ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κατά σειρά ο έβδομος υποψήφιος πρόεδρος που ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, ενώ ήδη οι Αντρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.
Σήμερα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων θα καταθέσει και τυπικά τις απαιτούμενες υπογραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ κανονικά στη μάχη της συλλογής υπογραφών στήριξης των δικών τους υποψηφιοτήτων παραμένουν οι Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος.
Η Φώφη Γεννηματά με την απόσυρσή της για λόγους υγείας ουσιαστικά θέλησε να κρατήσει τον ρόλο του εγγυητή των διαδικασιών και αποφεύγει να εμπλακεί στην εσωκομματική κούρσα με το να δώσει χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο.
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους, παρά την υποψηφιότητα Παπανδρέου. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου που τις προηγούμενες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσής του αν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, επέλεξε τελικά σήμερα λίγο πριν τις ανακοινώσεις Παπανδρέου να επισημοποιήσει τη δική του υποψηφιότητα με την κατάθεση των υπογραφών στήριξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.
Θα υπάρξουν αποχωρήσεις;
Aυτή τη στιγμή πρέπει να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα στην πορεία προς τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου για το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Πρώτον, αν τελικά οι υποψήφιοι που θα εκκινήσουν θα είναι και οι εφτά, με δεδομένο ότι ακόμα εκκρεμεί η κατάθεση υπογραφών από τους κ.κ. Γερουλάνο και Χρηστίδη και δεύτερον αν παρά τις υπογραφές θα φτάσουν όλοι ως τις κάλπες του πρώτου γύρου.
Χωρίς την εμπλοκή Παπανδρέου και μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά θεωρούνταν δεδομένο ότι η ηγεσία θα κρινόταν ανάμεσα στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ όπως λένε οι πληροφορίες αλλά και η καταγραφή των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών να είναι το φαβορί που θα διαδεχόταν την κ, Γεννηματά στην προεδρία.
Πόσοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές
Η συμμετοχή Παπανδρέου στη διαδικασία αλλά και οι υποψηφιότητες στενών συνεργατών της κας Γεννηματά -χωρίς πάντως να έχουν πάρει το δακτυλίδι από την ίδια- στην κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, θέτει το ερώτημα πως θα μοιραστούν οι ψηφοφόροι της απερχόμενης προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ένα ακόμα ερώτημα είναι τι είδους συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις θα προκαλέσει ο κ. Παπανδρέου; Με την έννοια ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά από μια σχεδόν 10ετή απουσία και με το βάρος της διακυβέρνησης 2009-2011 στις πλάτες του, θεωρείται αστάθμητος παράγοντας για την πλήρη χαρτογράφηση και ανίχνευση των εσωκομματικών εκλογικών τάσεων.
Η λογική λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα από την άποψη της εν δυνάμει κοινής δεξαμενής ψηφοφόρων με τον κ. Παπανδρέου έχουν υποψήφιοι όπως οι κ.κ. Καστανίδης, Κεγκέρογλου αλλά Χρηστίδης και Γερουλάνος. Αντίθετα, η λογική λέει ότι μικρότερο έως καθόλου πρόβλημα -με την έννοια ότι δεν φαίνεται να τους κόβει ψήφους- έχουν οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος.
Με βάση τα παραπάνω προς διερεύνηση είναι ποιοι τελικά από όσους φτάσουν στις κάλπες του πρώτου γύρου θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι μέσα στους δύο πρώτους.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας και διάδοχοι της κ. Γεννηματά μέχρι τη στιγμή της επανεμφάνισης Παπανδρέου δεν προμήνυαν κάποια ριζική ανατροπή για την πορεία και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ από αυτό που είχε προσδώσει η Φώφη Γεννηματά, με την εξαίρεση ίσως του Αντρέα Λοβέρδου που είχε κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις από την Χαριλάου Τρικούπη.
Διλήμματα και συνθήματα
Μέχρι πριν λίγες ημέρες η κούρσα της διαδοχής της κ.Γεννηματά παιζόταν στην ανανέωση, στη διαφύλαξη της ενότητας και στο πως και με ποια ακριβώς γραμμή το ΚΙΝΑΛ ως σοσιαλδημοκρατικό και κεντροαριστερό κόμμα θα μπορούσε να διεκδικήσει ζωτικό χώρο από αυτόν που της στερεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πως ταυτόχρονα θα οριοθετείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο μένει να φανεί τι ακριβώς θα κομίσει ο Γιώργος Παπανδρέου και πως θα επανατοποθετηθούν και επανανοηματοδοτηθούν εσωκομματικά διλήμματα, συνθήματα και διακυβεύματα για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ.
Αυτό πάντως που παρατήρησαν πολλοί είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανέφερε τη λέξη «Κίνημα Αλλαγής», μιλώντας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ενώ έκανε λόγο για «νέα αλλαγή» -που είναι και προγραμματική κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ και της κας Γεννηματά- οριοθετώντας το ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως «καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» και μιας «παράταξης ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα