ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Άνγκελα Μέρκελ υπενθυμίζει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει έναν πιθανό σύμμαχο στο Βερολίνο.
Καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να προστατεύσει την τουρκική οικονομία από τη σύγκρουση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκείνος και η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησαν τηλεφωνικά την Τετάρτη για να κανονίσουν μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών. Αν και το Βερολίνο δεν προσφέρει κάποια οικονομική βοήθεια, η συζήτηση αντανακλά το πόσα παίζονται και για τις δύο πλευρές και την επιρροή της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
Η Γερμανία θέλει η Τουρκία να αποφύγει μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση και δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο χάος, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το σκεπτικό της Μέρκελ και που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή των σχέσεων στην κανονικότητα, μετά από μία σειρά διπλωματικών συγκρούσεων, η Γερμανία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τον Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη στις 28 Σεπτεμβρίου.
“Κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας”, δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα.
Η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, με περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ διμερούς εμπορίου πέρυσι. Περίπου 6.500 εν μέρει ή πλήρως γερμανικές εταιρείες λειτουργούν στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία είναι 16η μεταξύ των εξαγωγικών αγορών της Γερμανίας, πάνω από την Ιαπωνία και πολλές μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γερμανική βιομηχανία
Αυτοί οι δεσμοί προκαλούν προειδοποιήσεις από την επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των επικρίσεων για τις προσπάθειες του Ερντογάν να επιβάλει τον έλεγχό του στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και το καθεστώς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναταραχή στην αγορά αντανακλά “μία κρίση εμπιστοσύνης”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιόακιμ Λανγκ, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο. “Υπάρχει ο κίνδυνος μίας ύφεσης αν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν επανέλθει. Μόνο ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον μπορεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών”.
Όταν συναντηθούν οι δύο υπουργοί Οικονομικών, ο Γερμανός Όλαφ Σολτς πιθανότατα θα πει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οποιαδήποτε μορφή στήριξης απαιτεί “μία μετακίνηση σε μία αξιόπιστη νομισματική πολιτική που είναι ανεξάρτητη, με μεγαλύτερα επιτόκια”, δήλωσε από τηλεφώνου ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Ταραγμένο ιστορικό
Με τον Ερντογάν και τον Τραμπ να έρχονται σε σύγκρουση για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία, το ταραγμένο ιστορικό του Τούρκου προέδρου με τη Μέρκελ δε βοηθά. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν καθώς ο Ερντογάν ενίσχυσε τις εξουσίες του μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, προκαλώντας αντιπαραθέσεις που οδήγησαν τη Γερμανία στην απόσυρση των στρατιωτών της από την Τουρκία και σε μία μακρά διπλωματική διαμάχη για έναν φυλακισμένο Γερμανό δημοσιογράφο.
Και μπορεί ο δρόμος του Ερντογάν για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη να περνά μέσα από το Βερολίνο, όμως η Γερμανία δεν θα προσφέρει μία διάσωση της τάξεως των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει στην Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η (ευτυχής) συγκυρία που ανάγκασε τον «σουλτάνο» να απελευθέρωσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το αφεντικό των Financial Times επιστρέφει μέρος από τον μισθό του έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και το Κατάρ σώζει την Τουρκία! Η σημασία της επένδυσης των 15 δισ. δολαρίων και ο άγνωστος παράγοντας Ρωσία-Κίνα-Γερμανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές φέρνουν γκρίνια, τι άλλο σκέφτεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Στις 6 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου
- Ιωάννης Γεώργιζας: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Ερμού
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών