Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επεξεργάζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτό που αποκαλείται «το καλάθι του πρωθυπουργού» δηλαδή το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Πολιτικός στόχος των εξαγγελιών είναι αφενός να διορθωθούν οι ζημιές που προκάλεσαν στην εικόνα της κυβέρνησης οι αστοχίες του τελευταίου διαστήματος (φωτιές, ανασχηματισμός με το ναυάγιο Αποστολάκη), αφετέρου να προλάβουν νέα επιδείνωση στο κλίμα εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που αναμένεται να σαρώσει τις τσέπες όλων τον χειμώνα που έρχεται.

Η ΕΛΣΤΑΤ σκόρπισε χαμόγελα

Μετά την ανακοίνωση, χθες, της ισχυρής, διψήφιας, ανόδου 16,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν δηλαδή η χώρα βρισκόταν σε ολικό λουκέτο), τα μέτρα ελάφρυνσης άρχισαν να γράφονται από την αρχή.

Η μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται φέρνει μεγάλα χαμόγελα και μαζί μια σειρά φοροελαφρύνσεων, που θα απευθυνθεί κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα πληγούν (και) από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι κρέας, ψάρια, γάλα, αλεύρι κ.α.

Σημαντικό στοιχεία αποτελεί ότι στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου η ανάπτυξη κινήθηκε με ρυθμούς σχεδόν 7%, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινωθεί και προαναγγελθείσα πρωθυπουργική παρέμβαση για την τιμή του ρεύματος. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα αφορά στην διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, που αναμένεται να διπλασιαστούν με διεύρυνση των κριτηρίων.

Οι εξαγγελίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει παράταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες για το 2022 και επέκταση του μέτρου σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2023.

Επίσης, αναμένεται η ανακοίνωση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, που θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, αλλά και μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η στήριξη των επιχειρήσεων με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20% στη συνέχεια, αλλά και των επαγγελματιών με τη μείωση και στη συνέχεια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η διατήρηση του ΦΠΑ στον καφέ στο 13% και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η πορεία της πανδημίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα και το κυβερνητικό σχέδιο για τον χειμώνα που έρχεται. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται θέμα νέου καθολικού lockdown, ωστόσο οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, φέρνοντας αυτοί οι ίδιοι από μόνοι τους συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας, όπως πχ εστίαση.

Εξάλλου, καθώς την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του και σε αυτό το θέμα.

Το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε και χθες στην σύσκεψη με τους παιδιάτρους, προβλέπει μάσκα, συχνά τεστ και εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 17 ετών.

Στο μυαλό όλων των γονιών η ερώτηση εάν αυτά είναι αρκετά.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγαλύτερο «καλάθι» φοροελαφρύνσεων δημιουργεί η «εκρηκτική» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας