Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Η ΕΕ καθησυχάζει την Αθήνα για την τήρηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβεβαιώσεις στο ανώτατο επίπεδο ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα σεβαστεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου του Δεκεμβρίου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Κατά την εκτενή συζήτηση, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση με τον Χαλιφά Χαφτάρ, κάλεσε την Γερμανία να στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση ότι τα τουρκολιβυκά μνημόνια είναι άκυρα,

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έδωσε στην Ελλάδα πλήρη και ομόφωνη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

O πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, που ακολούθησε, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).