• Πολιτική

    Οι 3 συνεντεύξεις του Τζιτζικώστα και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα

    Απόστολος Τζιτζικώστας

    Απόστολος Τζιτζικώστας


    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα στο Κολέγιο την Επιτρόπων στις Βρυξέλλες και ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την επόμενη πενταετία.

    Αν και οι ανακοινώσεις και η κατάθεση του φακέλου με τα χαρτοφυλάκια για τις 26 χώρες αναμένονταν την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα ον Ντερ Λαιεν ζήτησε να πάει πιο πίσω και συγκεκριμένα για την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε η αλλαγή του επιτόπου από την πλευρά της Σλοβακιας την περασμένη Δευτέρα έδωσε περαιτέρω χρόνο στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν για να κλείσει και την τελευταία εκκρεμότητα.

    Στην τελική ευθεία τα χαρτοφυλάκια που είναι πάνω στο τραπέζι για την Αθήνα είναι το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών το οποίο περιλαμβάνει και τον τομέα της Ναυτιλίας και να ενισχυθεί περαιτέρω έτσι η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας και το χαρτοφυλάκιο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα το Συνοχής υπάρχει ενδεχόμενο να διευρυνθεί αυτή την πενταετία και να περιλαμβάνει και την περιφερειακή Ανάπτυξη.

    Αν και το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το Συνοχής τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως κλειδώνει για την Αθήνα το χαρτοφυλάκιο το Μεταφορών χωρίς να αποκλείεται φυσικά κάποια αλλαγή εως την τελευταία στιγμή αφού οι ανακοινώσεις πήγαν πίσω έστω για λίγες μέρες. Να σημειωθεί πως το Mononews από τα τέλη Ιουλίου πρώτο είχε γράψει και για τα δυο αυτά χαρτοφυλάκια και πως τις περισσότερες πιθανότητες είχε το Μεταφορών.

    Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιδιώκει ένα χαρτοφυλάκιο που θα σηματοδοτεί την αναβάθμιση της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα και στη γύρω περιοχή.

    Παράλληλα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν από την πλευρά του ΕΛΚ μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα διεκδικεί έναν τομέα ευθύνης, ο οποίος θα αντανακλά:

    -Tην πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα, ιδιαίτερα στο επίπεδο της οικονομίας.

    -Τη στρατηγική θέση της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

    Πάντως σε όλο, αυτό το powergame πρέπει να επισημανθεί πως η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ εκλέχτηκε πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Συνεντεύξεις

    Την ίδια ώρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ετοιμάζεται για το στάδιο των συνεντεύξεων που θα δώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με εμπειρία στις Βρυξέλλες καθως έχει διατελέσει πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής των Περιφερειών, μετά το τετ α τετ με την επικεφαλής της Κομισιόν θα περάσει συνολικά τρεις συνεντεύξεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο του.

    Έτσι θα γίνει αξιολόγηση για τη θέση που έχει προταθεί από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν και μετά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα δώσει την τελική έγκριση σε μια και μοναδική ψηφοφορία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιβάν Σαββίδης: Τι συμβαίνει με τον ομογενή επιχειρηματία – Η νέα εμφάνιση και οι φήμες
    Απόστολος Λύτρας: Αποφυλακίστηκε ο δικηγόρος – Στο πλευρό του η αδελφή του και οι κόρες του
    Αυξάνονται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού
     



    ΣΧΟΛΙΑ