ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης γράφεται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιας διάσπασης που δεν αποκλείεται να γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την αποχώρηση του ίδιου και της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα δεν έχουν ακυρωθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλλον θα συζητηθούν κανονικά στην ΚΕ, αλλά με την πιθανότητας ενός «στραπατσαρίσματος» του νέου προέδρου.
Δηλαδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξουν οι 150+ ψήφοι στην Κεντρική Επιτροπή και να μην περάσουν οι διαγραφές.
Μπροστά στο σενάριο αυτό ο κ. Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις είτε να πάρει πίσω «βουβά» τις διαγραφές, κάνοντας η ΚΕ μια δημόσια επίπληξη των στελεχών. Είτε η σχετική συζήτηση να μετατεθεί ένα μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου όπου έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της ΚΕ.
Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα τις τελευταίες ημέρες και η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμη πιο δραματική εξαιτίας των δημοσκοπήσεων – κόλαφος για τη νέα ηγεσία, αλλά και γενικότερα για το κόμμα. Μόλις χθες η δημοσκόπηση της Alco ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα της νέας ηγεσίας αλλά και την κακή πορεία που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, το 21% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αποτελεί πλεονέκτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εκλογή Κασσελάκη, ενώ το 54% μειονέκτημα. Αντίθετα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 51% θεωρεί ότι η νέα ηγεσία αποτελεί πλεονέκτημα για το κόμμα, σε αντίθεση με το 31%. Δηλαδή 1 στους 3 βρίσκονται απέναντι στο νέο πρόεδρο.
Διχασμός επικρατεί σχετικά με το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να επιμείνει στην πρόταση διαγραφής των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, ή να ανακαλέσει. Το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ το 34% θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργήσουν άλλο κόμμα.
Η διάσπαση που πλησιάζει
Όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή όπου είναι πιο κοντά από ποτέ η διάσπαση του κόμματος. Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση και αναζητά στηρίγματα στο δρόμο προς την έξοδο.
Δεν θα απέκλειε κανείς την αποχώρησή του, όπως και πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και ενός μικρού αριθμού βουλευτών, ακόμη και την Κυριακή.
Μια ηχηρή αποχώρηση, μια κίνηση εντυπωσιασμού που θα δημιουργούσε κλίμα για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τριχοτομημένος. Από την μια είναι οι Kasselistas, οι νεοπροεδρικοί δηλαδή που εκπροσωπούνται από Π. Πολάκη, Ε. Αποστολάκη, την κ. Αυγέρη, τον Γ. Τσίπρα, την κ. Τσάκρη). Είναι η σκληρή ομάδα του προέδρου η οποία προτείνει τη σκληρή γραμμή για τις διαγραφές. Δηλαδή να μην κάνει πίσω ο κ. Κασσελάκης και να πάει σε ρήξη, ακόμη κι αν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο διάσπασης. Πιστεύουν έτσι ότι θα φύγουν τα «βαρίδια» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την πορεία που έχει χαράξει.
Αγριες επιθέσεις
Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν χθες κατά του Τσακαλώτου τρία στελέχη.
«Εμείς τα παρακατιανά μέλη του 2ευρω, χωρίς αστική αυτοπεποίθηση, πως παραμένουμε στο κόμμα ενώ αποχωρεί ο “Σωτήρας” Τσακαλώτος, που έδινε υπερηφάνεια σ’ αυτό;» διερωτήθηκε η πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ελένη Αυλωνίτου και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί δεν είμαστε υπερφίαλοι, φαντασμένοι αλαζόνες, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς, δεν μειώνουμε και δεν υποτιμούμε κανένα και πρωτίστως σεβόμαστε τη Δημοκρατία!».
Για «ιδιόκτητη Περήφανη Προκομμουνιστική Εξωκυβερνητική αριστερά» έκανε λόγο ο Νίκος Καρανίκας, για να επισημάνει πως «περήφανα θα περιμένω να κάνουν την περήφανη δική Τους αριστερά καθώς επιστρέφουν ριζοσπαστικά και ανανεωτικά στο περήφανο πειραγμένο κομμουνιστικό παρελθόν τους για να ξανά διαλύσουν περήφανα την Ακοα – και το ΚΚΕ ες».
Ακρως ειρωνικός αναφέροντας: «απο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα άλλαξα το καπέλο μου, να μην βραχεί η ‘Ομπρέλα’!» ήταν ο Θανάσης Οικονόμου, σε άρθρο του στο tvxs, καταλήγοντας πως «Θα ήταν πιο ειλικρινές ωστόσο αν οι φίλοι Φίλη καριοφύλι κατέθεταν ως νέα γραμμή Ομπρέλας το παιδιάστικο σύνθημα: Μια βροχή μας σώζει!».
«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν βλέπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πολιτική διεργασία κι την αγωνία του προέδρου για τα περφιφερειακά συνέδρια που θα παράξουν τις πολιτικές παρεμβάσεις» σχολίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, με αφορμή την ομιλία του πρώην υπουργού το βράδυ της Δευτέρας.
«Ο κ. Τσακαλώτος έκανεκαι μια αξιόλογη παρέμβαση στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα και μίλησε για ανάγκη συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπει» πρόσθεσε ο κ. Παππάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εσωκομματική επίθεση, με αφορμή όμως τη δήλωση Κασσελάκη για τον λόγο που απουσίαζε από την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, εξαπέλυσε και ο Παύλος Πολάκης.
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές απάντησε ότι «οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν. Δεν έγινε κάτι για να αλλάξει αυτό. Ένα κόμμα που θέλει να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία πρέπει να εφαρμόζει τις διαδικασίες του».
Όσον αφορά ειδικά την αποστροφή Τσακαλώτου ότι «θέλω να φέρω την υπερηφάνεια στην Αριστερά, αλλά δύσκολο να γίνει σε αυτό το κόμμα», ο κ. Παππάς είπε ότι «δεν θεωρώ οτι είναι κουβέντα προς διαγραφή αλλά με προβλήματίζει γιατί κάποιος δηλώνει ότι δεν είναι υπερήφανος».
Επίθεση εξαπέλυσε και ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του, αφού χαιρέτισε τη δήλωση Κασσελάκη για την περίοδο Σημίτη, στη συνέχεια αναρωτήθηκε «ποιος από τους γνωστούς άγνωστους έκανε αντίστοιχη δήλωση για τον Σημίτη».
Η δεύτερη ομάδα…
Η δεύτερη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασφαλώς η αριστερή πτέρυγα υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο που είναι με το… όπλο παρά πόδα για αποχώρηση από το κόμμα. Ακόμη κι εκείνοι που συναισθηματικά δεν θέλουν να αποχωρήσουν, όπως η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, φαίνεται να βλέπουν ότι δεν υπάρχει επιλογή, ειδικά αν υπάρξει μεγάλη σύγκρουση στην ΚΕ του Σαββάτου.
…Και η τρίτη
Υπάρχει πάντως και μια ενδιάμεση ομάδα, οι παλαιοί προεδρικοί, όπως η Ε. Αχτσιόγλου, ο Ν. Ηλιόπουλος, ο Α. Χαρίτσης, που τηρούν στάση αναμονής και δεν θέλουν να υπάρξει την παρούσα περίοδο μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση που θα φέρει διασπάσεις. Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια τις τελευταίες ώρες ώστε να βρεθούν σημεία εξομάλυνσης της κρίσης.
Ομως, μέχρι πότε; Όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα γεγονότα στην Κουμουνδούρου, ακόμη και οι παλαιοί προεδρικοί υπό την κ. Αχτσιόγλου, περισσότερο βρίσκονται έξω από την πόρτα του κόμματος παρά μέσα. Και οι «Ομπρελίστας» γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη συνεργασία τους με την ομάδα Αχτσιόγλου – Χαρίτση – Ηλιόπουλου, θα τους ισχυροποιούσε και θα μπορούσαν να κατέβουν στις ευρωεκλογές με πολλές πιθανότητες να πάρουν ένα καλό ποσοστό.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσακαλώτος άνοιξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Alco: Δυσαρέσκεια για την πορεία της κυβέρνησης – Τι λένε οι πολίτες για Μέση Ανατολή και Κασσελάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών