ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο θεσμικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συνίσταται στη συλλογή, την προστασία, την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας». Κατηγορηματική η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, ύστερα από τον βανδαλισμό που υπέστησαν έργα τέχνης, τα οποία εκτίθεται στο ίδρυμα από την πρωτοφανής ενέργεια του βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου.
Το ΔΣ καταδικάζει ως εκ τούτου «κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης» ενώ εκφράζει την «εμπιστοσύνη του στη διεύθυνση και υποστηρίζει το εγκεκριμένο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, διασφαλίζοντας τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών τάσεων, ρευμάτων και καλλιτεχνικών απόψεων».
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Σήμερα Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και ώρα 11.35 η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου δέχθηκε επίθεση από τον βουλευτή του κόμματος «ΝΙΚΗ», κ. Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος με τη συνδρομή ετέρου ατόμου επιτέθηκε σε τέσσερα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, με τίτλους: «Εικόνισμα 1ο», «Εικόνισμα 16ο», «Εικόνισμα 17ο», «Ο Άγιος Χριστόφορος». Τα έργα εκτίθενται στο Μεσοπάτωμα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενδιάμεσος Χώρος», στην έκθεση με τίτλο Η Σαγήνη του Αλλόκοτου. Οι ανωτέρω τα απέσπασαν βίαια από τον τοίχο και τα πέταξαν στο δάπεδο με συνέπεια τη θραύση τους.
Μετά το συμβάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συγκλήθηκε εκτάκτως και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο θεσμικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συνίσταται στη συλλογή, την προστασία, την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό και με σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση της τέχνης, το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη Διεύθυνση και υποστηρίζει το εγκεκριμένο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, διασφαλίζοντας τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών τάσεων, ρευμάτων και καλλιτεχνικών απόψεων.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης».
Την ανακοίνωση υπογράφουν η πρόεδρος του ΔΣ Όλγα Μετζαφού και τα μέλη Αλεξία Βαρώτσου, Πάνος Καλογερόπουλος, Νάσος Κοκκινέας, Αντώνης Κομνηνός, Ιωάννης Μάνος, Νίκη Μαριόλη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Ειρήνη Παναγοπούλου.
Οι καταστροφές στην Εθνική Πινακοθήκη μετά την επίθεση:
Τα έργα πριν την επίθεση:




Διαβάστε επίσης:
Ελεύθερος αφέθηκε ο βουλευτής της Νίκης – Προηγήθηκε ένταση έξω από την Πινακοθήκη (βίντεο)
«Η Σαγήνη του Αλλόκοτου»: Αυτή είναι η έκθεση στην οποία προκάλεσε ζημιές ο βουλευτής της Νίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακό το δημοτικό συμβούλιο για το άγαλμα Μπουτάρη – «Μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχομαι», είπε ο Αγγελούδης
- Πετρέλαιο: Νέα ισχυρή βουτιά λόγω Τραμπ για WTI και Brent
- Μακρόν: Καταδίκασε τις «ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης» της Μολδαβίας
- ΠΟΕ-ΟΤΑ: Προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 21 Μαρτίου
