ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νέας τακτικής ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνεται για μια επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση κατά το διάστημα των επόμενων εβδομάδων.
Η προσπάθεια γίνεται έχοντας κατά νου και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία φανερώνουν έναν συνδυασμό ανησυχητικών για την κυβέρνηση παραμέτρων. Το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρείται, όμως την ίδια στιγμή δείχνει να παγιώνεται ένα κλίμα επιφυλακτικότητας και δυσπιστίας των πολιτών, σε συνδυασμό με μία υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ.
Τα «χαμένα» αυτά ποσοστά, τα οποία σε κάποιες μετρήσεις φτάνουν και στο 10% του δείγματος (χωρίς αναγωγές) σε σχέση με την άνοιξη του 2020, φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν προστρέξει σε κάποιο άλλο κόμμα.
Το στοιχείο αυτό αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου και ως συνέπεια της δημοσκοπικής ανάκαμψης που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ εν αναμονή της νέας ηγεσίας του, αλλά και ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής υποχώρησης των θετικών κρίσεων ως προς την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, σε σχέση με την πρώτη περίοδο του 2020.
Με αυτό το σκεπτικό, η κυβερνητική απόπειρα ανασύνταξης οργανώνεται έτσι, ώστε να μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση σε άλλα πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στη βουλή στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ακρίβειας, αναδεικνύοντας κατ’ αρχάς τη διεθνή συνθήκη βάσει της οποίας διαμορφώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, έναντι του κύματος των ανατιμήσεων.
Το νέο σύνθημα «Για όλους»
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι η καλλιέργεια της αίσθησης ότι η καταγραφόμενη ανάπτυξη θα έχει αισθητά οφέλη για μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, και με αυτόν τον γνώμονα σχεδιάζεται και η επικοινωνιακή στρατηγική των επόμενων εβδομάδων.
Κυρίαρχο μήνυμα στη βουλή, στο Συνέδριο της ΝΔ, στις δημόσιες τοποθετήσεις, θα είναι το «Για όλους», το οποίο θα συνοδεύεται από στοιχεία για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων, τα οποία θα επικαλείται η κυβέρνηση μετά και τα τρία μέτρα- παροχές ανακούφισης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή.
Νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα
Όλα αυτά βέβαια, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας γιατί, αν ο μη γένοιτο, τα δεδομένα οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις, όλοι θα έλθουν αντιμέτωποι με τις – αχρείαστες, πιθανώς – κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των ημερών. Ήδη στην Ευρώπη, η μία μετά την άλλη χώρα, οδηγούνται όλο και πιο κοντά στο lockdown, με μία εξ αυτών να το έχει ήδη εφαρμόσει.
Η αποτίμηση του νέου πακέτου μέτρων, θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Την τρέχουσα εβδομάδα κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος νέας συνεδρίασης, καθώς δεν θα υπάρχει μία πρώτη ασφαλής εικόνα για τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας από τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πλέον σαφές ότι αν στα τέλη του Νοεμβρίου δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά η κατάσταση προς το καλύτερο (ενδεχόμενο που πάντως η πλειονότητα των ειδικών θεωρεί σχεδόν αδύνατο), τότε η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος. Οι επόμενοι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν όσα η κυβέρνηση επιδίωκε να αφήσει στην άκρη. Δηλαδή, πλήρης απαγόρευση των ανεμβολίαστων από την εστίαση (ούτε, δηλαδή, στους εξωτερικούς χώρους με rapid test ) και πιθανός αποκλεισμός τους από άλλες δραστηριότητες που σήμερα επιτρέπονται.
Διαβάστε επίσης
Kαθολικό lockdown στην Αυστρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα SOS στις αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες – Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν φυσικό αέριο
- Τι έψαχνε ο Φωκίων Καραβίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σήμα για μεγάλες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά από Masdar και Iberdrola
- Χαρδούβελης: Σχέδιο για νέο σύστημα πληρωμών απο τις τράπεζες