ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν συμπεριφέρθηκαν μέσα στα όρια της διπλωματικής και προξενικής τους ιδιότητας. Παραβίασαν τα όρια αυτά, έτσι όπως ορίζονται από την Σύμβασης της Βιέννης» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές στο mononews με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να απελαθούν 12 Ρώσοι διπλωμάτες άμεσα από τη χώρα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν σχολιάζει πληροφορίες πως επί 18 μήνες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των εν λόγω ατόμων αλλά και το αν η έρευνα επικεντρώθηκε σε ύποπτη δραστηριότητά τους που μεταξύ άλλων αφορούσε χρηματισμό προσώπων με στόχο την προώθηση ρωσικών θέσεων και αποσταθεροποιητικών απόψεων.
Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζουν επίσης το αν υπήρξε «συνδρομή» των μυστικών υπηρεσιών Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ.
Η Μόσχα πάντως εδώ και χρόνια φέρεται να προσπαθεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους πρόσωπα και πράγματα στην Ελλάδα επιχειρώντας να κατευθύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι το 2018 -ήταν η εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών- η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε αποφασίσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Τότε η Μόσχα είχε απελάσει δύο Έλληνες διπλωματικούς υπαλλήλους, έναν εμπορικό ακόλουθο μας στη Μόσχα και έναν διοικητικό υπάλληλο.
Πιθανώς απελάσεις και Ελλήνων διπλωματών
Η Αθήνα είναι προσεκτική στις διαρροές σχετικά με τους λόγους που απελαύνονται οι Ρώσοι διπλωμάτες και αυτό διότι όπως όλα δείχνουν η Μόσχα θα αντιδράσει με απέλαση και Ελλήνων διπλωματών, που υπηρετούν στη Ρωσία, όπως έκανε στις Βαλτικές χώρες που προηγήθηκαν.
«Αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες» απείλησε η Πρεσβεία της Μόσχας την Ελλάδα στο άκουσμα της είδησης.
Πηγές της Ρωσικής Πρεσβείας σχολίαζαν στο mononews.gr πως «η Αθήνα το κάνει για λόγους ευρωατλαντικής αλληλεγγύης, απλά για να βλάψουν τη Ρωσία. Και τους εαυτούς τους».
Όλα δείχνουν πάντως πως η Μόσχα δεν θα χαρακτηρίσει persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) την Ελληνίδα Πρέσβη, κα Αικατερίνη Νασίκα, καθώς αντίστοιχα, επετράπη και στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ να παραμείνει στο πόστο του.
Η Βικτόρια Νούλαντ και ο East Med
Πέρασε σχετικά στα «ψιλά» η χθεσινή παρουσία της Βικτόρια Νούλαντ αναπληρώτριας Υφυπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Η κα Νούλαντ υπήρξε διπλωμάτης καριέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει καταγωγή από την Ουκρανία και έχει σπουδάσει Ρωσική λογοτεχνία και πολιτικές επιστήμες. Από το 2014 ο ρόλος της στην Ουκρανία υπήρξε καθοριστικός. Πρωταγωνίστησε στην παροχή δανείου 1δις στο Κίεβο και στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού για τον Ουκρανικό στρατό. Γνωρίζει άπταιστα τόσο την περιοχή μας όσο και τα ζητήματα σχετικά με το Ουκρανικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της έμπειρης Νούλαντ στις επαφές της στην Αθήνα ήταν και τα ενεργειακά και μένει να φανεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει θέση όσον αφορά στον αγωγό East Med.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο mononews.gr μετά την επίσκεψη Νούλαντ, κατέβαζαν πάντως αρκετά τις προσδοκίες για ενδεχόμενη υλοποίηση του αγωγού Εast Μed, ακόμη και μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Σκοντάφτει στα οικονομοτεχνικά, δεν είναι βιώσιμος ο αγωγός» τόνιζαν χαρακτηριστικά στο mononews.gr. «Οποιαδήποτε συζήτηση για αγωγούς θα συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και θα αφορά την μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο» προσέθεταν.
Η κα. Νούλαντ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε και το αίτημα της Ουάσινγκτον για αποστολή ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα στην Ουκρανία, κάτι που η Κυβέρνηση επίσης αρνείται να πράξει καθώς θεωρούνται κρίσιμα για την ασφάλεια της χώρας.
«Ό,τι είναι απαραίτητο για την άμυνά μας δεν συζητείται για παραχώρηση» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές στο mononews.gr.
Στρατηγικός μηχανισμός ΗΠΑ – Τουρκίας και φυσικό αέριο
Στο πλαίσιο της περιοδείας της η κα Νούλαντ επισκέφθηκε και την Άγκυρα και οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε σχετικά με τα ενεργειακά είναι αποκαλυπτικές για το εξελισσόμενο μπρα ντε φερ των αγωγών και τα σενάρια περί νέων πρότζεκτ που μπορεί να περιλαμβάνουν και την Τουρκία.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν διαφορετικές ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ανάγκες νέων κοιτασμάτων και νέων αγωγών που μπορούν να περιλαμβάνουν και κοντινούς γείτονές σας» δήλωσε μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο Υφ. Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Οι δύο εγκαινίασαν τον στρατηγικό μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας.
Μηχανισμός στρατηγικής «ασυμφωνίας»
Το mononews.gr ζήτησε την άποψη του Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας.
Ο Έντι Ζεμενίδης είναι από τα στελέχη της ομογένειας με συνολική και εκ των έσω εικόνα των πολιτικών διεργασιών στην Ουάσινγκτον, προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας και διαθέτει άριστη γνώση της κατάστασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται σε σημείο καμπής και ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Άγκυρα έχουν καταλάβει πώς να προχωρήσουν. Έτσι, έχουμε τα αποκαλυπτήρια της τελευταίας από τις (μέχρι στιγμής) μη παραγωγικές ομάδες εργασίας – του Στρατηγικού Μηχανισμού.
Τον έχουμε χαρακτηρίσει Μηχανισμό Στρατηγικής «Ασυμφωνίας» δηλώνει στο mononews.gr «επειδή αυτή η ασυμφωνία εμφανίζεται όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των πράξεων και της πρόθεσης και όπου τα παλιά μοντέλα επιτυχίας δεν λειτουργούν πλέον.
Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι πρέπει να κάνει ουσιαστικές αλλαγές για να ανακτήσει την ειδική σχέση της με την Ουάσιγκτον. Και πάρα πολλοί στην Ουάσιγκτον δεν έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει μετατοπίσει την εσωτερική πολιτική και τον παγκόσμιο προσανατολισμό της Τουρκίας σε μια αβάσιμη κατεύθυνση, και ότι μια στενή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι εξίσου αδύνατη χωρίς μια σοβαρή πολιτική αναδιάταξη εντός της Τουρκίας».
Διαβάστε επίσης:
Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα – Τι απαντάει η ρωσική πρεσβεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος