ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγες ώρες πριν από την άφιξή της στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ, που έχει πλέον εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματός της και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της θητείας της στην καγκελαρία, έστειλε μήνυμα -μέσω της εφημερίδας Η Καθημερινή- ότι η Αθήνα μπορεί να βασίζεται στην φιλία της Γερμανίας.
«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
» Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.
» Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
» Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Η κ. Μέρκελ προσγειώνεται στην Αθήνα στις 17:30 σήμερα το απόγευμα. Στις 18:10 θα αρχίσουν οι συνομιλίες της με τον Αλέξη Τσίπρα και στις 19:40 θα γίνουν δηλώσεις.
Αύριο, στις 09:45 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10 θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία και στςι 16:30 θα αναχωρήσει από την Αθήνα.
Τελευταία φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2014, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και με τον Αλέξη Τσίπρα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στην επίσκεψη Μέρκελ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη, αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. «Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός ότι ενώ το 2015 η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ».
Είπε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρ’ ότι τη στηρίζει, όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». «Ήθελε καιρό να έρθει», είπε, «και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».
Ερωτηθείς εάν η κ. Μέρκελ θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: «Δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».