• Πολιτική

    Η επιλογή του Μητσοτάκη για τον Επίτροπο – Ξεκίνησαν τα τηλέφωνα

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Περιεχόμενα

    Η άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν για ακόμη πέντε χρόνια το απόγευμα της Πέμπτης ανοίγει και επίσημα τον κύκλο των διαπραγματεύσεων για τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν οι χώρες – μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Και για τον Επίτροπο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

    Αν και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης είχε πει σε στενούς της συνεργάτες πως αν όλα πάνε καλά και επαναβεβαιωθεί η επανεκλογή της για τρεις ημέρες θα πάρει άδεια και από τη Δευτέρα θα επιστρέψει στα καθήκοντα της φαίνεται πως τα τηλέφωνα έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που πήρε 401 ψήφους σε σύνολο 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν έχει κάνει ένα πρωτο σχεδιασμό ενώ στην εξίσωση μπαίνουν πλέον και τρια νέα χαρτοφυλάκια που η ίδια ανακοίνωσε πριν την ψηφοφορία. Αυτό της Άμυνας, της Στέγασης και της Μεσογειακής Περιφέρειας για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες με βασικο στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν διαπραγματευτής εκ μέρους του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα της Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που την συνεχάρησαν.

    «Θερμά συγχαρητήρια στη Φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος της Κομισιόν. Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός.

    Όσο για το ποιος θα είναι ο νεος ευρωπαιος επίτροπος της χώρας μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το προσώπο που θα προτείνει θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας.

    Φυσικά ο ίδιος έχει κάνει μια μικρή λίστα με πρόσωπα υποψήφια για τις Βρυξέλλες και τα επόμενα 24ωρα θα πάρει την τελική απόφαση.

    Μετά και την ψηφοφορία στο Στρασβούργο πλέον ακούγονται για την χώρα μας εκτός από το Αγροτικής Ανάπτυξης, τα χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης και το νεοσύστατο Στέγασης χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

    Φαβορί

    Όσον αφορά τον νέο Επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά του αλλά στο παρασκήνιο φαίνεται πως έχουν γίνει συζητήσεις και το φαβορί για να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι γνώριμος των Βρυξελλών αφού από το 2022 είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και όπως λένε οι γνωρίζοντες είτε το χαρτοφυλάκιο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε το Διεύρυνσης για παράδειγμα θα ταίριαζε στα χαρακτηριστικά του.

    Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας όχι μόνο έχει δεξιά χαρακτηριστικά αλλά προέρχεται και από τη Βόρεια Ελλάδα αν ο πρωθυπουργός θέλει με την επιλογή του νέου Επιτρόπου να στείλει και ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

    Την ίδια ώρα κάποιοι επιμένουν και στην περίπτωση της Νίκης Κεραμέως, ειδικά αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να επανέλθει η Ελλάδα με γυναικεία παρουσία στο Κολλέγιο των Επιτρόπων μετά την Άννα Διαμαντοπουλου, τη Μαρία Δαμανάκη και τη Βάσω Παπανδρέου.

    Το όνομα της υπουργού Εργασίας είχε ακουστεί έντονα και πριν τις ευρωεκλογές αλλά στο ενδεχόμενο που προχωρούσε η υποψηφιότητα της ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προχωρήσει και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Κατι όμως που δεν φαίνεται να προκρίνεται ενω και η Νίκη Καραμέως τοποθετήθηκε στο Εργασιας μόλις πριν απο ένα μήνα, μετά τον ανασχηματισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μπορεί να ζητήσει από κάθε χώρα δυο υποψήφιους, έναν άνδρα και μια γυναίκα αλλά οι ηγέτες στέλνουν μια υποψηφιότητα για προφανείς λόγους.

    Από εκεί και πέρα για τους μυημένους πάνω στο τραπέζι ειναι και η περίπτωση του Σταύρου Παπασταύρου. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας είναι τεχνοκράτης και έχει σημαντικες επαφές στις Βρυξέλλες. Αλλωστε εκτος των άλλων έχει διατελέσει για πολλά χρόνια επικεφαλής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και προηγουμένως της ΟΝΝΕΔ.

    Σχοινάς

    Όσον αφορά τον νυν Επίτροπο της χώρας μας Μαργαρίτη Σχοινά οι πιθανότητες να επιλέγει για μια δεύτερη πενταετία φαίνεται πλέον πως έχουν μειωθεί κατά πολύ.

    Από τις Βρυξέλλες πάντως κάποιοι βάζουν στο παιχνίδι και τον γραμματέα του ΕΛΚ και συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Μπακόλα. Αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές ο ίδιος έχει καλές σχέσεις με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν.

    Φυσικά εως το τέλος δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία έκπληξη αλλά ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει καταλήξει για τα καλά στον επόμενο επίτροπο σε συνδυασμό και με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Από το «χαρτάκι» στο Milos της Ελένης Βρεττού στο deal με Εξάρχου και Στουρνάρα

    Attica – Παγκρήτια: Τι σημαίνει η συμφωνία του ΤΧΣ με την Thrivest

    Cocomat: Προχωρά η διαδικασία για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στο Κουκάκι



    ΣΧΟΛΙΑ