O Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι ο ισπανικός λαός απέρριψε την λιτότητα. Λίγες μέρες μετά το πρακτωρείο ειδήσεων έσπευσε να απαντήσει στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με άρθρο του Μαρκ Τσάμπιον.
Ο αρθρογράφος ξεκινά το άρθρο του, παραθέτοντας το σχόλιο του πρωθυπουργού, πως δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει».
«Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στην Ισπανία, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν ήταν αυτό», τονίζει ο Μαρκ Τσάμπιον και συνεχίζει αναφέροντας πώς με την νίκη του Ραχόι, παρά την σημαντική απώλεια δυνάμεων, την δεύτερη θέση των σοσιαλιστών και την τέταρτη θέση των Πολιτών, μένει μόνο το Ποδέμος, μέσα στα τέσσερα πρώτα κόμματα που ανέδειξαν οι κάλπες που επιμένει στην απόρριψη των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη.
Ο κύριος Τσάμπιον στο άρθρο του επισημαίνει πως είναι φανερό το πλήγμα στον δικομματισμό, αλλά κι αυτό δεν είναι αρκετό για την «ήττα» της λιτότητας: «Για τον Τσίπρα, όμως, ήταν αρκετή η πολύ καλή επίδοση των Ποδέμος, που κατέλαβαν περίπου το 20%, για να υποστηρίξει πως οι Σοσιαλιστές πιθανώς να συμπράξουν μαζί τους και να κυβερνήσουν».
Υπάρχει άλλωστε, ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, αν δηλαδή η λιτότητα πράγματι ηττήθηκε στην Ελλάδα, καθώς τώρα ο Τσίπρας εφαρμόζει την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πολέμησε, επισημαίνει ο αρθρογράφος και ακολουθεί μια εξίσου σημαντική επισήμανση για την στάση των Ποδέμος έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμα κι αυτοί έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του».
«Με την οικονομία της να αναπτύσσεται περισσότερο από 3% ανά έτος η Ισπανία έχει πολλά περισσότερα να χάσει από ένα πείραμα σαν της Ελλάδας. Αν οι Ποδέμος καταλήξουν στην κυβέρνηση, πρέπει να ελπίσουμε, πως θα παραβλέψουν τις άκαρπες σταυροφορίες κατά της λιτότητας του Τσίπρα και θα πάνε κατευθείαν στο σημείο, όπου ο Έλληνας ηγέτης συνειδητοποίησε ότι πρέπει να συνεργαστεί με τους δανειστές. Οι Ισπανοί άλλωστε έχουν τον δικό τους Δον Κιχώτη» γράφει με μια δόση ειρωνείας ο Μαρκ Τσάμπιον.