• Πολιτική

    Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης σε ομηρία κι ένα κόμμα που μπορεί να μη φτάσει στο Συνέδριο

    Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Βαθιά διχασμένο, διασπασμένο σε πολλά κομμάτια, και με έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο σε ομηρία, βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής.

    Κι αν η αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα ήταν λίγο – πολύ προεξοφλημένη, το κλίμα που επικρατεί πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πολωμένο.

    Οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα αποφάσισαν να παραμείνουν στο κόμμα, ωστόσο, η στάση τους, οι δηλώσεις τους, τα κείμενα που κατέθεσαν δείχνουν ότι είναι απολύτως απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Και ότι μένουν αλλά με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου.

    Ειδικά το κείμενο – κόλαφος της Εφης Αχτσιόγλου, το οποίο υπογράφουν 7 εν ενεργεία βουλευτές, δείχνει ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ και τα επεισόδια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

    Είναι, δε, άγνωστο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου με την παρούσα μορφή ή θα υπάρξει και δεύτερη διάσπαση, αυτή τη φορά μεγαλύτερη, με βουλευτές να αποχωρούν από το κόμμα.

    Ήδη να θυμίσουμε ότι η ΚΟ του κόμματος έχει δύο λιγότερους βουλευτές (Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα) ενώ κι ένας ευρωβουλευτής είναι εκτός (Κούλογλου).

    Η επόμενη ημέρα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

    1. Η επίθεση της ομάδας Αχτσιόγλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη με χαρακτηρισμούς που δύσκολα μπορούν να χωνέψουν οι νεοπροεδρικοί.

    Ειδικά οι αναφορές περί alt right, δηλαδή ακροδεξιές πρακτικές είναι πολύ βαρύ κατηγορητήριο το οποίο δείχνει ότι η κ. Αχτσιόγλου και όσοι την ακολουθούν θα τραβήξουν κι άλλο το σχοινί.

    Είναι ξεκάθαρο με το κείμενο που κατέθεσε χθες η πρώην υπουργός ότι έχει σχηματίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στο νέο πρόεδρο και οι μήνες μέχρι το δημοψήφισμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και η ομάδα Τεμπονέρα μένει αλλά χωρίς να δώσει λευκή επιταγή στον πρόεδρο.

    Όλοι αυτοί μαζί σχηματίζουν ένα «αντι-Κασσελακικό» γκρουπ που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ρήξη ακόμη και πριν από το συνέδριο.

    2. Το δεύτερο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και οι προεδρικοί έχουν μεν τον έλεγχο αλλά δείχνουν αδύναμοι και σε ομηρία. Το γεγονός ότι πήρε πίσω το δημοψήφισμα γιατί είχαν αποχωρήσει αυτοί που ήθελε να διαγράψει, δείχνει την εντελώς λανθασμένη τακτική που ακολούθησε και τίναξε στον αέρα το κόμμα.

    Ακόμη και το «επεισόδια» με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος πριν αποχωρήσει είπε στον Κασσελάκη ότι δεν εντέλλεται από κανέναν παρά μόνο από το συνέδριο, δείχνει ότι το καζάνι βράζει σε όλα τα επίπεδα.

    Με αυτές τις συνθήκες και με το γεγονός ότι πολλοί υποστηρικτές του Κασσελάκη, βουλευτές και στελέχη αντιλαμβάνονται μετά την ΚΕ ότι ο πρόεδρος έχει χάσει τον έλεγχο, είναι δύσκολο να μπορέσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη θα αποχωρήσουν πριν από το συνέδριο, όπως π.χ. ο Γιάννης Δραγασάκης.

    Ίσως δε να προσχωρήσουν στις ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα κι άλλα γνωστά ονόματα που τώρα τηρούν στάση αναμονής αλλά η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

    3. Το τρίτο στοιχείο είναι όλα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στη συνεδρίαση της ΚΕ.

    Η τοξικότητα έχει πλέον εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου, κάτι που σημαίνει ότι οι άλλοτε «σύντροφοι» δεν μπορούν να είναι κάτω από την ίδια στέγη για πολύ καιρό.

    Η σκληρή ομιλία Κασσελάκη το Σάββατο, τα γιουχαϊσματα και οι αποχωρήσεις Βίτσα, Τζουμάκα, «Ομπρέλας», η παντελής έλλειψη παραγωγής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βαθιά εσωστρέφεια που κλονίζει το κόμμα, και αυτή η έχθρα, ακόμη και μίσος που αισθάνεται η μία για την άλλη πλευρά, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν υπάρχει πιά. Και ούτε θα μπορέσει να υπάρξει ακόμη κι αν εμφανιζόταν π.χ. ο Αλέξης Τσίπρας και προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

    Η επόμενη ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ένας νέος φορέας αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί από την «Ομπρέλα» ενώ και οι άλλες ομάδες ενδεχομένως να κάνουν το ίδιο μετά το συνέδριο. Υπάρχει, βεβαίως και μια άλλη πιθανότητα. Η πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του στο συνέδριο.

    H ανθρωπογεωγραφία

    Οι ομάδες που έχουν σχηματιστεί πλέον είναι οι εξής:

    Οι νεοπροεδρικοί – στηρίγματα του Κασσελάκη. Είναι ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και άλλα μεσαία στελέχη.

    Η δεύτερη ομάδα, επίσης ισχυρή, είναι αυτή με επικεφαλής την Εφη Αχτσιόγλου με την οποία συμπαρατάσσονται οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλοι.

    Και είναι επίσης και η β με λιγότερους υποστηρικτές.

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει και μια ομάδα που συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα και προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τηρούν στάση αναμονής, όμως, δείχνουν να είναι περισσότερο επικριτικοί προς τον κ. Κασσελάκη και την ομάδα του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ό,τι και να γίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε τελείωσε

    Δραγασάκης: Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά

    Ομάδα Αχτσιόγλου: Βαθιά προσβλητική και διχαστική η παρουσία Κασσελάκη στην ΚΕ 



    ΣΧΟΛΙΑ