• Πολιτική

    Υποκλοπές: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στον Φέλιξ Μπίτζιο για το Predator

    • NewsRoom

    Φέλιξ Μπίτζιος


    To υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις στον Φέλιξ Μπίτζιο καθώς και άλλα πρόσωπα αλλά και σε μια οντότητα που συνδέεται με την κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην εξέλιξη, λειτουργία και διανομή κατασκοπευτικού λογισμού που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών στη βάση του πορίσματος τους Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

    «Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν την απερίσκεπτη εξάπλωση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών μας» δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, Μπράντλεϊ Σμιθ.

    «Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε υπόλογους αυτούς που προσπαθούν να διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό καταχρηστικών τεχνολογιών, ενθαρρύνοντας παράλληλα την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή κριτήρια» πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κοινοπραξία Intellexa είναι ένα σύνθετο, διεθνές δίκτυο αποκεντρωμένων εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα κατασκοπευτικού λογισμικού υπό την εμπορική ονομασία «Predator».

    Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται ακόμα η Άρτεμις Αρτεμίου, η Παναγιώτα Καραολή, ο Μερόμ Χαρπάζ και ο Αντρέα Γκαμπάτζι, καθώς και η εταιρεία Aliada.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών οντοτήτων της κοινοπραξίας Intellexa που ελέγχονται ή είναι θυγατρικές της Thalestris Limited.

    Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι ο γενικός διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cytrox Holdings, μέλος της κοινοπραξίας Intellexa.

    «Η σημερινή ενέργεια επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών πολιτών και τον ψηφιακό αυταρχισμό, και συνάδει με μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και της κακής χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών.

    Είχε προηγηθεί το Εκτελεστικό Διατάγμα (E.O.) 14093 για την απαγόρευση της χρήσης εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, η Κοινή Δήλωση για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εξάπλωσης και κακής χρήσης εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και το κείμενο για τις Κατευθυντήριες Αρχές για τη Χρήση Τεχνολογιών Παρακολούθησης από τις Κυβερνήσεις.

    «Αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, των ελέγχων εξαγωγών και των περιορισμών στις βίζες, για να αντιμετωπίσει την κακή χρήση αυτής της εξελιγμένης τεχνολογίας παρακολούθησης», αναφέρει η ανακοίνωση της OFAC.

    Κατά την κυβερνητική ανακοίνωση των ΗΠΑ, «οι επιτυχημένες επιθέσεις με το Predator δίνουν στους χειριστές του λογισμικού πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες από τη συσκευή του θύματος, όπως φωτογραφίες, δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, προσωπικά μηνύματα και εγγραφές από το μικρόφωνο.

    Ως μέρος της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, το Intellexa Consortium διατηρεί επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι πελάτες του περιλαμβάνουν κρατικούς φορείς και κυβερνήσεις.

    Οι στόχοι των προϊόντων κατασκοπείας του Intellexa Consortium περιλαμβάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής και πολιτικούς κομμάτων της αντιπολίτευσης».

    Οι κυρώσεις

    Για τα πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις αναφέρουν οι Αμερικανοί:

    Ο Φέλιξ Μπίτζιος (Bitzios) είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια του λογισμικού Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Intellexa ΑΕ, μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που έχει τεθεί σε κυρώσεις με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13694, όπως τροποποιήθηκε.

    Ο Αντρέα Γκαμπάζι είναι ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μέλη του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa ΑΕ. Η Thalestris Limited έχει εμπλακεί στην επεξεργασία συναλλαγών για λογαριασμό άλλων οντοτήτων εντός του Intellexa Consortium.

    Ο Μερόμ Χαρπάζ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium και διετέλεσε διευθυντής της Intellexa ΑΕ.

    Η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από την Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της.

    Η Άρτεμης Αρτεμίου είναι γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλους του Intellexa Consortium. Η Αρτεμίου είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa.

    Η Aliada Group Inc., είναι μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και μέλος του Intellexa Consortium και έχει διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν το δίκτυο. Η Aliada Group διευθύνεται από τον Ντίλιαν και συνδέεται με την Intellexa ΑΕ και την Intellexa Limited, ενώ κατέχει μετοχές στην Cytrox Holdings.

    Οι Φέλιξ Μπίτζιος, Αντρέα Γκαμπάζι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραόλη, Άρτεμις Αρτεμίου και η Aliada Group Inc., τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων επειδή θεωρήθηκαν πως είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί ή έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε δραστηριότητες που ξεκινούν από, ή διευθύνονται από άτομα που βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και που είναι εύλογα πιθανό να οδηγήσουν σε, ή έχουν συμβάλει σημαντικά σε μια σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την σημαντική υπεξαίρεση πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών αναγνωριστικών ή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή προσωπικό οικονομικό όφελος.

    Η ανακοίνωση της OFAC αναφέρει πως «ως αποτέλεσμα της σημερινής ενέργειας, όλη η περιουσία και τα περιουσιακά συμφέροντα των προαναφερόμενων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών προσώπων, μπλοκάρονται και πρέπει να αναφερθούν στην OFAC.

    Επιπλέον, οποιεσδήποτε οντότητες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα κατά 50% ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα από τα μπλοκαρισμένα πρόσωπα, μπλοκάρονται επίσης. Χωρίς ειδική άδεια από την OFAC, ή εάν δεν υπάρχει εξαίρεση, οι κανονισμοί της OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές από Αμερικανούς πολίτες ή εντός (ή διαμέσου) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν περιουσιακά στοιχεία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των χαρακτηριζόμενων ή μπλοκαρισμένων προσώπων.

    Επιπλέον, τα μη αμερικανικά πρόσωπα απαγορεύεται να προκαλέσουν ή να συνωμοτήσουν για να παραβιάσουν αμερικανικές κυρώσεις ή να εμπλακούν σε συμπεριφορά που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές με τις κυρωθείσες οντότητες και άτομα μπορεί να εκθέσουν τους εαυτούς τους σε κυρώσεις ή να υπόκεινται σε επιβολή κυρώσεων.

    Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συνεισφορά ή παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών προς ή για το όφελος οποιουδήποτε χαρακτηριζόμενου προσώπου ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο».

    Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά, τα κυπριακά και τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενημερώσουν την OFAC για τις τραπεζικές κινήσεις του Φέλιξ Μπίτζιου και των υπολοίπων προσώπων.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Αναβάθμισε το outlook για Εθνική και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ