ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο μάξιμουμ δουλεύουν οι μηχανές της ελληνικής διπλωματίας, που θέλουν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αξιοποιώντας τους συσχετισμούς, έτσι όπως διαμορφώνονται αυτή την στιγμή.
Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά Ρωσία και Τουρκία κρατούν τις σχέσεις σε έναν καλό επίπεδο, αυτή την φορά η Μόσχα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την εμπλοκή της Άγκυρας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την «πίσω αυλή» της Ρωσίας. Η κρίση στις σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και η συμμετοχή της Τουρκίας στη διαμάχη έφερε μεταστροφή στην ρωσική εξωτερική πολιτική και μια προσέγγιση Ρωσίας – Ελλάδας.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ το καλοκαίρι του 2018, λίγο καιρό πριν ο Λαβρόφ πραγματοποιήσει στην Ελλάδα προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία τελικά ματαιώθηκε.
Τότε είχε ξεδιπλωθεί ένα διπλωματικό θρίλερ που είχε στο επίκεντρο εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και ψύχρανση των διμερών σχέσεων. Η Αθήνα κατήγγειλε την εμπλοκή Ρώσων διπλωματών στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών προκαλώντας την μήνιν της Μόσχας.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και έτσι δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πολύπειρος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, που κρατά το αξίωμά του από το 2004, θα έχει συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Προπομπός της άφιξης του Σεργκέι Λαβρόφ, μια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην οποία παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της υφαλοκρηπίδας: Διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Η ρωσική μεταστροφή φάνηκε από δύο παρεμβάσεις, η μία από την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, η άλλη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πριν από το ταξίδι Λαβρόφ στην Αθήνα.
💬 #Zakharova: On October 26, Sergey #Lavrov will make a working visit to #Greece, where he will hold talks with Foreign Minister @NikosDendias and will meet with Prime Minister @kmitsotakis 🇷🇺🇬🇷 pic.twitter.com/TJs7DvPUeE
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) October 22, 2020
Πρώτα ήρθε το tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, το οποίο ανέφερε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, το τουρκικό casus belli.
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα και επισημαίνει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
Το παραπάνω tweet έγινε στις 15 Οκτωβρίου. Πέντε ημέρες αργότερα ακολούθησε νέο tweet, αυτή την φορά από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο δεύτερο αυτό «τιτίβισμα» η ρωσική διπλωματία έκανε μνεία στα 193 χρόνια από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όταν Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία νίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
«Ο θρίαμβος των συμμαχικών δυνάμεων άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία» αναφέρεται στο tweet, μια έμμεση στήριξη της ελληνικής πλευράς έναντι της Τουρκίας.
⚔⛵ 193 years ago, the combined squadron of Russia, Great Britain and France defeated the Turkish-Egyptian fleet in the Bay of Navarino. The triumph of the allied fleet became one of the prerequisites for Greece’s independence.
🔗https://t.co/Z2yhD6ltE3 pic.twitter.com/ruBDflldwB
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) October 20, 2020
Τα μηνύματα αυτά προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας, ενώ τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «σκανδαλώδη» κίνηση της Ρωσίας κατά της Τουρκίας που ήθελε να «χαϊδέψει» την Ελλάδα ενόψει και της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.
Κατόπιν αυτών και στην σκιά της επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει και όσα δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, καθώς εκτιμάται ότι θα στείλει μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά ταυτόχρονα θα ασκήσει πιέσεις και προς την πλευρά των Βρυξελλών.
Ειδικά η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει την ρωσική επιρροή να αυξάνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαιτέρως μετά το πλήγμα που έχει δεχτεί η ισχύς του ΝΑΤΟ εξαιτίας της αμερικανικής αποστασιοποίησης.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αφενός θέλει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στον Ερντογάν, αφετέρου δεν καλοβλέπει την αμερικανική διείσδυση σε ελληνικά λιμάνια, όπως της Αλέξανδρούπολης και της Καβάλας.