ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έπειτα από μακρά, εκούσια απουσία από τη δημοσιότητα, ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε την Τρίτη σε κάτι σαν… επικοινωνιακή καταιγίδα.
Δεδομένης της ανησυχίας για τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, συμμετείχε στη σύσκεψη για τον εμβολιασμό των παιδιών στο Μέγαρο Μαξίμου για να τονίσει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 χρονών θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής.
Λίγες ώρες αργότερα μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προφανώς για το ίδιο θέμα, έχοντας συνομιλητές του τον Ηλία Μόσιαλο, την Μαρία Θεοδωρίδου (ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών) και τους Θ. Τσακρή και Θ. Εξαδάκτυλο.
Βασίμως μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι ο καθηγητής Τσιόδρας κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει ενεργά στη νέα κυβερνητική εκστρατεία πειθούς για να εμβολιασθούν περισσότεροι, την ώρα που αρνητές του εμβολιασμού προσπαθούν να αποκτήσουν πλαστές βεβαιώσεις και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των εφήβων προκειμένου να ξεκινήσουν με ασφάλεια την λειτουργία τους τα σχολεία.
Το αποτέλεσμα των εμφανίσεων αυτών ωστόσο, μένει να διαπιστωθεί…
Οι απειλές δεν αποδίδουν
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η υπόθεση με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης ή rapid test, λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις και ο παραλογισμός των αντιεμβολιαστών δείχνει ότι δύσκολα θα ξεμπλέξουμε από την πανδημία και πιθανώς θα υπάρξουν πολλαπλές κοινωνικές, πολιτικές και άλλες περιπλοκές.
Οι φοβέρες δεν πιάνουν και είναι φανερό ότι η εκστρατεία εμβολιασμού μέσω απειλών δεν αποδίδει. Υπό μία έννοια ισχύει πλέον το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και αυτό φοβίζει την κυβέρνηση πως τελικά θα κυριαρχήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου σαφώς και δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες, όμως χρειάζονται πλέον θετικά μηνύματα και το μείζον εν όψει φθινοπώρου είναι ένα: η λειτουργία των σχολείων!
Η διαχείριση της πανδημίας είχε έως τώρα πολλές μορφές. Την καλλιέργεια φόβου, την εξαντλητική ενημέρωση, την επιβολή μέτρων και απαγορεύσεων, τις εμφατικές επισημάνσεις για την ατομική ευθύνη, τις αντιφάσεις και τη σύγχυση για τα εμβόλια (ειδικά για εκείνο της AstraZeneca), τις αποφάσεις για τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων των μη εμβολιασμένων, τις σκέψεις και τις ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, την νέα ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο και δείχνουν το πώς θα πορευθούμε τους επόμενους μήνες, δεν οδήγησαν περισσότερους στο εμβόλιο και τώρα θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα: Πώς θα εξευρεθεί η ισορροπία μεταξύ πανδημίας, ανοιχτής οικονομίας και λειτουργίας των σχολείων.
Στο σημείο που βρισκόμαστε, με τα δεδομένα που έχουμε και που δεν φαίνεται να ανατρέπονται, η εξέλιξη είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη. Τα σχολεία θα ανοίξουν στην καλύτερη περίπτωση με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους πολίτες, ενδεχομένως και σχεδόν δύο εκατομμύρια, κατά κύριο λόγο ενήλικες και παιδιά. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών θα είναι οι επίμονοι αρνητές άνω των 65 ετών.
Τα στατιστικά δεδομένα προαναγγέλλουν ότι από αυτούς περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες θα νοσήσουν. Το λογικό και αναμενόμενο είναι ότι εξ αυτών, περί τους 10.000 θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν νοσηλεία. Τι σημαίνει αυτό για το σύστημα Υγείας; Δέκα χιλιάδες ΜΕΘ δεν είναι δυνατόν να είναι διαθέσιμες. Η επίπτωση μπορεί και να είναι εφιαλτική.
Νέα εκστρατεία με θετικά μηνύματα
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα στη χώρα θα τροποποιηθούν ριζικά και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμβεί. Αν τελικά καταφέρει και ισχύσει η αναγγελία-προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο γενικό lockdown, αυτό που η αντιπολίτευση και διάφοροι άλλοι ονομάζουν «διχασμό», θα είναι μία όχι ανεπιθύμητη, αλλά αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της οργανωμένης κοινωνίας. Οι ανεμβολίαστοι θα (πρέπει να) τεθούν σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, οι εμβολιασμένοι θα είναι κάτι σαν συνώνυμο του παραγωγικού και δημιουργικού δυναμικού, στο οποίο θα στηριχθεί η ύπαρξη και επιβίωση της χώρας. Ούτε αυτό θέλουν στην κυβέρνηση- για ευνόητους λόγους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η κατάσταση κρίνεται και αντιμετωπίζεται ως ιδιαιτέρως ανησυχητική και με δεδομένο ότι οι απόπειρες καλλιέργειας φόβου, από ειδικούς και μη, είναι μάλλον καταδικασμένες, ξεκινούν πια μια νέου τύπου εκστρατεία ενημέρωσης και προσπάθειας αύξησης των εμβολιασμών: Θετικά μηνύματα και οι παραλλαγές τους. Όπως π.χ., για ποιον λόγο δεν είναι επικίνδυνα τα εμβόλια. Γιατί πρέπει να εμβολιασθούμε όλοι. Ήδη χθες κυκλοφόρησε το πρώτο σποτάκι με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ξέρουμε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πιο επικίνδυνη, πληγώνει και τα παιδιά, ενώ οι βλάβες στον οργανισμό μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά ηλικίας 12-17, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. pic.twitter.com/g5a5pPnY1L
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2021
Το βάρος πια πέφτει στα σχολεία και στους νέους. Η εικόνα βέβαια δύσκολα θα αλλάξει, ενώ και ο καθημερινός βομβαρδισμός έχει κουράσει. Σαφώς και θα υπάρξουν αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι των μέτρων (shelf tests, rapid, απαγόρευση λειτουργίας των club των χιλιάδων ατόμων, λειτουργίες χώρων μόνο για εμβολιασμένους κ.ά.), όμως κάπου εξαντλούνται τα περιθώρια. Η οικονομία είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα θα ξανακλείσει. Υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση επιχειρήσει κάποιο νέο lockdown, ουδείς θα το τηρήσει. Οι εμβολιασμένοι επειδή είναι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι επειδή είναι αδιάφοροι.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το φθινόπωρο φαίνεται ότι θα συνδυαστεί με μία έξαρση της πανδημίας, η οποία άλλωστε ήδη είναι ορατή. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει, ένα όμως από αυτά είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι κάποιοι νομίζουν. Πρόκειται για τη λειτουργία των σχολείων. Και εκεί αρχίζει και δυσκολεύει η εξίσωση. Στις μαθητικές ηλικίες δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Το ζήτημα είναι ότι τα σχολεία δεν είναι δυνατόν να διακόψουν τη λειτουργία τους για μία ακόμη χρονιά. Για εκπαιδευτικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους. Και δεδομένων των συνθηκών, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν πρέπει να αποτύχουν στο σχέδιο που ανακοίνωσαν, ώστε αυτό να μην συμβεί.