ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι την 21η Αυγούστου η Ελλάδα θα έχει ξεμπερδέψει από το τρίτο πρόγραμμα, όμως όχι και από τα προγράμματα γενικά. Η “καθαρή έξοδος” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δε θα είναι και τόσο καθαρή. Ή μάλλον δεν θα είναι ούτε καθαρή, ούτε καν έξοδος.
Τρεις μήνες πριν την 20ή Αυγούστου, οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης είναι ισχυρές από τους θεσμούς. Βέβαια, θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα προληπτική γραμμή στήριξης, και για να δοθεί στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα η ίδια να τη ζητήσει. Κάτι που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν. Βέβαια, ίσως το ξανασκεφτούν αν η ΕΚΤ επιμείνει στην κατάργηση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά τις 20 Αυγούστου, και ίσως να παίξει κάποιο ρόλο και η “υπόσχεση” της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον η Ελλάδα ζητήσει προληπτική γραμμή.
Όμως ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει κάπως να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών και να μη ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, η διάδοχη κατάσταση είναι λίγο-πολύ προαποφασισμένη: η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία, με τακτικούς ελέγχους από τους θεσμούς, οι οποίοι θα “τσεκάρουν” αν η Ελλάδα συνεχίζει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων ή παρεκκλίνει πάλι στις… παλιές κακές συνήθειες, και παράλληλα θα διασφαλίζουν ότι οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα επιτευχθούν.
Αυτό που απασχολεί κυρίως τους πιστωτές της χώρας είναι ότι, όπως έχει αποδειχθεί, για να παραμείνει μία κυβέρνηση συνεπής στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της πρέπει να έχει ένα “καρότο” επιβράβευσης όταν τα πηγαίνει καλά, αλλά και ένα “μαστίγιο”, σε περίπτωση που παρεκκλίνει από το δρόμο της. Σήμερα, το “καρότο” αυτό είναι τα δάνεια του ESM και το “μαστίγιο” είναι η παρακράτησή τους μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το ρόλο αυτό θα τον παίξει πιθανότατα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, όταν η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά θα ενεργοποιούνται μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ όταν παρεκκλίνει θα τα χάνει.
Άρα, όποιος νομίζει ότι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Αυτό θα ήταν όντως μία “καθαρή” έξοδος. Όμως στην ελληνική περίπτωση αυτό που έχουμε δεν είναι καν έξοδος. Είναι απλώς μετάβαση σε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης. Από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην ενισχυμένη εποπτεία των θεσμών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΙΟΒΕ: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τις επενδύσεις στη βιομηχανία – Οι κλάδοι που θα πληγούν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SSM: Προτείνει το «σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων με πάγωμα μέρους της οφειλής
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα λειτουργήσει το ελληνικό Amazon από τα Public – Το κόστος και οι προμήθειες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φινλανδία: Το Ελσίνκι ερευνά μια διακοπή σε μια υποθαλάσσια γραμμή ενέργειας προς την Εσθονία
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια και η ευλογία του Θεού δίνουν λύση στα προβλήματα
- Καζακστάν: Σώθηκαν όσοι κάθονταν στην ουρά του αεροσκάφους – Σύγκρουση με πουλιά προκάλεσε την πτώση
- Χάρης Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»