Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Η ύφεση, οι πυροδότες μεταρρυθμίσεων και μια προσωπική δέσμευση

«Κρατήστε δυνάμεις ως το τέλος» θα μπορούσε να είναι η κεντρική ιδέα του μηνύματος του πρωθυπουργού, που περιελάμβανε νέα έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων εν όψει Πάσχα, μια δόση αισιοδοξίας ότι έρχεται η στιγμή που θα αρχίσει η μακρόσυρτη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων, κακά μαντάτα για την οικονομία, αλλά και φράσεις-χρησμούς που μπορεί να βάλουν φωτιά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Δαμάσαμε το πρώτο κύμα, ωστόσο ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας πως για πολύ καιρό ακόμη θα ισχύουν τα μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, πάντα υπό την αίρεση ότι οι καμπύλες δεν θα έχουν σκαμπανεβάσματα, άνοιξε ένα παράθυρο στην κανονικότητα λέγοντας πως στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που θα λειτουργήσουν πρώτα τα καταστήματα και στην συνέχεια τα σχολεία.

«Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα» είπε, προσθέτοντας ότι τον πρώτο λόγο στη διαδικασία θα έχουν οι ειδικοί.

Χρονιά ύφεσης

Ο πρωθυπουργός είπε και τα δυσάρεστα νέα μέσα από το μήνυμά του. Ότι ουσιαστικά το 2020 είναι χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία και οι ελπίδες για ανάκαμψη εναποτίθενται στο 2021.

«Η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες» είπε.

Αν υπάρχει μια φορά αγωνία στην κοινωνία να ακούσει πώς θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, η αγωνία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά στην πορεία της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας. Την ώρα που η ύφεση μπορεί να πιάσει ακόμη και διψήφιο νούμερο και οι fund managers προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να γυρίσουμε στην κατάσταση του 2019.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αφήνοντας τα περισσότερα στην φαντασία, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων».

Η «ανανεωμένη Ελλάδα»

Η φράση, πάντως, που σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας θα βάλει φωτιά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι η εξής: «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» είπε πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος».

Πάντως, από την κυβέρνηση απορρίπτουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο και επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Μέτρα για 155.000 άνεργους

Πέρα από μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ο πρωθυπουργός περιέλαβε στο μήνυμά του και τους μακροχρόνια ανέργους εξαγγέλλοντας επίδομα 400 ευρώ για 155.000 δικαιούχους, εξαγγελία την οποία ήδη η αντιπολίτευση έχει… μυρίσει ως προεκλογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «mononews», πρόκειται για όσους έγιναν μακροχρόνια άνεργοι, συμπλήρωσαν δηλαδή 12 μήνες ανεργίας στις 30 Μαρτίου 2020 και όχι για το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων που αγγίζουν τις 500.000.

Αναφορικά με το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

Το πληγωμένο ΕΣΥ

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του μηνύματος είναι η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αποδυναμωμένο από την πολυετή κρίση, αλλά και από τις επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία της πανδημίας, δημιουργώντας μια επιπλέον ανασφάλεια στον πολίτη, ο οποίος αισθάνεται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να τον προστατεύσει.

Το ΕΣΥ αποτελεί και το ευαίσθητο σημείο για αυτή ή και όποια άλλη κυβέρνηση, η οποία έλαβε τα σκληρά μέτρα έγκαιρα και οι πολίτες τα υιοθέτησαν πιστά περισσότερο από ανασφάλεια και φόβο παρά από διάθεση υπακοής και πειθαρχίας.

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του.

Αυτό το Πάσχα κρατάμε αποστάσεις…

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν αποστάσεις και τις ημέρες του Πάσχα. Γιατί, όπως είπε, «αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση».

Επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα, και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας και δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. «Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο».

«Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε» ανέφερε κλείνοντας.