Με νέες ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκική προκλητικότητα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον στις ασκήσεις θα εμπλέκονται χώρες που έχουν έννομο συμφέρον στην περιοχή, δηλαδή χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για δραστηριοποίηση σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτά της Κύπρου στρατιωτική άσκηση με την συνεργασία Ιταλίας και Γαλλίας. Έπεται και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» προγραμματίζονται στρατιωτικές ασκήσεις και με άλλες χώρες, τόσο στο πλαίσιο της PESCO όσο και στο πλαίσιο διμερών συνεργασιών.

Στην Κύπρο βρίσκονται αυτές τις μέρες η γαλλική φρεγάτα «Surcouf» και η ιταλική φρεγάτα «Martinengo». Η δεύτερη, μάλιστα, βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας τα τελευταία 24ωρα και θα συνεχίσει να περιπολεί ανοικτά της Κύπρου και τις επόμενες μέρες, όπως έκανε και τις προηγούμενες.

Η παρουσία των δύο φρεγατών από Γαλλία και Ιταλία σχετίζεται και με την άσκηση αμυντικής συνεργασίας που πραγματοποιείται με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συμμετέχει σε αυτή με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ανδρέας Ιωαννίδης» και μονάδες ΟΥΚ.

Η άσκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί πλησίον θαλάσσιων οικοπέδων, στις οποίες οι εταιρείες από τις δύο χώρες (Eni – Total) θα δραστηριοποιούνται.

Πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, το σενάριο της οποίας περιλαμβάνει επιβίβαση και αποβίβαση ναυτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους στις φρεγάτες, καθώς και ελέγχου συνδέσμων επικοινωνίας.

Πηγές από την Λευκωσία σημείωναν ότι πέραν των εμπειριών και της στρατιωτικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς από τη συμμετοχή σε ασκήσεις με άλλες χώρες, οι στρατιωτικές συνεργασίες και ασκήσεις έχουν και πολιτικό μήνυμα. Συγκεκριμένα, στέλνουν το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με άλλες χώρες, είτε της περιοχής είτε της ΕΕ, ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της εντός της ΑΟΖ της. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι επιχειρείται στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Για τη στρατιωτική άσκηση κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη συνεργασία της με χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προσθέτοντας ότι η παρουσία στα λιμάνια της Κύπρου πολεμικών σκαφών διαφόρων χωρών αναβαθμίζει αυτή τη συνεργασία. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «όλα αυτά είναι αποτελέσματα της στενής συνεργασίας που έχουμε, διατηρούμε και αναβαθμίζουμε, με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία πέραν από τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες γίνονται πολύ συχνά τέτοιου είδους ασκήσεις».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία των πολεμικών σκαφών διαφόρων χωρών έχει να εξυπηρετήσει και τα δικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συνεργασία την οποία καλλιεργούμε. Αύριο θα διεξαχθεί ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, η οποία εκτός από την επιχειρησιακή ικανότητα που αξιολογείται μέσω αυτών των ασκήσεων, στέλνουμε και το μήνυμα για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των εταιρειών και όποιων έχουν το δικαίωμα να ασκούν τέτοια δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι μεγάλης έκτασης η σημερινή άσκηση και σε ποια περιοχή θα διεξαχθεί, απάντησε ότι «θα είναι μια άσκηση στην οποία θα λάβουν μέρος τρεις χώρες», ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει τον χώρο διεξαγωγής της. Ανέφερε ακόμα ότι «σίγουρα το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από τις ασκήσεις που γίνονται είναι ότι συνεχίζουμε απρόσκοπτα με αυτή τη δυναμική και τη συνεργασία μας, με χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου “PASSEX” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2019.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ναυτικά μέσα από τις τρεις χώρες με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων τους, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και την προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας.