Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τι εννοούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τους… μνηστήρες του ΣΥΡΙΖΑ;

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

Πολλά… φρύδια σηκώθηκαν με τις δηλώσεις που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, οι οποίες είχαν ένα αινιγματικό στοιχείο που επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες.

“Γράφουμε νέες σελίδες μετά την πολιτική οδύσσεια των μνημονίων. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τις γράφουμε μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση και το κόμμα”, ανέφερε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μία επιχείρηση συσπείρωσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι γνωρίζοντες, θέλοντας να αναδείξει τη συλλογική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, και που οδήγησε στην έξοδο από τα μνημόνια.

Όμως ο υπουργός Οικονομικών (και άτυπος επικεφαλής της… ανήσυχης ομάδας των “53” του ΣΥΡΙΖΑ) δεν αρκέστηκε σε μηνύματα συσπείρωσης, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας το δικό του στίγμα για το πώς πρέπει να συνεχίσει η χώρα από εδώ και στο εξής.

“Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς, για τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας”, τόνισε.

Το σημείο όμως που προκάλεσε αίσθηση είναι η κατάληξη των δηλώσεων Τσακαλώτου: “Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων”.

Ο “Οδυσσέας” στη μεταφορά του υπουργού Οικονομικών είναι προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, και οι “πιστοί δικοί του άνθρωποι” είναι τα στελέχη της κυβέρνησής του. Ποιοι είναι όμως οι “μνηστήρες” στους οποίους αναφέρεται;

Ορισμένοι θεωρούν πως εδώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρίχνει μία έμμεση, πλην σαφή, σπόντα κατά του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, μετά τις φήμες περί ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων όπως ο Γιάννης Ραγκούσης στον επόμενο ανασχηματισμό. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι οι “53” του ΣΥΡΙΖΑ δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτό το άνοιγμα (είχαν αντιδράσει και με τις “προσθήκες” πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης), και φαίνεται πως εδώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει στον Αλέξη Τσίπρα το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσει με τους δικούς του, πιστούς στον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους και να διώξει μακριά τους “μνηστήρες” που θα ήθελαν πολύ ένα πόστο στο υπουργικό συμβούλιο.

Αν και κάποιοι εκτιμούν πως η δήλωση αυτή μπορεί να εκπορεύεται και από μία ανησυχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα… εκπαραθυρωθεί από το υπουργείο του με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αυτό δε φαίνεται να ισχύει, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται από τους πρώτους στη λίστα των “αμετακίνητων” και φαίνεται απίθανο να τον δούμε να απομακρύνεται από το ΥΠΟΙΚ. Έστω κι αν οι τοποθετήσεις του συχνά-πυκνά προκαλούν “πονοκεφάλους” στο Μαξίμου, καθώς δε διστάζει να επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς όταν διαφωνεί με αυτούς, αν και συνήθως το κάνει με πιο διακριτικό και λεπτό τρόπο σε σχέση με τον Νίκο Φίλη, που είναι επίσης ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη των “53” – και που, διόλου τυχαία, έχει μείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου από τότε που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Παιδείας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανίσχυρος ακόμη και για ανασχηματισμό ο Τσίπρας – Τα «καρφιά» Τσακαλώτου του δένουν τα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι ευχές Τσίπρα σε νιόπαντρο ζευγάρι: «Γαμπρέ πρόσεχε τι τάζεις. Παρόλα αυτά, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Brookings Institute: H Ελλάδα παγιδευμένη σε… «Hotel California»