβλέπονται γι’ αυτήν ως σύζυγος πρωθυπουργού.
Δεν θα ήταν η ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που θα το έκανε, αφού αν κάποιος ερευνήσει έστω και πρόχειρα για ανάλογες περιπτώσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα βρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες περιπτώσεις αποσπασμένων συζύγων σε πολιτικά και όχι μόνο γραφεία…
Αντ’ αυτού προτίμησε να αποσπασθεί πάλι στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, στο οποίο θα πρέπει να προσφέρει σε καθημερινή βάση διδακτικό έργο.
Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και λέγεται «ΕΔΙΤ»
Πρόσφατα, με τροπολογία του υπουργού Παιδείας, οι αποσπασμένοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στους οποίους έχει ανατεθεί διδακτικό έργο, οποιασδήποτε μορφής, μπορούν να ενταχθούν μετά από αίτησή τους, στην κατηγορία εκπαιδευτικού προσωπικού των Τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων «ΕΔΙΤ», κατηγορία που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανέλιξη τους εκ των έσω σε «Καθηγητές».
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία δύο ετών στην παροχή διδακτικού έργου στο ίδρυμα που κλίθηκαν να διδάξουν…
Ο κ. Νίκος Φίλης
Η σχετική διάταξη είναι παλιά, αλλά με την τροπολογία Φίλη, η αποδοχή της αίτησης του ενδιαφερόμενου, είναι υποχρεωτική πλέον από τα αρμόδια συμβούλια των ΑΕΙ & ΤΕΙ, σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που ήταν δυνητική και μετά από σχετική ειδική αιτιολόγηση…
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, βουλευτή του Ποταμιού και Πανεπιστημιακού Δασκάλου, γνώστη των όσων συμβαίνουν στα ΑΕΙ εκ των έσω, πρόκειται για διάταξη η οποία αφορά την Περιστέρα Μπαζιάνα, που είναι εκπαιδευτικός με διδακτορικό, έχει ήδη αποσπαστεί επί σειρά ετών στο ΕΜΠ, ενώ δίδαξε και ως συμβασιούχος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το τελευταίο, είναι και το σημαντικό, αφού ήταν το μόνο που έλειπε από το «πορτοφόλιο» της κας Μπαζιάνα.
Τα επόμενα βήματα στο «στόρι» της κας Μπαζιάνα προς την Καθηγητική Έδρα…
Έχοντας πλέον και την διδακτική προϋπηρεσία που απέκτησε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως πανεπιστημιακός εκπαιδευτικός ανώτερης βαθμίδας, αναμένεται όπως λένε οι ειδικοί να λάβει για το εκπαιδευτικό έτος που έρχεται «ανάθεση» μαθημάτων σε επίπεδο τουλάχιστον «λέκτορα» ή «επίκουρου» καθηγητή, προκειμένου να συμπληρώσει την απαραίτητη διδακτική προϋπηρεσία που θα της επιτρέψει να ενταχθεί και τυπικά σ’ αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα.
Εκμεταλλευόμενη δε την σχετική διάταξη για τα «ΕΔΙΤ», -αλήθεια ποιος δεν θα το έκανε-, θα ενταχθεί κατ’ ευθείας στον Καθηγητικό κλάδο του ΕΜΠ, με την εξέλιξη της πλέον στις ανώτατες καθηγητικές θέσεις να είναι μονόδρομος, και να εξαρτάται αυτό από την ίδια και μόνο…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike