ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαβεβαιώσεις, πως το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση με την Τουρκία που θα θίγει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου έδωσε ο Ισραηλινός Υπ. Εξωτερικών μπροστά και πίσω από κλειστές πόρτες, τόσο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, όσο και στους κυρίους Δένδια και Κασουλίδη κατά την τριμερή που έλαβε χώρα την Τρίτη στην Αθήνα.
Δέσμευση καθοριστική, καθώς το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να μην βάλει όλα του τα «αυγά» στο ίδιο καλάθι και εμμένει στην βελτίωση των σχέσεων του με την Τουρκία την ώρα όμως που ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να πετάξει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού Ελλάδα και Κύπρο.
Οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για την συνεργασία με την Τουρκία
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών σίγουρα δεν μάσησε τα λόγια του. Το μήνυμα του ήθελε να ακουστεί “loud and clear”. Σε σύντομη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ο κ.Λαπίντ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ανοιχτά.
«Ήταν και για μένα σημαντικό να έρθω εδώ. Όλοι γνωρίζουν -δεν αποτελεί μυστικό- ότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί. Ήταν σημαντικό λοιπόν για μένα να έρθω εδώ και να πω: ακούστε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα που είναι τόσο στενές. Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.»
Ο κ.Λαπίντ διαβεβαίωσε την Αθήνα πως θα την ενημερώνει για κάθε του κίνηση, για κάθε βήμα προσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ.
Ο κ.Λαπίντ ήθελε να διαβεβαιώσει την Αθήνα πως δεν θα «μπατάρει» υπέρ της Τουρκίας, αλλά είναι αυτές οι ισορροπίες που θα κρατήσει το Ισραήλ, που θα είναι καθοριστικές, τόσο για την ειρήνη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στο εν εξελίξει μπρα-ντε-φερ των αγωγών.
Κ.Μητσοτάκης: «Να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας»
Ο Πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τα όσα είχε να πει ο κ.Λαπίντ. Εμείς κρατάμε την εξής φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Τελ Αβίβ, πως πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι σύμμαχοί μας.
«Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων και σε αυτούς τους καιρούς, είναι πάντα σημαντικό να επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στον Ισραηλινό συνομιλητή του.
Ν. Δένδιας: «Έχουμε κοινή αντίληψη των προκλήσεων»
Ο κ.Λαπίντ επανέλαβε τις ίδιες διαβεβαιώσεις και κατά τις κοινές δηλώσεις με τους κυρίους Δένδια και Κασουλίδη.
«Η εταιρική μας σχέση δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή από σχέσεις με άλλες χώρες», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. «Έχουμε κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και των εμπλεκομένων παραγόντων», σημείωσε φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και EastMed
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, κατά τις συνομιλίες Δένδια, Κασουλίδη, Λαπίντ, συζήτηση περί ενδεχόμενου τουρκο-ισραηλινού αγωγού, που τόσο επιθυμεί ο Ερντογάν, δεν έγινε.
Στο τραπέζι της Τριμερούς συζητήθηκε η προώθηση τόσο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector όσο και ο East Med.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών επιπτώσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Προχωρούμε σε έργα όπως ο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός EastMed, έργα που έχουν προκαλέσει την στήριξη Ε.Ε. και Η.Π.Α. και είμαστε σίγουροι πως όταν αυτά τα δύο έργα υλοποιηθούν, θα έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδης.
Σενάρια νέων αγωγών και μεταφοράς LNG
Όλα τα έργα αγωγών και ηλεκτρικής διασύνδεσης θα πρέπει να βρίσκονται στο μικροσκόπιό μας σημείωσε ο Πρωθυπουργός στη σκιά πληροφοριών πως η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο αγωγού ο οποίος θα «τρέχει» παράλληλα με το ελληνοαιγυπτιακό καλώδιο και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου
«Όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε ορισμένα από τα έργα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», τόνισε.
«Έχετε δίκιο», απάντησε ο Γ. Λαπίντ. «Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό».
Το Τελ Αβίβ θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τη δομή των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και αυτό μπορεί να ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες που πρέπει να εξεταστούν.
Δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως το παρών στην τριμερή έδωσε και η Βικτόρια Νούλαντ, νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό.
Μηνύματα στην Τουρκία
Πάντως ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Αθήνα τονίζει σε όλους τους τόνους πως όπως έδειξε η αντίδραση της Δύσης στον Β. Πούτιν, ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου είναι πρακτικές που δεν είναι ανεκτές τον 21ο αιώνα.
«Έφτασε το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα και αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Οι χώρες και οι ηγέτες που έχουν κατά νου τέτοιου είδους ρεβιζιονισμό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Δένδιας: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μάς υπενθυμίζει την πληγή του Κυπριακού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί