Με το τέλος της πανδημικής κρίσης, ή πιο σωστά, με την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, η έμφαση δίνεται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του (και) στην πολιτική ατζέντα, η οποία θα προσδιορίσει τη νέα πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις αλλαγές συσχετισμών στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σταδιακά περιγράφεται από τους συνομιλητές του, είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος, με όρους συμβατούς προς τις αλλαγές οι οποίες συντελούνται παγκοσμίως και εκδηλώνονται πλέον με ταχύτητες πρωτόγνωρες στο πεδίο της πολιτικής.

Η εγκατάλειψη των μοντέλων του παρελθόντος με αφορμή την πανδημία συντελείται με μεγάλες ταχύτητες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία παρακολουθείται στενά από τον πρωθυπουργό και την ομάδα συνεργατών του. Κάποιοι από αυτούς σπεύδουν δε να συμφωνήσουν στην εκτίμηση ότι η ΝΔ που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές, θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος ως προς αυτά είναι μία εκκρεμότητα, όμως εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τις διαχειριστεί όσο παραμένει πολιτικά κυρίαρχος.

Η υψηλή ανάπτυξη κι οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο πρωθυπουργός έκανε σαφή την αντίληψή του, όπως έχει διαμορφωθεί στο νέο πολιτικό περιβάλλον. Η προειδοποίηση του Μαξίμου, ότι ο βουλευτής είχε μια τελευταία ευκαιρία, όντως δεν αποσκοπούσε στο να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απαράδεκτη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των νηπίων.

Οι ισορροπίες και η κομματική συνοχή προφανώς λαμβάνονταν υπόψη, αλλά ήταν σαφές το μήνυμα προς τον βουλευτή ότι στην επόμενη πρόκληση, όσο πιο μακριά θα βρίσκονται οι κάλπες, τόσο πιο κοντά στην έξοδο θα βρισκόταν εκείνος. Ώρες πριν τη διαγραφή του δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο ορίζοντας για τις κάλπες δεν είναι κοντά – συνεπώς υπάρχει χρόνος να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αγνόησε και αυτό το σήμα, όπως προφανώς και άλλοι μέσα στη ΝΔ – κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές- που αντί να εργάζονται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ετοιμάζονταν για …πρόωρες εκλογές.

Η εκτίμηση που πλέον επικρατεί είναι ότι με τη διαγραφή Μπογδάνου θα μπει τέλος (και) στην ιδιότυπη παράλυση που επικρατούσε στην κυβέρνηση, αφού πολλοί υπουργοί είχαν πειστεί ότι θα επικρατήσει το σενάριο για πρόωρες κάλπες. Η φημολογία ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο ήταν κυρίαρχη, με αποτέλεσμα τα κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε μια άτυπη και πολύ πρόωρη προεκλογική εκστρατεία.

Το αποτέλεσμα ήταν το κυβερνητικό έργο να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και οι υπουργοί να ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να αυξήσουν τους σταυρούς τους και να επανεκλεγούν- και ο Μπογδάνος ψήφους ψάρευε στο ακροδεξιό του ακροατήριο.

Διαφοροποίηση της ατζέντας

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, τώρα ξεκινά ο οργανωμένος πολιτικός μετασχηματισμός της ΝΔ. Στην αιχμή αυτής της διαδικασίας πολιτικής μεταστροφής θα βρεθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ένα μέρος αυτών είναι συνυφασμένο με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα άλλο με πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο αναγκαστικά επηρεάστηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Στο πρώτο πεδίο, έμφαση δίνεται, εκ της φύσεως του σχεδίου ανάκαμψης, στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της ψηφιακής μετάβασης, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά μεταβάλλουν εκ των πραγμάτων το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία της πολιτικής, όπως και της δημόσιας συζήτησης η οποία τη συνοδεύει.

Στο Μαξίμου μιλάνε πλέον για έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας στους επόμενους μήνες και τονίζουν ότι ο σχεδιασμός έχει ήδη αναπροσαρμοστεί. Στόχος είναι, αφενός, η προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και, αφετέρου, η διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος. Η διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού μόνο τυχαία δεν είναι.

Μπορεί σήμερα κάποιοι να γκρινιάζουν για «πασοκοποίηση», ή «Ποταμοποίηση», μπορεί άλλοι να λυπούνται για το ξεθώριασμα της δεξιάς ορθοδοξίας (ενώ ο Τσίπρας μιλάει για ακροδεξιά…), το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπνέεται από μία πολιτική φιλοσοφία, η οποία θα πρέπει να εμπεδωθεί και να αποκτήσει ευρύτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Θα πει κάποιος: «Μπορεί αυτά να μην είναι της στιγμής, θα έχει χρόνο για ιδεολογικές αναζητήσεις στη δεύτερη τετραετία». Ίσως πολλοί να συμφωνήσουν, άλλοι να βιάζονται και άλλοι όχι. Το ζήτημα είναι ότι για να επαληθευτούν όλα αυτά, η δεύτερη τετραετία προϋποθέτει μία, για την ακρίβεια δύο, λίγο πολύ σαρωτικές εκλογικές νίκες. Και έως τότε, αποστολή της νέας κυβέρνησης θα είναι να παρουσιάσει έναν απολογισμό που θα διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπογδάνος, η απλή αναλογική και οι δεξιοί πονοκέφαλοι του Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα η επιχειρηματικότητα να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας

Στο Μαξίμου κατέληξαν σε αύξηση της επιδότησης του ρεύματος