• Ελλάδα

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Απορρίπτει το κάλεσμα Ομπάμα για μείωση του χρέους

    • NewsRoom
    Σόιμπλε

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Απορρίπτει το κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Βερολίνο, σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από την Αθήνα και λίγο πριν την άφιξή του στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αργά την Τρίτη ότι ενδεχόμενη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, θα αποτελούσε “κακή υπηρεσία” για την χώρα.

    “Όποιος λέει θα ανακουφίσουμε τα χρέη  βλάπτει την Ελλάδα”, δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

    Παράλληλα όπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια του Σόιμπλε δεν αποτελούν απάντηση προς τον Ομπάμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι “λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο σε ένα χρονοδιάγραμμα για ακριβώς αυτό το θέμα και ειδικότερα αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα –το 2018- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα”.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι “δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πει”. “Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Η επίσκεψη του Ομπάμα δεν έχει αλλάξει τίποτα”, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς σχετικά με λιτότητα, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η άποψη του Ομπάμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη αντανακλάται και στην άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.

    “Κατά την άποψή μας για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, χρειάζονται δύο πράγματα: βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήταν πάντα η άποψή μας και αποτέλεσε τη βάση των πολιτικών μας προς την Ελλάδα” κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ